Напишете дума/думи за търсене

Какви са връзките с емоционално несигурни хора?

Борхес е казал, че най-лошият грях е да не си щастлив. Затова е добре да разберем как изглеждат емоционалните отношения с несигурни хора. Взаимоотношенията с личности, чието ниско самочувствие поражда натрапчива ревност, която ни прави пленници на техните страхове и натрапчиво недоверие.

Връзките с емоционално несигурни индивиди могат да бъдат горчиви или дори болезнени преживявания. Това са хора, които живеят с постоянно съмнение в себе си и ниско самочувствие, което ги разяжда. Те не вярват на думите „Обичам те“. Думите не са достатъчни, защото това, което предпочитат и от което имат нужда, са някакво доказателство за любов и най-вече жертви.
Когато страхът властва над цялата ни лична вселена, всичко отива по дяволите. Несигурността постепенно оформя големи емоционални вътрешни снайперисти.

Разбира се, всеки един от нас проявява известна несигурност. Това е съвсем нормално. Всички ние имаме трески за дялане, но несигурността може да бъде изключително опасна.

Чувстването, мисленето и действието чрез страх, липса на сигурност и ниско самочувствие може да ни накара да създадем наистина вредни връзки. Може също така да ни накара да изпитаме определени психологически разстройства в зависимост от нашите лични характеристики.

Връзки с емоционално несигурни хора – произход и характеристики
Израелският писател Джонатан Сафран Фоер каза в романа си „Ужасно силно и адски близо“: „Толкова се страхувам да не загубя това, което обичам, че отказвам да обичам каквото и да било“.
Мислете за мен по-добре, отколкото аз мисля за себе си
Несигурният човек не търси партньора си да бъде негово огледало. Има нужда от нещо друго, нещо по-макиавелистко, сложно и изтощително. Любимият човек има задължението да бъде тази фокусна точка, която разширява и укрепва добродетелите на несигурния индивид.

Той зависи от партньора си, от неговата емоционална подкрепа и от ежедневното подхранване с положителни изображения, думи и жестове, които могат да задоволят нуждите на другия човек.
Тази рутина може да се следва няколко месеца, може би дори няколко години. Такава задача обаче в крайна сметка става изтощителна.

В емоционалните отношения с несигурни хора могат да се появят два фактора. Несигурните индивиди обикновено използват две тактики, за да контролират партньора си.
• Първият е да станат жертва на себе си. Това създава у другия човек впечатлението, че не прави достатъчно и че се проваля. Те ще го накарат да повярва, че е егоист. Те ще изопачат всеки факт, дума или жест, за да го обвинят за своето нещастие и дискомфорт.
• Втората тактика, която могат да използват тези, които страдат от ясно чувство за малоценност, е да се стремят към превъзходство. Този феномен е изследван по негово време от Алфред Адлер. Този известен социален психолог обяснява, че човекът страда от ясно разделение между своето истинско (слабо) Аз и идеалното (превъзходно) Аз.
• Поради тази причина те няма да се поколебаят да се смятат за по-висши и да „умалят“ партньора си. Като подчиняват, подценяват или презират постиженията и добродетелите на човека до тях, несигурните хора придобива власт и сила.


Произходът на емоционалната несигурност
Проучванията показват, че може да открием произхода на емоционалната несигурност в лошата привързаност в детството.
Това несъмнено е много повтаряща се теория, която ни показва последствията, които едно нещастно детство може да има върху нашата личност. Това може да се случи, когато нашето възпитание се основава на отхвърляне, пренебрегване и на нашите основни и емоционални нужди, на които не се обръща внимание.

Този тип негативна привързаност в крайна сметка се опетнява от страх, поради което тази несигурност се появява в зряла възраст – тази постоянна нужда да чувстваш утвърждението, което е липсвало през детството.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X