Напишете дума/думи за търсене

Несъзнателно решение ли е изборът на партньор?

Малко преживявания в живота са толкова удовлетворяващи, колкото да обичаш и да бъдеш обичан от партньора си. От друга страна, липсата на обич може да причини огромно количество страдание. Този дефицит на любов е дори източникът на много психически проблеми.

В началото на една връзка едва сдържате емоциите си. Съществуването ви придобива специално значение и вие имате мотивацията и увереността да се изправите срещу всичко, което животът ви поднесе. Но след известно време с вашия избраник възникват конфликти и тогава започвате да осъзнавате решението да бъдете с него.

„Любовта не е да се гледате един друг, а да гледате заедно в една посока."
Антоан дьо Сент-Екзюпери

Изборът на партньор е привидно спонтанен процес. С течение на времето обаче започвате да се съмнявате дали наистина сте били наясно с всички особености, които носи след себе си това романтично решение. Никой не иска да греши в избора на половинка, тъй като хората често се чувстват разочаровани, когато смятат, че са намерили идеалния партньор, а той се окаже самозванец.

Идеализацията на половинката
В повечето случаи, когато хората избират партньор, те му вменяват много идеализирани очаквания към него, без да го осъзнават, включително такива, свързани с удоволствие и благополучие. Но често пренебрегват някои по-малко романтични аспекти като различията между двамата, задълженията, произтичащи от връзката, и стратегиите за справяне с проблеми в отношенията.

Дълбоко в себе си, поради различни несъзнателни механизми, вие се надявате другият човек да задоволи вашите нужди. Вие проектирате своите щения и неудовлетворени желания върху него и очаквате той да разреши всичките ви проблеми вместо вас. Това е нещо, което всички отричат, но всички го правят.

Макар да сме различни, всички искаме половинката ни да е отговорна, трудолюбива, дружелюбна, здрава, уважителна, толерантна, подкрепяща, добродушна и привлекателна. Може да продължим с качествените характеристики, но това е добра извадка за нашите цели. Въпросът е защо се проваляме в решенията си, ако всичко това ни е толкова ясно?

Менталният контекст е важен
Важно е да вземете предвид контекста и пространството, в което сте били, когато сте взели решението да бъдете с даден човек. Хората, които са по-малко емоционално интелигентни, са склонни да преувеличават добродетелите на другия, което включва емоционален риск. Това отношение идва от лошо канализиран набор от нужди и непоносимост към самотата, което означава, че опитът за формиране на връзка с отсрещния е неуспешен от самото начало.

Като цяло процесът на избор на партньор води началото си от набор от несъзнавани емоции, произтичащи от отношенията ни с нашите родители, особено през детството, както и от отношенията между тях. Това определя нашата психическа структура и функциониране до края на живота ни.

Целият ни живот е белязан от тези първи връзки. Родители, които насърчават децата си да развиват способността да мислят, да постоянстват и да учат, отглеждат по-емоционално здрави деца.

От друга страна, децата, отгледани от родители, които забраняват или ограничават търсенето на знания, любопитство и творчество, установяват емоционални връзки, основани на страх, лъжа, завист и омраза в зряла възраст.

Влиянието на опита
В наши дни се развиват нови форми на взаимоотношения и любов. Въпреки това при хората инстинктът за оцеляване има предимство пред всичко останало. Заради него те търсят и желаят, преследват формирането на съюзи, създават живот и осигуряват условията за създаване и изграждане.

В житейския опит миналото винаги става настояще по отношение на несъзнаваното. Също така в нашия опит е отразен фактът, че човешките същества установяват връзки въз основа на типа привързаност, която са установили с родителите си от раждането си.

Тези взаимоотношения също се влияят от това колко интензивно е преживяването и вида инстинкти както за живота, така и за смъртта, които преобладават във всеки човек.

Тази комбинация от фактори ще определи към кого се чувствате привлечени. Колкото по-добре познавате и разбирате взаимоотношенията от първите няколко години от живота си, толкова по-свободни и здрави ще бъдат сегашните ви връзки.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X