Напишете дума/думи за търсене

Каква е целта на ревността?

Ако по природа сте ревнив човек, вероятно няма да приемете, че страдате от този проблем.

Голяма част от него се крие в липсата на увереност както в себе си, така и в другите. Следователно, за да победите ревността, трябва да преразгледате ценностите си в дълбочина и да работите върху определени лични аспекти, за да може да я преодолеете.

„Ревността винаги вижда нещата с лупи, които правят малките неща големи, от джуджетата гиганти, от подозренията истини.“
Мигел де Сервантес

Целта на ревността
Ревността, както всяка друга емоция, има причина да съществува. Това има идеален смисъл в рамките на човешката етология (наука за поведението на социалните животни). В края на краищата ние сме общителен вид и създаваме силни връзки между себеподобните си. Ревността се появява, когато се чувствате заплашени, че някой, когото обичате, ще ви изостави.

Когато изпитваме ревност, нашите инстинкти ни подтикват да държим близките си близо. Следователно нашите гени се запазват и оцеляването на социалната група, към която принадлежим, се увеличава.

Проблемът с това е, че ревността има компонент на притежание. И когато чувството, че партньорът ви принадлежи, се превърне в централната ос на връзката ви, ревността става вредна. Въпреки че е естествена емоция, тя не оправдава поведение, което вреди на друг човек.

Психологическият профил на ревнив човек

• Често чувствате, че любимият ви изневерява (под всякаква форма).
• Въпреки доказателствата за противното, вашето чувство на ревност продължават.
• Проявявате контролиращо поведение. Например проверка на мобилния телефон, критикуване на общи приятели и т.н.
• Изпитвате страх и мъка от загубата на любим човек.
• Чувствате се несигурен относно собствената си стойност. Вие проектирате това чрез своята ревност.
• Имате изкривени мисли и когнитивни пристрастия, които насърчават идеята, че сте предадени.

Патологична ревност
Да знаете как да измерите докъде стига това поведение, е от съществено значение, ако искате да спрете да бъдете ревнив човек. Може просто да се наложи да помислите и да промените някои от навиците си. От друга страна, може да имате нужда от професионална помощ. Ако това е така, ревността ви е станала патологична. Как да я идентифицирате?

• На когнитивно ниво. Вашите ирационални мисли стават заблуда. Правите постоянни сравнения и изпитвате интензивни емоции на мъка, гняв, страх и нервност. Освен това сте в постоянна готовност. Имате и прекомерен страх от загуба на партньора си и склонност към импулсивно поведение.
• На физиологично ниво. Страдате от безсъние, сърцебиене, стомашен дискомфорт и други физически симптоми на стрес и безпокойство.
• На поведенческо ниво. Вие демонстрирате контролиращо поведение. Може никога да не оставяте партньора си сам или да му забранявате да общува с другите. Може дори да прибегнете до физическо насилие.

Как да спрем да ревнуваме
Вероятно можем да кажем, че няма 100 процента ефективно лекарство за ревността, все пак е естествена емоция. Следователно трябва да поработите малко върху поведението и мислите си. Не забравяйте, че социалната подкрепа е наистина важна, ако искате да спрете да бъдете ревнив човек. Има и още действия, които може да извършите.

1. Приемете чувствата си
Това е първата стъпка, въпреки че не е лесна. Това не означава само да приемете собствените си емоции, но и да поемете отговорност за вредните действия, които сте извършили поради вашата ревност.

2. Облегнете се на околните
Това не означава, че тези, които са страдали от вашата ревност, трябва да ви съжаляват. Това означава да се отворите пред близките си, да се покажете като уязвими хора и да дадете ясно да се разбере, че искате да промените и поправите действията си. Това също е трудна стъпка, тъй като не е лесно да покажете слабостите си по време на открит конфликт.

3. Слушайте
Изслушването е следващата стъпка, за да спрете да бъдете ревнив човек. Другите имат право да изразят себе си и тази информация ще бъде наистина полезна за вас, за да промените. Приемете думите и емоциите им и започнете конструктивен и позитивен диалог.

4. Работете върху самочувствието си
Не забравяйте, че част от вашата ревност идва от вашата несигурност и липса на самочувствие. Следователно една от вашите задачи трябва да бъде да укрепите тази част от вашата идентичност. Вие сте валиден човек, достатъчен и достоен за любов. Ако някой ви изостави, това не означава, че струвате по-малко, просто понякога хората не са съвместими.

5. Проверете ценностната си система
Когато ревността поеме контрола върху вашите взаимоотношения, това може да е свързано с вашето възпитание и средата, в която живеете. В края на краищата живеем в общество, в което взаимоотношенията се считат за вещи. Следователно на психологическо ниво е възможно да почувствате, че сте били „ограбени“.

Здравата връзка обаче не включва вещи, а граници и споразумения. Ако сте моногамен човек и искате близки отношения, най-добре е да намерите някого, който разбира любовта по същия начин. Тогава няма да има изневяра и нарушаване на споразумения, които водят до края на връзката, поради това, че се опитвате да го задържите до себе си.

Ревността е нормална емоционална реакция, поне когато имате някакъв контрол над нея и когато тя не е преминала границата на ирационалното. В противен случай се превръща в патологична, налудничава и ирационална ревност. Търсенето на подкрепа винаги е най-добрият начин на действие, особено ако откриете, че тази емоция пречи на аспекти от ежедневието ви.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X