Напишете дума/думи за търсене

Джейн Гудол - легендата, която смути научния свят с твърденията си

Джейн Гудол революционизира научния пейзаж, като показа на света, че шимпанзетата и хората в крайна сметка не са толкова различни. Какво ни прави сходни?
Джейн Гудол е водещият световен експерт по шимпанзетата и се бори неуморно за тяхното опазване и уважение. Тя е един от най-добрите примери за това как малките промени могат да окажат истинско въздействие върху нашия свят.

„Унищожаването на местообитанията често е свързано с алчността и материализма на развития свят.“
Джейн Гудол

Коя е Джейн Гудол?
Джейн Гудол е родена на 3 април 1934 г. Тя е английски приматолог, етолог и антрополог, известна с това, че е изучавала шимпанзета в националния парк Гомбе Стрийм (Танзания) в продължение на няколко десетилетия.

Тя е любител на животните от детството си. Като алтернатива на плюшено мече бащата на Гудол ѝ подарява плюшено шимпанзе, на което дава името Джубайли. Гудол споделя, че с привързаността ѝ към играчката е започнала любовта ѝ към животните, споделяйки, че приятелите на майка й се ужасявали от тази играчка, мислейки, че ще я уплаши и донесе кошмари. Днес Джубайли заема своето място на скрина в дома на Джейн в Лондон.

Няколко години след това, след като прочита „Тарзан, храненикът на маймуните”, тя се вдъхновила да отиде в Африка, за да изучава животни. Гудол казва, че е ревнува, защото Тарзан се е оженил за грешната Джейн.

Първият й опит да наблюдава поведението на животните е, когато е на четири години и иска да разбере как пилетата снасят яйца. Тя прекарва повече от четири часа в криене, наблюдавайки ги. Джейн била толкова погълната от процеса, че родителите й извикали полицията, защото не успели да я намерят.

Майка й реагира с голям интерес на птичите й наблюдения и приканва Джейн да й разкаже какво е открила. Гудол и до ден днешен твърди, че благодарение на интереса на майка й в този ден се е родил учен.

Първият път, когато пътува до Гомбе, е придружена от майка си. По това време не се смятало за безопасно за млада, необвързана жена, да пътува сама до този район. Двете жени прекарали там четири месеца, през които Джейн наблюдавала шимпанзетата от разстояние.

Тя успява да получи докторска степен по етология (наука за поведението на животните, особено на приматите и кучеподобните), което й позволява да продължи да изучава поведението на приматите. През 1960 г. палеонтологът Луис Лики я изпраща в Танзания, за да проучи социалните и семейни взаимодействия на дивите шимпанзета. Това е началото на няколко вълнуващи десетилетия полеви проучвания.

Ранните открития на Джейн
Едно от първите неща, които Джейн Гудол открива за шимпанзетата, когато ги наблюдава само с бинокъл от разстояние, е, че те могат да създават и използват инструменти.
До неотдавна тази способност се смяташе за изключително човешка, така че това откритие показва, че шимпанзетата приличат много повече на хората, отколкото се вярваше досега. Това твърдение, подобно на много други, не е добре прието в научния свят.

Джейн Гудол отбелязва, че те са много социални същества. Тези животни прекарват много време в игри и дори в гъделичкане. Те също се докосват, прегръщат, държат се за ръце и дори се целуват.

Тя изучава как те използват звуците и невербалния си език като начин за изразяване на страх или тъга или като знак за заплаха или опасност. Това също е разкритие, тъй като никой не си представяше, че това типично човешко поведение може да присъства при приматите.

Снимка: UN Photo/Mark Garten
Снимка: UN Photo/Mark Garten

Майчинско поведение при шимпанзета и хора
Що се отнася до поведението на майката, имаме примери, които днес може да приравним с два различни стила на родителство. Джейн Гудол отбеляза, че като цяло майките са защитни и предпочитат независимостта на своето потомство. Грижат се за тях и ги стимулират да благоприятстват развитието им, както правят човешките майки. Това е, което днес познаваме като сигурна привързаност.

Въпреки това Гудол наблюдава шимпанзе на име Страст, която е безразлична и безчувствена майка. Нейното безразличие демонстрира значението на майчиното поведение и сигурната привързаност за правилното развитие на потомството, досущ като при хората.

Тя открива, че бебетата са били зависими от майките си в продължение на много години, докато са се научили да се грижат за себе си чрез имитация. Гудол проучва случая на Флинт - мъжко шимпанзе, което като "тийнейджър" продължава да суче и изисква постоянно внимание от майка си Фло.

Един ден обаче тя умира при катастрофа. Флинт я намира и след като прекарва дълго време в наблюдение на трупа й, се връща в общността си. С течение на времето ставал все по-депресиран, спрял да яде и скоро след това починал.

Случаят на Флинт може да се екстраполира към изследването на Шпиц за ефектите от раздялата на майката и детето. Раздялата може да накара детето да изпита анаклитична депресия или болничен синдром, което може да доведе до смърт от маразъм (форма на тежко недохранване).

Нейните изследвания я превърнаха в най-важния приматолог в света, поради което тя печели множество награди.

Критики към Джейн Гудол и нейната работа
Веднага след като започва да пише докторантурата си, тя е обвинена в неправилни изследователски методи. Критикувана е за това, че е дала имена на шимпанзетата, защото се смята, че това е ненаучно и предполага антропоморфизъм. Критикувана е и заради това, че им приписва емоции или чувства и че предполага, че имат различни характери.

Хората се опитваха да я дискредитират многократно просто защото беше жена. Това се случва особено ожесточено, след като тя заяви, че има прилика между хората и приматите.

Заглавията в медиите приписваха успеха й не на невероятната й работа, а на красивите й крака и руса коса. Пренебрегвайки критиките, тя използва част от тях в своя полза, за да получи повече финансиране, което да й помогне да продължи обучението си.

От изследовател до активист
Благодарение на борбата й за опазването на тези примати и тяхното местообитание тя се смята за „световен посланик на шимпанзетата“.

В допълнение към това Институтът „Джейн Гудол” предлага множество образователни програми и конференции, за да накара хората да осъзнаят въздействието, което нашето поведение може да има върху природата, и да насърчи уважението към животните и околната среда.

Тя вярва, че колкото и интелект да имат човешките същества, те не могат да бъдат наречени интелигентни, тъй като разрушават единствения си дом.

„Сега, когато най-накрая осъзнахме ужасните щети, които нанесохме на околната среда, правим всичко възможно, за да намерим технологични решения.“
Джейн Гудол

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X