Напишете дума/думи за търсене

Фредерик Шопен - поетът на пианото, любим на Жорж Санд

Той е едно от най-известните имена в музиката. В психологическата драма „Пианистът“ на Роман Полански творбите на Фредерик Шопен играят жизненоважна роля с уникалното си майсторство. Шопен е поляк, който е дълбоко засегнат от разкъсващото го от войната минало, точно както главният герой във филма.

Роден на 1 март 1810 г., Фредерик Шопен е най-известен в световен мащаб със соловите си пиеси. Въпреки че творбите му за пиано са кратки, този велик музикант е виртуозен поет, боравещ с ноти.
Стилът на Шопен е деликатен и прост и предизвика сложни чувства. Композиторът рано осъзнава, че композициите му не са подходящи за големи концертни пространства, а за интимни събирания.
Неговата цел при композирането била да създаде красива мелодия, а не да предаде повърхностна история. Според Фредерик Шопен единствено простотата се очертава като награда за изкуството.
Според музиковедите творбите на Шопен показват ярка пъстрота. Това означава, че той е използвал ноти от различни мащаби, за да създаде уникални пиеси. Те не само са трудни за свирене, но и са спиращи дъха, красиви за слушане.

Ранен живот
Бащата на Шопен е бил частен учител в редица полски аристократични семейства, на едно такова дори станал зет.
Майката и най-голямата сестра на Фредерик свирели на пиано.

Само на шест години Шопет успява да възпроизвежда чутото и да създава нови мелодии.

Няколко години по-късно Шопен е смятан за дете чудо.
Той дори е поканен да свири на пиано пред елитна група хора, включително пред руски цар Александър I.

Шопен постъпва в новата Варшавска музикална консерватория на 16-годишна възраст. Там учителите му го оставят да експериментира с пианото както намери за добре. Били наясно, че е невъзможно да се провери музикалното му въображение според академичните изисквания.

Като бебе и тийнейджър Шопен развива силна любов към Полша. Музикалното влияние на родината му неимоверно повлия на композициите му.

Независимо от успеха си във Варшава, Шопен спешно се нуждае от по-широко музикално преживяване. Затова напуска Полша. Посещава Виена - град, който го приветства изключително топло. Тамошните му многобройни концерти го превръщат в известен пианист.

След завръщането си в Полша, Фредерик започва да планира още едно пътуване, което обаче е осуетено, тъй като Полша влиза във война с Русия. Фредерик заминава отново за Виена, където се установява. След като минава достатъчно време без надежда, че има шанс да се върне у дома, Шопен решава да отиде в Париж.


Неумираща любов към Париж и Жорж Санд
Шопен смята френската столица за средата, където творческият му гений ще процъфтява. След като се утвърждава сред парижкия музикален елит, неговите колеги започват да го уважават силно.
Тук той се отдава основно на композиране и преподаване.
Вярвате или не, пианистът и композитор Фредерик Шопен не обичал да свири пред публика. Поради тази причина той изпълнява свои творби само няколко пъти пред голяма аудитория.
За щастие, той е много популярен учител по пиано. Най-богатите аристократични семейства в Париж го наемат да учи децата им. За разлика от други музиканти от епохата, той бързо открива тази ниша, която предлага икономическа стабилност.

Пет години след като пристига в Париж, той среща любовта на живота си: любимата си Аврора Дубин, по-известна като Жорж Санд. Тя е пищна френска писателка с разпуснат начин на живот, която има две извънбрачни деца.
Без мъжки псевдоними жените от онази епоха нямат възможност да пишат, да работят или да ходят в университети.

Шопен прекарва най-щастливите дни от живота си със Санд, без време повален от туберкулоза десетилетие по-късно.

Поетът на пианото
Експертите смятат звуковите пейзажи на Шопен за ценни. По онова време музикалните изпълнения звучат героично и предизвикват мъжественост. Следователно, макар и поетични, творбите на Фредерик се считат за дефицитни и женствени, които се контрастират с останалите.

Шопен се превръща в най-добрия музикален поет благодарение на изобретателното си майсторство и суперфино въображение.
Фредерик Шопен е истински поетичен парадокс в музиката. Повечето от композициите му помагат на хората да си представят прекрасни и пространствени места, независимо дали е прохладен плаж или пусто гробище.

С оригиналните си творби Шопен дава на музиката безкрайни възможности. Никой друг композитор не е успял да усвои пианото като него. Според този брилянтен пианист истинското значение на музиката е самата музика.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X