Напишете дума/думи за търсене

Актьори, стигнали до крайности заради роля (снимки)

Казват, че пътят към ада е застлан с добри намерения. Същото важи и за ролите в киното, които носят понякога и така заветния „Оскар“.

Пътят към съвършенството на екрана и записването на името в списъка на виртуозните филмови легенди често води до лудост. Понякога буквално.

Има обаче актьори, които са толкова отдадени на персонажите, че нерядко трудно поставят граници между реалността и Седмото изкуство.

Представяме ви няколко актьори, които не са господари на кариерата си, а роби на своето изкуство, които загубват своята идентичност в процеса на снимките.

Ейдриън Броуди - Пианистът

За да спечели „Оскар“ за ролята оцелял евреин от Холокоста, Ейдриън Броуди буквално се отказва от всичко. Американецът, изиграл пианиста Владислав Шпилман във филма на Роман Полански „Пианистът“, се подлага на гладуване почти до смърт и свири по четири часа на ден на пиано, за да усъвършенства виртуозните движения на музикант, боравещ с клавиши. Отказва се от апартамента си, продава колата си, изключва телефоните си и се премества в Европа, взимайки със себе си само две чанти с дрехи и йониката си под мишница.

"Исках да почувствам нещо, близко до пътешествието на героя си. И успях. Въпреки че имаше времена, в които бях полууплашен, че мога и да не успея да запазя здравия си разум, защото не осъзнавах колко далече съм стигнал в припознаването с героя си“, споделя Броуди.

Хийт Леджър – Черният рицар

Изолирайки се от останалите, заключвайки се в хотелска стая за доволно дълъг период от време, Хийт Леджър създава собствен балон на уединение, за да се подготви по-качествено и задълбочено за ролята си на Жокера в „Черният рицар“. Прави паралели и проучвания и с други подобни герои, сякаш искайки да победи емблематичния Жокер на Джак Никълсън. Започва да приема предписани медикаменти, за да може да навлезе по-дълбоко в психиката на героя си. За съжаление, именно тези лекарства слагат край на преждевременно отнетия му живот.

"Стоях в хотелската си стая в Лондон около месец, заключен, далеч от всички, водих си малък дневник и експериментирах с гласа си – за мен беше много важно да намеря иконични смях и глас за моя персонаж. В крайна сметка, се озовавах все повече и повече в реалността на психопата – някой, който е на крачка от това да не притежава никаква съвест – нещо, направено в името на изкуството. Жокера е абсолютен социопат, хладнокръвен, клоун масов убиец, а Крис (Нолън – режисьорът на филма) ми даде пълна свобода на въображението. Което е доста забавно, защото няма истински граници на това, което може да каже или да направи Жокера. Нищо не го заплашва и всичко е една голяма шега", ще каже приживе австралиецът.

Даниъл Дей-Луис

Безспорният крал сред актьорите. Даниъл Дей-Луис е известен в средите си като „лудото копеле“. Той е един от вездесъщите метод актьори, които се подготвят ожесточено за ролите си. По време на снимките на „Моят ляв крак“ - роля, за която получава първия си „Оскар“, англичанинът кара екипа си да го бута из снимачната количка с нвалидна количка и да го храни в устата, защото единственият орган на персонажа му, който не е парализиран, е левият му крак. Той прекарва толкова много часове прегърбен в количката, че в крайна сметка поврежда две от ребрата си. За снимките на „Последният мохикан“ той живее шест месеца на къмпинг в гората, учейки се как да се прехранва с дарове от майката природа, в това число и как да лови риба и да дере животни. Докато играе Бил Касапина в „Бандите на Ню Йорк“, Луис се разболява от пневмония, защото отказва да облече палто, искайки да се кали на студеното време.

„Почти винаги съм прекалено близо до идеята за потенциалния абсурд на това, което правя и на това, на което се подлагам, за да се подготвя за ролите си. Най-вероятно колкото повече остарявам, толкова ще трябва да работя по-усърдно, без да се подлагам на типичната си актьорска методология. Може би именно заради това все още влизам по този начин в персонажите си, дълбоко и дълбоко, защото после чисто физически няма да мога да го правя“, откровеничи съпругът на Ребека Милър – дъщеря на легендарния драматург Артър Милър.

Шая Лебьоф – Ярост

И този бивш трансформър стига до странни състояния, за да се приготви за ролята си във военната лента на Дейвид Айер „Ярост“. Той нанася невъобразими вреди върху обонянието на колегите си, отказвайки да се къпе в продължение на четири месеца. Много му било важно да изпита това, което са чувствали танкистите по време на Втората световна война. Но отдадеността на Шая Лебьоф не свършва дотук. Порязва лицето си нарочно пред очите на снимачния екип, изважда един от зъбите си, прекарва цял месец във военна база и прекарва дни, гледайки как умират коне.

Джаред Лето – Убийствен отряд

Явно носителят на „Оскар“ за ролята си на трансексуален, болен от СПИН в „Клубът на купувачите от Далас“, е решил да повтори триумфа си, спечелвайки още веднъж наградата на Американската филмова академия. Говори се, че на снимачната площадка на „Убийствен отряд“ тлее такъв психомрак, че актьорите имат на разположение психотерапевт за всеки случай. Не е ясно дали Джаред Лето го ползва обаче или просто намира свои начини, за да освободи напрежението. Фронтменът на 30 seconds to Mars ще играе новия Жокер от митологията за Батман. За да се подготви за ролята, първо изпратил по пощата истински куршуми на Уил Смит. После изпратил зловещо любовно писмо и жив плъх на Марго Роби и пуснал по имейла на целия снимачен състав видео, в който той е сниман с мъртво прасе. Явно е наясно с лудостта на Клоунът принц на престъпната зона.

Джони Деп – Страх и омраза в Лас Вегас

Деп е известен с неговата актьорска виртуозност и с това, че не страда от излишно угодничество, стане ли дума да върви по свирката на Холивуд. За да изиграе култовата си роля в „Страх и омраза в Лас Вегас“, Джони живее в мазето на автора на едноименната книга Хънтър Томпсън за неопределено време. По цял ден актьорът пушил, спал до бурета с барут и се ровил в стари ръкописи. Разпитвал Хънтър с часове и след това прослушвал в несвяст записите, за да влезе по-надълбоко в героя си. Дори накарал писателя да обръсне част от косата му, смятайки, че реквизиторите и гримьорите на филма са се провали в тази задача.

„Бях благословен и едновременно с това прокълнат да прекарам 4 месеца с Хънтър Томпсън, преди да почнат снимките. Той беше извор на информация. Той беше щедър да сподели с мен времето и частния си живот. Дори ми позволи да живея в мазето му. Да се превърна в термит. Благодарение на него отказах цигарите. Бях си пушил необезпокояван 5-6 дни, когато установих факта, че на 3 метра от мен има бурета с барут. Оттогава не съм запалил и една цигара“, разказва Джак Спароу.

Крисчън Бейл – Машинистът

Тази лента е брилянтна мрачна приказка, разказваща за това как човек може да полудее заради безсъние. Крисчън Бейл стига до такива висоти, за да влезе в кожата на персонажа си, че прави неща, които никой не изисква от него. Отслабва с 30 кг, ядейки всеки ден по една консерва риба тон, по една ябълка, много кафе и много цигари, които да потискат апетита. Не е ясно откъде е черпил енергия, за да стои на краката си.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X