Напишете дума/думи за търсене

Секссимволи, родени от телевизията - първа част

Може би по времето, когато американски журналист първи измисля думата секссимвол за актьор в Холивуд, министърът на културата на СССР Екатерина Фурцева произнася знаменитата си реплика: “В Съветския съюз няма секс!”.

Затова в онези години в американското кино имаше секссимволи, а в социалистическото - заслужили и народни артисти.

Защото във визитката на всеки секссимвол зад океана влизаха и многобройните му любови, похождения, женитби и разводи, а социалистическият морал не търпеше такива волности. Нямаше как във вестниците и списанията да се напише, че българските жени са влюбени и припадат по Апостол Карамитев или че Стефан Данаилов “мокри сънищата” на ученичките.

Е, после “ледът се пропука, господа комунистически идеолози!”, както би се провикнал великият Остап Бендер, и през години като секссимволи бяха титулувани актьорите Иван Иванов, Чочо Попйорданов, Георги Стайков, Христо Шопов, Ивайло Герасков и др.

Да си секссимвол в киното е приятно, но не е лесна работа. Първо, природата трябва да те е създала красив (хубав, чаровен, магнетичен, харизматичен, сексапилен, мачо). Второ, господ трябва да те е дарил с талант, с който да омагьосваш от екрана зрителите и да караш зрителките да се влюбват в теб. Трето, да попаднеш на режисьор, които да ти даде шанс да направиш силни и вълнуващи роли. Четвърто, да не се главозамаеш след първия си успех, а да продължиш да се развиваш от филм във филм. И, пето - да се намери поне един журналист, който да те нарече секссимвол и публиката да се съгласи с него.

Има ли секссимволи българското кино днес и кои са те?

Ако вярваме на писанията във вестници, списания и сайтове - има, и то много. Въпреки че само допреди няколко години българското кино беше в колапс, а новите филми не се радваха на особен зрителски успех.

Откъде тогава толкова секссимволи?

От телевизионните сериали. Да, българските актьори днес стават популярни не толкова от филмите и театралната сцена, колкото от участия в сериали като “Стъклен дом”, “Под прикритие”, “Фамилията”, “Дървото на живота”, “Седем часа разлика”, “Четвърта власт”, “Революция Z: Секс, лъжи и музика” и др.

Ние преброихме седем актьори, най-често определяни като секссимволи днес. Ваше право е да се съгласите с този списък, да задраскате някои от имената или да добавите други.

Ето я “великолепната седморка” от най-актуалните секссимволи днес, подредени по възраст: Юлиан Вергов, Асен Блатечки, Деян Донков, Владимир Карамазов, Захари Бахаров, Калин Врачански, Ники Илиев.

Всичките те са родени през 70-те и 80-те години на миналия век. Всичките (почти) са се снимали и продължават да се снмита в много чуждестранни продукции. И всичките - кой повече, кой по-малко, са станали звезди благодарение на телевизионните сериали.

Юлиан Вергов (1970)

Освен че е доайен на седморката, Юлиан Вергов е единственият, който не е завършил НАТФИЗ. Той е “продукт” на театралния колеж “Любен Гройс”, в който кандидатства, когато вече е на 28 години и си мисли, че безнадеждно е изпуснал всички влакове. Цветана Манева обаче го оценява като човек с талант и възможности.

Когато през 2001 г. навлиза в професионалните артистични среди, Вергов не познава никого и никой не го познава. А когато стане дума за млад актьор, обикновено първият въпрос е: “Този в класа на кого е завършил?”

През 2002 Би Ти Ви излъчва ситкома “Тя и той”. Вергов е Мартин, Тя - Силвия, е Стефания Колева. Мартин и Силвия са заедно над 10 години, но не са женени. Сериалът разказва всевъзможни перипетии от техния живот. Формулата “добър сценарий - сочен диалог - красиви и добри актьори” сработва и на българска земя.

През 2001 г. стартира сериалът “Стъклен дом”. В него Вергов играе гадняра Николай Жеков. Зрителите обаче не знаят, че тогава Юлиан се колебае дали да приеме ролята. След “Тя и той” актьорът заживява с чувството, че зрителите трудно ще възприемат като друг. След дълго умуване Вергов намира ключа за ролята на Николай Жеков. Той прави образ, който няма нищо общо с представите за него от героя му в “Той и тя”, а и от образите в другите филми.

В живота Вергов не обича моловете и не ходи в тях. Предпочита малки магазинчета, особено когато е хубаво времето.

Никола Савов се казва героят му в друг тв сериал - “Революция Z: Секс, лъжи и музика”. Учител е по физика, по него си падат и ученичките, и учителките. Актьорът признава: “Савов е един от малкото герои, с които имам общи черти: харесвам музиката, която слуша, отношението му към младите, това, че не се взема на сериозно. Също пуша и пия. И също на моменти реагирам доста първично!”

Юлиан Вергов е снимал любовна сцена със самата Мила Йовович във филма “Четвъртият вид”. Режисьорът остава доволен от играта му, надяваме се, че Йовович също е била удовлетворена. А Вергов заявява, че е готов да се снима и с Моника Белучи - може филмът и да не е любовен, стига да са заедно в главните роли...

Вместо с Моника обаче сега в шестия сезон “Откраднат живот” Вергов ще прегръща колежката си Ани Пападопулу. За огромна радост на почитателите на сериала неговият д-р Банков се завръща.

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X