Напишете дума/думи за търсене

Когато обичаме и мразим партньора си едновременно

Любовта и омразата споделят една и съща област на мозъка. Това обяснява защо понякога мразите този човек, когото обичате с цялата си душа.

Всъщност науката ни казва, че това е напълно нормално явление.

Нещо, което трябва да опитате и да направите, е да развиете емоционалната си интелигентност колкото е възможно повече. Това означава да се научите да приемате противоречивите си чувства, защото те са част от вашия емоционален репертоар.

Тази сложна мрежа от противоположни и хаотични усещания, възприятия и емоции ви прави човек.

Само в приказките хората се обичат щастливо, непрекъснато и вечно. В реалния живот трябва да се справяме с противоречия, ежедневни конфликти и всички обичайни екзистенциални възходи и падения, от които научаваме много.

Тънката линия между страстта и отвращението
През 2009 г. University College London провежда проучване, насочено към невронните корелати на омразата. Учените откриват откриха, че романтичната любов споделя едни и същи региони с тази емоция - мозъчно подкорието, путамена и мозъчната инсулата.

Зеки и Ромая, автори на това изследване, изтъкват, че макар да приемаме, че омразата е негативна емоция, която трябва да бъде потисната, истината е, че любовта и омразата споделят определени неврологични структури.
Неврологичното вълнение, което генерират, е изключително интензивно и когато се обработва в едни и същи мозъчни зони, това означава, че в един и същи момент може да почувстваме и двете емоции към някого.


Болката от когнитивния дисонанс

Никой не ви е казал, че да обичате и мразите партньора си едновременно е напълно нормален процес? Следователно, когато го изпитате, може да поставите под въпрос както себе си, така и психологическия си баланс. Това се случва поради няколко причини. Една от тях е присъщата ви нужда вашите вярвания и мисли да бъдат последователни.

Когато почувствате известно отхвърляне и дори гняв към любимия човек, влизате в конфликт. Появява се чувство на болка, известно като когнитивен дисонанс. Той се отнася до вътрешната липса на хармония, която изпитвате, когато чувствате едно, а правите обратното, или когато вашите вярвания и емоции са в противоречие.

В човешките взаимоотношения амбивалентните чувства са ефимерни. С други думи, тези усещания не траят дълго. Обикновено любовта надделява. Защото емоцията на омразата е непостоянна и изчезва като дим през отворен прозорец.

Никой не е перфектен, нито нашите емоции
Когато едновременно обичате и мразите партньора си, вие осъзнавате, че той не е идеалният човек, когото сте смятали в началото на връзката ви. Вие обаче също не сте перфектни. Всички ние имаме различни личности, хобита, силни и слаби страни.

Да изпитваш едновременно страст и недоволство е начин да откриеш себе си. Това означава, че може да работите върху тези малки разлики и да постигнете хармоничен баланс.

В крайна сметка любовта обикновено означава да се возиш на емоционално влакче в увеселителен парк. Може да изпитате чувства, които варират от възхищение до злоба, от очарование до скука и от илюзия до отвращение. Въпреки това има нещо, което винаги трябва да преобладава. Това е привързаност, както и разбиране, грижа и съпричастност.

Трябва да се научите да приемате, че нищо не определя човешкото същество като мимолетната амбивалентност и противоречие.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X