Напишете дума/думи за търсене

Защо нараняваме тези, които обичаме?

Въпреки че мозъкът ни е програмиран да съпреживява близките ни хора, често ги нараняваме.

Изследователи от Университета на Вирджиния доказаха, че в опасна ситуация умът ни не прави разлика между собствената ни безопасност и тази на хората, които ни интересуват.

Способността ни да се поставим на мястото на някой друг обикновено зависи от това дали човекът е непознат или някой, когото познавате. Според изследователите нашият мозък отделя едни хора от други. Това означава, че индивидите в нашата социална среда са преплетени с нашето чувство за нас самите на неврологично ниво.

Джеймс Коан професор в Университета на Вирджиния, потвърждава, че „с познаването, другите хора стават част от нас самите“. Изглежда, че човешките същества са се развили, за да имат своя собствена идентичност, в която любимите хора да са част от собствената им невронна мрежа. Ето защо имаме нужда от приятели и съюзници.

Отговорът на заплаха
Изследователите установяват, че регионите на мозъка, които отговарят за реагирането на заплахите, стават активни, когато приятел е в опасност по принцип по същия начин, както когато заплахата е срещу нас. Въпреки това, когато заплахата засяга непознат, тези области на мозъка показват малка активност.

Според Коан тези открития демонстрират огромната способност на мозъка да интегрира другите по такъв начин, че хората, които са близо до нас, ефективно да станат част от нас. Следователно, когато приятел или любим човек е в опасност, ние също се чувстваме застрашени.

Защо нараняваме тези, които обичаме?
Защо им се сърдим? Какво се случва, когато се държим жестоко с тях?
Тези нагласи, които обикновено са кратки и възникват епизодично, демонстрират най-уязвимата част от това да бъдеш човек. Те са отговор за отделяне на отсрещния от нашата невронна мрежа. Това е естествен отговор на самозащитата.

Едно решение за нарушаване на този модел на поведение е да засилите самочувствието си. Освен това трябва да признаете, че негативното ви поведение спрямо близките ви всъщност е проява на омразата, която изпитвате към себе си.

Тези модели на поведение често се изучават в семейството и се предават от поколение на поколение.

Това проучване предлага някои интересни съвети за прекъсване на цикъла. Например, ако не се опитате да се защитите, ще може да поддържате другите като част от вашата собствена неврологична мрежа. Това ще засили чувството ви, че сте достойни за любов. По този начин и вие, и другият човек също ще се почувствате по-сигурни.


Имате нужда от другите повече от всичко друго
Един от най-интересните аспекти на това изследване е, че то предполага, че липсата на съпричастност с близките отразява липсата на любов към себе си. Тази омраза, която изпитвате към вас самите, е невробиологична. Това е причината да навредите на близките си.

Когато се чувствате застрашени, вашата инстинктивна реакция е да се защитите. Ако мразите себе си, емпатичният ви отговор към тези, които обичате, ще се провали. Ето защо изграждането на самочувствие и любов към себе си е толкова важно.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X