Напишете дума/думи за търсене

6 начина да увеличим емоционалната интимност в отношенията си

Да се чувстваш емоционално свързан с любимите хора, е дълбоко удовлетворяващо преживяване, но това твърде често липсва във важните ни взаимоотношения. Емоционалната интимност процъфтява, когато и двамата или всички засегнати се чувстват в безопасност един с друг. Тогава възниква въпросът какво създава безопасност?

Ето 6 начина, чрез които ще увеличите емоционалната интимност в най-значимите си връзки.


1. Поемете отговорност за собствените си чувства и нужди
Когато всеки човек поеме отговорност за собствените си чувства и нужди, тогава никой не се страхува да бъде обвинен за проблемите на другия. Чувстваме се в безопасност, когато знаем, че няма да бъдем нападнати, ако кажем нещо или направим нещо, което отсрещният не харесва.

2. Бъдете отворени да учите както сами, така и с партньора си
Чувстваме се в безопасност, когато знаем, че имаме отворена арена, в която да обсъждаме всички проблеми, които могат да възникнат. Ако се страхуваме да повдигнем тема, защото другият може да се ядоса, да се защити, да се съпротивлява или да се оттегли, емоционалната интимност не може да оцелее.


3. Вярвайте в собствената си и на другия доброта
Нека не забравяме, че нашият партньор, членове на семейството или близки приятели никога не биха ни наранили умишлено. Или ако това е валидно, то поне не би трябвало да е твърде често.

4. Бъдете грижовни, мили и състрадателни един към друг, а не осъдителни
Един от най-бързите начини за подкопаване на интимността е да бъдете осъдителни. Когато се страхуваме от чужда преценка, се чувстваме по-скоро напрегнати, отколкото в безопасност, открити или свързани с околните.

Съзнателното и последователно избиране на доброта и състрадание един към друг — както и към нас самите — създава среда на безопасност, която позволява на интимността да процъфтява.

5. Бъдете напълно един с друг, когато сте заедно
Присъствието е от съществено значение за процъфтяването на емоционалната интимност. Присъствието означава, че сме там не само телом, но и духом и със сърце, а не само съсредоточени ментално.

Ние се свързваме емоционално чрез нашите чувства много повече, отколкото чрез нашите мисли. За да се свържем чрез усещанията си, трябва да желаем да ги споделим. Докато споделянето на чувства може да ни накара да се почувстваме уязвими, нека не забравяме, че именно уязвимостта е от съществено значение за емоционалната връзка.

6. Бъдете отдадени на честността и почтеността
Трябва да може да се доверяваме един на друг, за да бъдем открити и уязвими. Да знаем, че почтеността е важна за всеки от нас. Да имаме почтеност, означава да не се държим по начини, които противоречат на нашата същност, на нашата съвест. Когато сме верни на нашата доброта, ставаме надеждни.

Отнема време, за да се изгради доверието, което води до емоционална близост. Трябва да преживеем много различни ситуации един с друг, за да изградим доверието, необходимо за издръжливост на емоционална близост.

В една отдадена връзка това са съставките, необходими както за емоционалната, така и за сексуалната интимност. Емоционалната интимност води до сексуална близост между партньорите, поради което често има повече страст в началото на връзката, отколкото след много години.

Преди партньорите да изградят стените си срещу нараняване, те често са открити, мили и присъстващи един спрямо друг. Това улеснява страстната сексуална интимност. Много пъти това е временно, защото по-дълбокото доверие все още не е налице и хората често се затварят, когато страховете им се активират.

Но когато индивидите в дългосрочни, ангажирани връзки се научат да поемат отговорност за чувствата си, оставайки отворени за учене един с друг; вярват в добротата на половинката си; когато са присъстващи, мили, грижовни, състрадателни, честни и заслужаващи доверие към себе си и към другия, както тяхната емоционална интимност, така и тяхната сексуална интимност ще продължат да се задълбочават.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X