Напишете дума/думи за търсене

Съществува ли здравословна зависимост в любовта?

Подхранването на зависимостта в любовта означава да си позволите да бъдете уязвими с любимия човек. Да се отворите емоционално към него, знаейки, че ще бъдете разбрани и уважавани. Това е изключително важно качество в една връзка.
Здравословната зависимост в любовта се основава на връзката на интимността.

В контекста на романтичните отношения е неизбежно да има известна връзка на зависимост. Това винаги трябва да се основава на взаимна подкрепа, за да изградим споделено убежище, в което да растем заедно. Въпреки това партньорите никога не трябва да престават да бъдат себе си и никога не трябва да се опитват да доминират над другия.

Това е ключът, да знаете как да изградите силен и здрав съюз, в който и двамата партньори се чувстват идентифицирани чрез обогатяваща, ангажирана и реципрочна динамика.

„Да останем уязвими е риск, който трябва да поемем, ако искаме да изпитаме връзка.“
Брене Браун

Истината е, че като човешки същества се нуждаем от други хора, които да гарантират емоционалното ни благополучие. Всъщност любовта се нуждае от здравословен тип привързаност, за да оцелеем и да се развиваме в нашите взаимоотношения.

Неврологът и психиатър Амир Левин заедно със социалния психолог Рейчъл Хелър написаха изключително осветителна книга по тази тема. В Attached те определят здравословната зависимост като основен компонент в интимните отношения. Това е вид съвместно съществуване, основано на интимност и сложност, където няма място за страх или дискомфорт.

Емоционална ангажираност един към друг
Партньорите трябва да се подкрепят взаимно. Връзката не трябва да бъде минно поле, където никога не знаете къде да стъпите от страх да не ядосате партньора си. Да бъдеш двойка, означава да предлагаш мир, а не война. Освен това знанието, че имате някого, пред когото може да разкриете своите слабости, страхове и нужди, ви дава истинско психологическо благополучие.

Здравословната зависимост започва от връзка, която надхвърля простото сексуално удовлетворение. Зависите от партньора си, защото той е ежедневната ви опора, с която споделяте всичко, от анекдоти до сериозни проблеми. Той е вашият основен и емоционален съюзник. Колкото по-голям е емоционалният ангажимент, който изграждате между вас двама ви, толкова по-ценна ще бъде връзката ви.

Независимост и здравословна зависимост в любовта: щастие в баланс
Ако здравословната зависимост в любовта е основен компонент във всяка връзка, това е и здравословната независимост. Тези две измерения далеч не са антагонистични, а се допълват взаимно.

Във вашата връзка несъмнено се нуждаете от близостта, подкрепата и любовта на партньора си. От друга страна, вие също искате и имате нужда да се грижите за себе си и да имате свои собствени планове.

Истински обогатяващата любов е тази, която вместо да подчинява, предлага импулс и свобода за личната реализация на всеки член на една връзка. Щастието се намира във финия баланс между привързаността и свободата, между зависимостта и независимостта.

Здравите взаимоотношения подкрепят и са емоционални убежища
Здравословната зависимост не означава, че имате нужда един от друг до степен да не може да живеете без половинката си. Обогатяването на зависимостта зависи от това и двамата да вземате свои собствени решения и да продължите със собствените си планове. Правите го, знаейки, че партньорът ви винаги ще бъде най-добрият ви приятел и убежище.

Изграждането на здрава връзка обаче не е лесна задача. Преди всичко никога не трябва да забравяте, че без интимност, без способността да бъдете уязвими един с друг, връзката ви никога няма да бъде задоволителна.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X