Напишете дума/думи за търсене

Защо независимите хора често не намират партньори?

Ако сте независим човек, вероятно обичате самотата си и не сте склонни да следвате стадото. Това обаче може да ви затрудни при намирането на партньор.

Вероятно сте чували да се казва, че за да обичате някой друг, първо трябва да обичате себе си. Това е така, защото да обичаш себе си, означава, че протягате ръка към отсрещния от желание, любопитство или интерес, а не от нужда. Въпреки това тези, които са лично и емоционално независими, често изпитват най-много трудности при установяване на романтични отношения.

Намирането на партньор е особено трудно за тези, които са преминали през важен процес на трансформация. Тези, които са изпитвали емоционална зависимост в миналото и са я преодолели чрез работа върху себе си.

Защо независимите хора често се затрудняват да намерят партньори? Ето някои от основните причини.

Погрешно разбирате независимостта
Във всяка връзка е важно всеки от партньорите да поеме отговорност за собственото си щастие и емоции. Важно е обаче да има известна степен на откритост и страхът от уязвимост да бъде елиминиран. Взаимозависимостта е най-подходящата концепция в процеса на свързване.

Да бъдеш емоционално независим, не означава да си студен или дистанциран. Всъщност, ако тълкувате погрешно този термин, може да попаднете в капана да не се оставяте да бъдете обичани, да не си позволявате да се свързвате с другите на дълбоко ниво. След това започвате да изпитвате чувства от типа на „Аз съм напълно способен да правя всичко сам, но не искам да го правя сам“.

Свикнали сте да бъдете сами
Ако сте били сами дълго време, може да ви е по-трудно да започнете връзка. Това е така, защото понякога самотата става пристрастяваща. Тя ви осигурява усещане за контрол, което, когато започнете връзка, се заменя с интензивни емоции и голяма доза несигурност. Въпреки това невинаги сте готови, съзнателно или несъзнателно, да направите тази промяна.

Освен това, както при всички социални умения, ако не ги практикувате редовно, губите уменията и увереността си в съответната област. Затова след години на самотност, вашите романтични взаимодействия може да не се окажат толкова гладки и удовлетворяващи, колкото бихте искали.

Вие поддържате дисфункционална вяра
Може да се окажете, че поддържате определено убеждение, което се превръща в самоизпълняващо се пророчество. В този случай вашето убеждение е, че никога няма да намерите партньор. Тази идея може да идва от лош минал опит. Може би смятате, че всяка връзка означава страдание и изоставяне на вас самите. Или сте убедени, че никой няма да приеме отношения при вашите условия на свобода и приятелство, а не на изисквания и контрол.

Имате високи стандарти
Не може да пренебрегнем факта, че като независим човек може да ви е трудно да намерите партньор, защото сте склонни да имате по-високи стандарти. Може да искате да започнете връзка, но всъщност не е необходимо. Това е така, защото цените живота си такъв, какъвто е, и обичате и уважавате себе си. Поради тази причина вероятно сте готови да приемете само онези, които биха могли да подобрят текущото ви положение.

Ако погледнете на нещата от тази гледна точка, вие сте склонни да изключите всеки, който не е развил същата концепция за любов като вас и който не е работил върху себе си, за да може да се свързва емоционално по здравословен начин.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X