Напишете дума/думи за търсене

Какво е триадна връзка?

Романтичните филми и сериали, които гледаме, и любовните книги, които четем, обикновено следват един и същ сценарий, когато става въпрос за любов: двамата влюбени са си лика-прилика.
Разбира се, понякога има драматични триъгълници, но те обикновено се решават с избора на единия ухажор и накрая виждаме щастливия край за нашите любимци.
Но в реалния живот хората понякога се оказват в триъгълници, наречени триадна връзка.

Какво точно представлява триадната връзка?
Ако една типична връзка се нарича диада (двама души), то триадата е полиаморна връзка, състояща се от трима души. Но не всички триади са еднакви. Те могат да приемат различни форми. И тримата членове на триадата могат да бъдат във връзка помежду си, или един член може да бъде опора във V връзка. В нея единият от тримата е в ролята на ос и е в отношения с останалите двама, които знаят за това, но те самите не са във връзка един с друг.

Защо хората биха създавали тази връзка?
Защото тя им дава отвореност към нетрадиционен начин да обичат и да бъдат във връзка.

Ето няколко от причините за триадната връзка:
1. Една двойка чувства, че връзката прелива от любов и искат да споделят това с друг човек.
2. Полиаморията се усеща по-скоро като ориентация, отколкото като избор, така че диадата никога не е била част от визията им за връзка.
3. Някой се влюбва в двама различни души и иска да поддържа връзка и с двамата и всички участващи са съгласни с това.
4. Приятел на дадена двойка стана повече от приятел на единия или двамата партньори и те решават да разширят връзката, за да включат и другарчето.
5. Нерядко двойките искат да добавят малко подправка към сексуалния си живот и го правят, канейки в него трети човек.

Каква е динамиката на триадната връзка?
Някои общи характеристики на здрава триада включват истинска любов и грижа за всички участващи в нея, големи системи за подкрепа (емоционална, финансова, ментална и т.н.) и желание да останат отворени за всички видове любов, които присъстват в техните животи. В рамките на всяка поли или консенсусна немоногамна връзка нещата, които трябва да присъстват, са съгласие и способност да се предоговарят условията, за да могат всички членове да получат това, от което се нуждаят от връзката.

С какви предизвикателства се сблъскват хората в нетрадиционни връзки?
Някои триади имат невероятно подкрепящи семейства, които приемат избора им с отворени обятия. Други никога напълно не споделят романтичния си статус със семейство и приятели, защото те са сигурни, това няма да бъде разбрано от тях.

Обществото е създадено да подкрепя традиционните идеи около брака - например само двама души във връзката могат да бъдат защитени от законно семейно положение.
Последствията от това могат да оставят един член на триада да се чувства по-малко сигурен или че има по-малко власт в отношенията.

Изводът? Като във всяка връзка трябват добра комуникация и открит диалог.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X