Напишете дума/думи за търсене

Трябва ли да пренебрегваме изневярата, за да спасим връзката си?

Предателството може да скъса и най-силните връзки, но що се отнася до любовта, прошката отваря нови пътища и кара отношенията да заздравяват.

Имайки предвид този факт, няма как да не се запитаме дали трябва да пренебрегваме изневярата, за да спасим връзката си?
Прелюбодейството е толкова старо, колкото и бракът.
Прекалено дълго време на мъжете им е било позволено да изневеряват с малко или никакви последствия, подкрепени от биологични и еволюционни теории, които оправдават нуждата им да бъдат неверни.

Но съвременното, по-прогресивно общество започна да го осъжда поради важността на здравите семейства като негова основа.
Справянето с изневярата не е лесна задача и в много случаи може да доведе до края на връзката. Ако обаче има интерес и от двете страни да я продължат, тогава не е нужно да свършва.
Всичко е в отношението на онези, които участват в нея, а определени нагласи са основата за помирение.

Възможно ли е да се възстановите от изневярата?
Доверието е в основата на всяка връзка. Изграждането му отнема време и усилия, но може да се счупи за секунди.
Нормално е хората да преминават през моменти на отричане, шок, гняв, депресия, отчаяние и объркване, след като разберат, че са предадени от половинката си. След първите емоции обаче хората нерядко влизат в дилемата дали да спасят връзката, като пренебрегнат изневярата, или изобщо я прекратят.

Следните две неща трябва да бъдат взети под внимание, за да се даде на отношенията втори шанс:

1. Любов
2. Разкаяние

И фактът, че обичате партньора си, и той ви обича, добавя към осъзнаването, че искрено съжалява за обидата, която ви е нанесъл, и вашите отношения са много важни причини за преодоляване на ситуацията.

Ако сте решили да запазите връзката си, следвайте тези съвети:

Разговаряйте помежду си
Комуникацията е ключът към здравословните взаимоотношения. Седнете с партньора си и поговорете. Анализирайте и говорете за това, което се объркало с любовната връзка, за да накарате себе си или отсрещния да потърсите друг човек. Не позволявайте на емоциите ви да ви контролират.

Прекарвайте време разделно
Почивката от емоционалния ви ангажимент един спрямо друг може просто да е това, от което се нуждаете, когато обмисляте да спасите отношенията си. Прекарването на време далеч един от друг може да ви помогне да преоцените къде са истинските проблеми във връзката.

Правете промени
Изплакахте сърцето си, изразихте това, което чувствахте, и казахте на прелюбодееца какво мислите за неговото предателство, но сега е време да се излекувате и да продължите напред. В зависимост от причините, поради които вашият партньорът ви е изневерил, опитайте се да направите промените, от които се нуждаете.

Потърсете брачна консултация
Ако въпреки всичките ви опити да приложите на практика предишните съвети, все още не може да преодолеете гнева си, потърсете специалист по семейна терапия.

Какви са причините за изневярата?
Въпреки че всеки случай има специфични променливи, има няколко често срещани причини, поради които хората могат да изневеряват на половинките си:
• Сърдечна болка: Усещането, че любовта е свършила във връзката, защото вече не усещат сексуалната и романтична интензивност както през първите седмици, месеци или години, може да накара хората да търсят други възможности.
• Несигурност: Даден индивид се чувства по-маловажен от партньора си, а изневярата служи за потвърждаване на стойността му на любовния пазар и за повишаване на самочувствието му.
• Монотонност: Въпреки че една връзка може да е задоволителна като цяло, в един момент една от страните се отегчава от едно и също и иска да опита нещо различно.

Има ли положителна страна от игнориране на изневярата?
Понякога е трудно да се разбере, но изневярата може да има и положителна страна. Това може да е възможност да се опознаете отново и да подновите връзка. Благодарение на хаоса някои двойки намират ново начало и са в състояние да водят дълбоки, честни и отворени разговори, каквито не са водили от десетилетия.

Когато сме на път да загубим някой важен човек, това ни кара да преоценим отношенията си с него. Освен това дори двойките, които са били сексуално апатични, понякога възпламеняват пламъка след шок като този. Страхът от загуба засилва плътското желание.

Нещата могат да имат двойна перспектива: първо, има щети и предателство, и второ, има растеж и себеоткриване. Така че е възможно да се спаси връзка след изневяра и да тръгне по нов път.

Не забравяйте обаче, че за да се възстановите, от съществено значение е и двамата души, участващи в една връзка, да се интересуват и да имат желание да я работят върху това.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X