Напишете дума/думи за търсене

Ползите от семейната терапия

Брачните консултации не са просто за героините от сериалите, те могат да се окажат ключови за стабилността на семейството. Защо става все по-популярни и в България обяснява семейният консултант Татяна Кючукова.

Преди всичко е важно да се подчертае, че всяка двойка неизменно минава през кризи. Дори и партньорите да се обичат много, не е възможно години наред да имат безпроблемно и равно съществуване, лишено от негативни емоции.

Децата като отражение на родителите

Татяна Кючукова обяснява, че всъщност най-често хората се обръщат към семеен терапевт при проблеми с децата, но в процеса на работата се оказва, че родителите имат партньорски или друг проблем, който малчуганът изразява като симптом. Положително е, че все повече хора в България се обръщат към психолог и при намерение за раздяла и не прибързват с решението, а след терапия, така и не стигат до развод.

Какви са истинските причини

Благодарение на семейната терапия може де се изясни най-важното нещо – каква е истинската причина за проблемите в семейството. Понякога хората мислят, че вече не се обичат, че животът им се разпада, а всъщност са попаднали в някоя от нормативните кризи на всяка двойка, обяснява Татяна Кючукова.
Тя изтъква: „Първият етап в повечето двойки е на силно привличане, но този период не може да продължи безкрайно и настъпва първата криза, която изисква раздалечаване на двамата партньори и завръщане към известна индивидуалност. Тази криза много често неправилно се тълкува от партньорите като „свършване на любовта”. Ако двойката издържи на кризата и преодолее тази промяна в чувствата си, настъпва период на ново сближаване, след него отново период на раздалечаване… Да бъдеш в двойка не е статично положение и партньорите трябва да се научат да преодоляват тези периоди. Други нормативни кризи в семействата са раждането на деца, оставане на единия от партньорите вкъщи, за да се грижи за дете и т.н.“

Според терапевтът в много случаи в представите на хората отношенията им са много по-тежки, отколкото са всъщност и чрез добър медиатор, може да се стигне до диалог и партньорите да си спомнят какво ги е привлякло навремето и защо са се влюбили, и да събудят отново чувствата си.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X