Напишете дума/думи за търсене

Фредагсмис - шведският начин за прекарване на петъците

Петък вечер е и най-после може да се отпуснете след дългата седмица. И със сигурност имате нужда от това, само дето сте толкова изтощени от изминалите пет дни и нямате и грам вдъхновение, за да решите какво да искате да правите.

Да посетите новия ресторант във вашия квартал? Да поръчате храна за вкъщи или да изпиете чаша вино със стар приятел?
Уморени от вземане на решения, в крайна сметка не правите нито едното, нито другото, спирате се на третото – превключвате каналите на телевизиите един час, опитвайки се да решите какво да гледате. Не е лош начин да прекарате вечерта, но не е и чудесен.

Не бойте се! На помощ идва фредагсмис (fredagsmys)- шведският начин за прeкарване на петък вечер, който всички трябва да приемем. И след като научите в какво се състои разковничето, ще разберете защо шведите са едни от най-щастливите хора на плнетата.

Стоп, стоп, какво точно е фредагсмис?
Буквално означава „уютен петък“, основната идея зад този шведски ритуал е проста: отпускате се със семейството или приятелите си на дивана и прекарвате приятно време. Необходими са чипс или леки сладкиши), като обикновено има гледане на телевизия, няколко одеяла, може да се играят настолни игри...

Произход

Тази традиция датира от 90-те години на миналия век и е намерила място в ежедневната поп култура на шведите, когато маркетингова кампания за чипс насърчава всички да останат вкъщи в петък вечер и да се насладят на малко нездравословна храна след дългата седмица на усилена работа. Има подобни концепции в Норвегия (fredagskos) и в Дания (fredagshygge).

Как да практикувате фредагсмис сами със себе си?
Той може да изглежда различно за всеки, в зависимост от това дали го прекарвате със семейството или приятелите си. За ергените рутината обикновено е свързана с приятели, вино и най-новите сериали. За семейните най-вероятно е филм на Дисни и вкусна пица. Изключете телефоните и се радвайте на компанията си.

Независимо дали вашият фредагсмис е със семейство, приятели или четириноги приятели, основните принципи са едни и същи: прекарване на времето заедно с любими хора и релаксиране, докато се наслаждавате на лесна за приготвяне храна. Идеята е да свалите напрежението от седмицата.

А що се отнася до останалата част от уикенда? Е, съботите са за lordagsgodis - съботни сладки. Но това е история за друг път.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X