Напишете дума/думи за търсене

Десет правила за успех с малко труд

Изследване на Станфордския университет показва, че производителността на труда рязко намалява, ако се работи повече от 50 часа седмично, а спадът след 55 часа става толкова голям, че просто няма смисъл да се стои на работното място. Хората, които се трудят по 70 часа, на практика свършват същата работа като тези с 55 часа. Успешните хора знаят колко е важно да смениш темпото в края на седмицата и през уикенда да се занимаваш с неща, които те разпускат и възстановяват, казва Травис Брадбъри, съавтор на книгата “Емоционална интелигентност 2.0”. На базата на интервюта и анализи той е обобщил 10 неща, които те вършат, за да се чувстват свежи и да работят по-ефективно.

1. Изключване – Това е най-важната стратегия за уикенда, защото, ако не можеш и електронно да се откъснеш от петък вечер до понеделник сутрин, то продължаваш да си подложен на стресиращи фактори, които ти пречат да пренасочиш вниманието си другаде и да презаредиш батериите. Тези, които не могат да го направят, е най-добре да си поотделят малко време в събота и неделя за служебни разговори и имейли.

2. Без домакинска работа – Тя обикновено обзема повечето семейства през уикенда и ги лишава от възможност да се отпуснат и да мислят за други неща. Затова направете график как да я отметнете през делничните дни, иначе рискувате да имате усещане за 7-дневна работна седмица и преумора.

3. Обмисляне – Използвайте събота и неделя да разсъждавате за по-големите неща, които движат работата ви. Обикновено без разсейващите фактори от делника те се виждат по-ясно и в различна светлина.

4. Спорт – Ако нямате време за него през седмицата, трябва да го намерите през уикенда, защото дори 10 минути движение на тялото помагат за намаляване на стреса. Спортът е и голям помощник за раждане на идеи.

5. Хоби – Успешните хора преследват нещо, което страстно обичат. Затова, когато му се посвещават, могат да родят ползотворни мисли за следваща седмица.

6. Качествено време със семейството – Да прекарваш пълноценно с близките си е жизненоважно, ако искаш да се отпуснеш и да се заредиш с нова енергия. Това може да е разходка в парка, вечеря в любим ресторант или гости на родителите.

7. Малки приключения – Купете билети за концерт или театър или просто резервирайте стая в хубав хотел. Опитайте нещо, което не сте правили преди това или от дълго време. Проучвания показват, че самото очакване, че нещо хубаво ще ви се случи, е важна част от удоволствието.

8. Събуждане по едно и също време - Съблазнително е да поспим през уикенда, но макар и да се чувствате временно добре, ще нарушите своя жизнен ритъм. Тялото минава през сложни цикли и фази на съня, за да ви помага да се събуждате отпочинал и възстановен.

9. Сутрините през уикенда са лични – Това е трудно, ако имате семейство, но ако рано сутрин намирате време за нещо любимо, това ще ви помогне да бъдете по-щастлив, а мисълта по-ясна през седмицата.

10. Гответе се за предстоящата седмица – Намерете поне 30 минути да планирате. Това ще намали стреса и ще доведе до по-добри резултати. Седмицата ще е много по-приятна, ако започните с план, защото ще трябва да мислите само как да го изпълните.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X