Напишете дума/думи за търсене

Седемгодишният „сърбеж” във връзката - необходимост или край?

В популярната култура има идея, че съществуват няколко критични момента в живота на една връзка. Дали обаче те наистина следват определен модел?

В тази статия ще се спрем на един от популярните митове относно еволюционните етапи в романтичните отношения.
Някои двойки се разделят след седем години заедно, докато други преживяват този критичен период или изобщо не го преживяват. Наистина, така нареченият седемгодишен „сърбеж” може да е често срещан, но не е универсален. Всъщност, когато се случи, обикновено се дължи на споделена незаинтересованост от връзката от двамата партньори.

За криза през седмата година от връзката се смята време, свързано с известен застой в двойката. Въпреки това няма нищо ужасяващо в седемгодишната времева линия, въпреки че броят на раздялата в този момент предлага храна за размисъл.

След седем години връзка единият или двамата партньори достигат период на „преглед“ от съвместния си живот. Ако седемгодишният сърбеж съществува, това е, защото се чувстват така, сякаш вече са стигнали до предела в отношенията си и в момента изпитват чувство на стагнация.

В този момент много двойки смятат, че магията в отношенията им е в упадък или дори е изчезнала. Това чувство ги кара да се чудят дали си струва да продължа да бъдат заеднот.

От увлечение до скука
Продължителността на една връзка не говори много за нейното качество. Само двойката е наясно дали продължава връзката заради любов или от задушаващ вид обвързване.

Поради „изискванията от околната среда“ една двойка може да поеме определени роли и отговорности, пренебрегвайки това, което е наистина важно за отношенията. Ако между партньорите няма интимност, няма значение колко ангажираност и рутина поддържат, качеството на връзката им ще се влоши.

Интимността е силата зад успешните двойки и дълбоките приятелства. Ако се влоши, връзката е обречена на край.

След известно време всяко първоначално вълнение, което придружава нещо ново, неизбежно се превръща в рутина. Следователно, след пет до седем години връзка хората толкова много свикват един с друг, че отношенията им започват да стават скучни.

Това често се изразява чрез липса на интерес към секса, усещане, че вече не са влюбени един в друг или желание да имат друга връзка и да търсят развод. Митът, който съпътства кризата на този етап от отношенията, е, че щастието се намира другаде.

Как да се изправите пред ситуацията и да я преодолеете, ако любовта все още е там
• Важно е да обсъждате ежедневните събития и да слушате внимателно какво казва партньорът ви. Вкарването на хумор в разговора също е полезно и го прави по-забавен.
• Изслушването един на друг помага да се потвърди това, което казвате и двамата. Денят е пълен с монотонни събития и за вас е важно да имате време да говорите за тях помежду си.
• Значението на докосването. Удивително е как едно докосване може да е толкова успокояващо и топло. Ето защо е наистина важно да не забравяте да се докосвате. Не става дума само само за сексуален контакт, а спонтанен начин за изразяване на интерес и топлина към партньора си.
• Планирайте ваканции заедно или си подарявайте романтични вечери без децата.
• Правете неочаквани неща. Например купувайте цветя, ако го правите рядко, пишете романтични бележки и разменяйте нежни целувки. Именно тези малки неща помагат за изграждането на трайни връзки.
• Прошка. Животът може да бъде труден понякога и може да си казвате и правите неща, които са подли и гадни. Говоренето за тези неща и взаимното опрощаване допринасят много за осигуряването на по-уважителни отношения.

Правенето на планове, изслушването и разбирането са аспекти, които укрепват връзката на двойката.

Разбирането - основен стълб
Двойките не трябва да се страхуват от седмата година на отношенията им. Нормално е удовлетвореността от брака и цялостното качество на връзката да намаляват през първите няколко години, когато хората са заедно. Това е така, защото „реалният живот“ и по-специално децата влизат в картината и поемат властта.

Всъщност целта на седемгодишния сърбеж е в крайна сметка да се постигне по-добро разбиране за връзката. На практика това означава приемане на реалността.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X