Напишете дума/думи за търсене

Инселите – мъжете, с които никой не прави секс

През последните години се появи информация за група хетеросексуални мъже, които не могат да правят секс с жени и ги обвиняват за това до степен на омраза. Членовете на тази общност се определят като „инсели“.

Терминът incel е събирателно от две думи в английския език: involuntary (in) и celibate (cel), които се превеждат на български като неволно и въздържание. Казано накратко - неволно въздържание.

Поставени в рамките на нова вълна от женомразство, инселите обвиняват феминизма за нарушаване на естествения ред. Те възразяват срещу идеята, че жените и по-широките социални структури са организирани около хетеросексуални и моногамни връзки.

Инселите обвиняват жените и някои прототипи на мъжете, най-вече привлекателните им представители, които наричат Чад, за собствената им неспособност да установят отношения с нежния пол и следователно да имат сексуални отношения с дамите.

С настъпването на феминизма и нарастващото обществено съзнание около равни възможности и права, тези видове женоненавистни движения също започват да се появяват.

Инселите подхранват омразата си онлайн и изразяват чувствата си на ярост чрез членството си в тази група. В някои случаи те правят планове да атакуват и дори да убиват хора, само защото смятат, че е несправедливо другите да правят секс, докато те стоят на сухо.

Инциденти
Терминът incel съществува само от няколко години. За първи път се споменава през 2014 г., когато млад мъж уби няколко души и след това се самоуби. Преди да стартира своя зловещ план, той създал уеб страница, обясняваща сексуалните отхвърляния, които е претърпял. Според думите му той е извършил убийствата, защото околните правят секс, а той не.
След първото масово убийство следват други.

Последното се случи в Торонто, през април 2018 г. Тогава млад мъж връхлетя с колата си в тълпа от хора, убивайки десет души. Осем от тях бяха жени. Преди атаката той оставя съобщение в социалните мрежи, в което се казва, че „вътрешният бунт вече е започнал“.

Произход на инселите
Идеята за това женоненавистническо движение се ражда през 90-те години. Всичко почва от млада канадска художничка, чиято идея е била да създаде форум, където хората от всички полове да могат да разменят истории за своята самота и трудности при установяването на връзки.
Първоначалното намерение на създателката е обратното на изродилото се движение. Тя искала да създаде безопасно пространство за самотни хора, които имат неуспешни отношения.


Психологически профил на инселите
Какво черти трябва да притежава човек, за да развие толкова силни и насилствени омразни мисли?
• Социално изолирани хора. Поради социалните си неуспехи те избират да се изолират от обществото. Или са принудени да го направят като форма на защита срещу определени видове злоупотреба.
• Чувство на самота. Те искат да могат да се свързват социално и да бъдат успешни в компанията на другите, но при техните условия. Но заради личните им характеристики или физиката другите ги отхвърлят.
• Чувство на несправедливост и неразбиране. Поради своите неуспехи, инселите са хора, които смятат, че е изключително несправедливо, че страдат по този начин.
• Дефицитни социални умения. Тази характеристика им пречи да комуникират адекватно. Това обикновено се дължи на техните емоционални и сексуални неуспехи.
• Ниско самочувствие. Представата за себе си и концепцията за себе си са недостатъчни. Те страдат от много комплекси. Тук взаимодействат отрицателните преживявания и липсата на социални умения.
• Липса на съпричастност. Централната ос на техните престъпни и омразни деяния се основава на обективирането на жените. Освен това фокусът на контрол върху ситуацията винаги е разположен извън тях, тъй като те смятат, че те не са виновни за техните неуспехи.

Наличието на общности като инселите понякога изглежда напомня за някои литературни произведения като „Историята на прислужницата“. Тези организации обаче не произтичат от въображението на писателите, а от способността да се разпространяват омразни идеи без последствия.

Тенденцията на обществото да нормализира насилието не помага.
Заради това създаването на безопасни пространства и осъждането на онези, които убиват невинни хора, е отговорност на всички нас.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X