Напишете дума/думи за търсене

Епикурейската философия за щастие

Търсенето на щастие е процес през целия живот. Следването на епикурейската философия за щастие може да ни помогне да търсим комфорт, удоволствие и щастие по най-простите начини.

Повечето хора намират щастие, като печелят пари, консумират добра храна или прекарват време с приятели. Доста от нас обаче нямат ясна представа какво всъщност ще ни направи щастливи. Епикурейската философия може да ни помогне да разберем какво ни прави щастливи и какво може да направим, за да изпитаме щастие и удоволствие в живота.

Епикур от Самос е древногръцки философ, живял от 341-270 г. пр.н.е. Той е бил мъдрец, който създава епикурейството – философска школа в Атина, известна като Градината. Според Британика епикурейството „означава преданост към удоволствието, комфорта и високия начин на живот с изявен стил.“

Епикур имал свои уникални вярвания и философия относно понятието щастие. Той вярвал, че върховният човешки стремеж е щастието и много влияе на нашето поведение и решения. За разлика от други философи, които твърдят, че щастието и удоволствието могат да бъдат постигнати само чрез задоволяване и излишък, Епикур вярвал, че щастието всъщност може да се извлече от най-простите неща.

Според него разумът ни учи, че удоволствието е добро, а болката – лошо. Епикур бил съгласен с Аристотел, че щастието е самоцел и най-висше благо на човешкия живот. Въпреки това той идентифицира щастието със стремежа към удоволствие и избягването на болката, а не с чистото упражняване на разума.

Според Епикур нещата, които ежедневно изпълняваме, са много различни от нещата, които всъщност ни правят щастливи. Философията му показва, че търсенето на удоволствия да изпитаме спокойствие, атараксия (свобода от страх) и апония (отсъствие от телесна болка) е „най-голямото благо“. Смята се, че комбинация от всичко това може да доведе до щастие.

Много философи смятат, че епикурейството в основата си е на разновидност на хедонизма, въпреки че то е концептуално много различен. Епикурейската философия за щастие се фокусира върху отсъствието на болка като път към щастието и се застъпва за воденето на прост живот.

Гръцкият философ Епикур вярвал, че истинското щастие и удоволствие могат да бъдат изпитани само чрез умереност, знание, общност,
приятелство, умерен живот, добродетелен живот, въздържание от телесни желания.

Живеенето на умерен живот се отнася до самообладание и предприемане на стъпки, за да се насладите на скромен и лежерен живот. Въпреки че нашата цел е да търсим удоволствие и щастие, Епикур вярвал, че презадоволяването не е начинът да постигнем щастие.

Според епикурейската философия има 3 основни състояния, които водят до щастие – спокойствие, свобода от страх (атараксия), липса на телесна болка (апония).

Именно тази комбинация от фактори ще позволи на хората да изпитат щастие на най-високо ниво.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X