Напишете дума/думи за търсене

20 будистки мъдрости

„Мила“ събра за вас 20-те правила на живота на японския будистки майстор Миямото Мусаши, написани две седмици преди смъртта му. Той е известен и като най-великия самурай на Япония.

Всяко правило учи да приемаме обстоятелства в живота, да стоим настрана от външни сили и влияние, които не може да контролираме, и да се чувстваме комфортно в кожата си.

1. Приемайте всичко такова, каквото е

Приемането е много важно за преодоляване на предизвикателствата в живота. Това е състояние на ума, което ако упражняваме по-често, по-лесно ще ни се удава да бъдем толерантни към всичко, с което ни среща животът. Вместо да се борим срещу отрицателни емоции като тревожност и стрес, по-добре да ги приемем. Но не става дума да сме апатични или безразлични. Става въпрос за търпение и приемане на нещата, без да ги съдим. Каквото става, става. Позволете на естествения поток от неща да се случи.

2. Не търсете самоцелно удоволствие

Хората сме най-нещастни, когато сме недоволни от това, което имаме, и решим, че искаме повече.

Но чувствата не траят вечно. И преди да го разберем, отново ще се втурнем да искаме нещо, което скоро ще ни омръзне.

Това не означава, че не може да се забавляваме и да се радваме на удоволствието, когато го изпитваме.

3. Не бъдете зависими от половинчати чувства

Емоциите са преходни. Няма да бъдете щастливи през цялото време. Ако искате да постоянно да изпитвате блаженство, това само ще ви направи нещастни.

4. Не се взимайте насериозно, но гледайте сериозно на света

Когато мислите за себе си твърде много, вие подстрекавате своето его, но и собствените си несигурности.

Щастливи хора са тези, които се фокусират върху помагането на другите. Има красива китайска поговорка, която описва перфектно това.

"Ако искате щастие в продължение на един час, дремнете си. Ако искате щастие за един ден, отидете на риболов. Ако искате щастие за една година, наследете състояние. Ако искате щастие за цял живот, помогнете на някого. "

С други думи, бъдете смирени, не се взимайте прекалено насериозно и помагайте на околните.

5. Стойте настрани от желанието

Будизмът казва, че желанието води до страдание. Защо? Защото, когато желаете нещо, вие сте недоволни от това, което имате точно сега.

А когато получите това, което искате, ще пожелаете нещо ново и така до безкрайност.

Ако успеете да забравите за идеята непрекъснато да искате нещо, може да се почувствате комфортно и да сте благодарни за живота, който имате. Това е ключът към вътрешния мир.

6. Не съжалявайте за това, което сте направили

Съжалението е безполезна емоция. Не може да промените случилото се. Може да научите от него, но това не включва съжаление.

Ясно е, че понякога не може да избегнем съжалението за неща в живота, но е важно да не се фокусираме върху него.

7. Не ревнувайте

Друга безполезна емоция. Това също означава, че не сте сигурни в себе си, тъй като завиждате на някой друг. Вместо това погледнете в себе си. Бъдете благодарни за това кои сте и какво имате.

8. Не тъгувайте след раздяла

Гадно е вече да не сте с някого, с когото искате да бъдете. Но да тъгувате заради раздяла, няма да ви помогне. Понякога просто трябва да се стегнете и да оцените това, което все още имате в живота, а не това, което сте загубили.

9. Оплакването е ненужно

Да се оплаквате, но да не правите нищо, не помага за промяната на статуквото. Това само ще повиши негативната енергия у вас.

И не позволявайте на другите хора да ви засягат. Вие не контролирате техните действия, но контролирате вашата реакция спрямо тях.

10. Ценете дома си

Ако може да промените или смените мястото, където живеете, тогава го направете. Но винаги оценявайте дома, в който се прибирате.

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X