Напишете дума/думи за търсене

20 будистки мъдрости

11. Не превръщайте храната в култ

Фокусирайте се върху храненето, за да сте здрави и да се храните. Желанието за вкусна храна може да доведе до пристрастяване. Това важи и за алкохола и наркотиците.

12. Не пазете вещи, от които вече не се нуждаете

Лесно е да се затрупате с боклуци, от които не се нуждаете. Но ако това не е от полза за качеството ви на живот, тогава се отървете от него. Повече пространство и ясни мисли е това, което ви е необходимо.

13. Не действайте според очакванията на другите

Следвайте собствения си здрав разум. Правете това, което ви подсказват собствените ценности, а не това, което другите хора смятат за редно. Решете за себе си. Вие най-добре знаете какво е правилно и грешно.

14. Не се страхувайте от смъртта

Това е нещо, от което никой няма да избяга. Може или да приемете, че вашето време за раздяла все някога ще дойде или да се съпротивлявате на идеята за кончината ви, което ще причини безпокойство и ще отнеме радостта от живота.

15. Не трупайте нищо за старини

Каква полза от всичките вещи, когато си отидете? Събирайте само това, което е полезно. Не губете време в кътане, живейте безстрашно.

18. Уважавайте боговете, без да разчитате на тяхната помощ

Поемете отговорност за себе си. Не разчитайте на късмет или на бог, за да ви преведе през живота. Доверете се на вас, правете правилните неща за благосъстоянието ви и всичко ще се нареди.

19. Може да занемарите тялото си, но трябва да запазите честта си

Не правете нищо, с което няма да може да живеете до края на живота си. Действията ви определят, а не вашите вярвания.

20. Никога не се отклонявайте от пътя

Останете скромни, вършете правилните неща и не спирайте да учите.

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X