Напишете дума/думи за търсене

Бъди хедонист, направи си сама щастие

Още като деца родителите са ни учили, че животът не се състои само от радости, но и от задължения; че първо трябва да си свършим работата, после да мислим за забавления. Но дали това е правилно?

Докато се приготвяхте сутринта за работа, усетихте ли аромата на кафето? Почувствахте ли вкуса на храната, с която закусихте? Сигурно не? Защото както винаги закъснявахте и дъвчехте бързо и на крак. На пръв поглед от това страда само нещастният ви стомах, но всъщност много повече страда вашето самочувствие и душевно състояние, защото не е получило полагаемата му се доза удоволствие. Свикнали сме да тичаме от една цел към друга и често не успяваме да се насладим на настоящето.

Залез и бутилка вино

Хедонизъм е древно философско учение, според което ние трябва да се радваме на живота всяка секунда и да превръщаме всекидневните събития в празник. Хедонизмът и егоизмът са сходни по своята същност и хедонизмът може да е вид егоизъм заради желанието да си угодиш и да си доставиш удоволствие на всяка цена. Въпрос на мярка!

Срещат се отделни хора или съпружески двойки, които умеят да се наслаждават на всеки миг и сами да си създават удоволствия, като в топла лятна вечер да си отворят бутилка вино, да си нарежат сирена и да посрещнат залеза на сладки приказки. Свикнали сме да отделяме за радостите на живота строго определено време - два часа с приятелка на кафе, половин час за вана. Но даже и през това време много от нас “не присъстват в настоящето”, а премислят своите проблеми и правят планове за бъдещето. Затова им се струва, че празникът в живота се случва някъде на съседната улица...

Какво ни пречи да се наслаждаваме

Първата преграда, която стои на пътя на хедонизма, е чувството за вина. Как да се наслаждаваме на следобедното кафе, когато мивката е пълна с немити чиниии, а мъжът ни чака да му зашием копчето! И ние отлагаме собствените си удоволствия за “по-нататък” и правим това, което очакват от нас околните. И в този момент губим битката за добро душевно самочувствие. Когато се стремим да угодим на другите и да бъдем добри за всички, ние съвсем забравяме за себе си и за нашия вътрешен свят. Хората често изпитват неудобство от това, че се забавляват, когато например други се занимават със сериозни дела. Чувстваме вина за собствените си хобита и интереси, ако нашите близки не ги одобряват. Жената престава да посещава курсовете по дизайн или рисуване, за да угоди на съпруга си. Детето по настояване на родителите си се отказва от любимия спорт, заради модния тенис. Лишаваме се от собствените си желания и стремежи, а после се чудим защо животът ни е станал сив и скучен.

Има още един враг на хедонизма - страхът. Всеки от нас е буквално “препълнен” от страхове от различен вид и в различни конфигурации. Сигурно са ви познати фразите: “Какво ще си помислят за мен?”, “А няма ли от това да стане още по-лошо?”, “Ами ако не се справя!” Когато човек се бои от нещо, той непрекъснато е напрегнат и притеснен. А удоволствието е достъпно само за отпуснатото, освободено съзнание.

Ако аз съм щастлива и близките ми ще са доволни

Обществото, без да се замисля, лепва етикета “егоист” на човека, който предпочита да живее за собствено удоволствие и не се съобразява с никого. Възможно е част от хората да си заслужават този етикет, но далеч не всички. Когато жената предпочита да прекара съботната вечер в пиано бар или клуб, а не да приготвя на партньора си вечеря от няколко блюда, я наричат егоистка. Ако младата майка даде детето на родителите си или на гледачка за няколко дена и в това време си почива или се забавлява с приятели, също я наричат егоистка. А всъщност всеки има потребност от време на време да се отдаде на любимото си занимание и да направи нещо за себе си. Когато ние сме щастливи, заедно с нас са щастливи и нашите близки.

Пусни радостта и щастието в живота си

Може ли човек да стане хедонист? Да пусне празника в своя живот, да се издигне над сивотата и да зарази със своята радост и близките си. Разбира се, че да!

На първо време е необходимо да се научите да “осъзнавате” настоящия момент. Наблюдавайте своите усещания. Наслаждавайте се на глътката кафе, на кадъра от филма, на цветето. Вземете пример от децата: те се отдават изцяло на удоволствието от играта или на това, с което се занимават.

Настройте се да получавате удоволствие не само от резултата, но и от процеса на достигането на целта. Еуфорията на победата е краткотрайна и често се сменя с усещането за пустота. Колкото и да е привлекателна целта сама по себе си, пътят към нея също е достоен за вашето внимание - не изпускайте тази важна част от живота.

Тренирайте всичките си сетива. Представете си мириса, вкуса, цвета, формата на вещите, слушайте звуците. Осъзнайте ги. Правете асоциации. Какво свързвате с аромата на любимия парфюм, с вкуса на плода, с шума на морето? С помощта на тези упражнения ние създаваме в мозъка си допълнителни невронни връзки, които обогатяват нашите възприятия, чувства и емоции.

Планирайте си за всеки ден някое приятно занимание или събитие. Когато се събудите сутрин, помислете си какво днес ще ви достави истинско удоволствие, а след това в течение на деня осъществете замисленото. Благодарение на тази практика животът ви скоро ще стане много по-радостен и забавен.

Четете интересни книги, учете чужди езици, правете физически упражнения, общувайте с различни хора, намерете си приятно хоби, разхождайте се, играйте с децата, купувайте си и отглеждайте цветя, опитвайте нови блюда. Намерете своя път към удоволствието и доброто настроение.

И най-важното - обичайте себе си! Само човек, който искрено обича себе си, може да стане истински щастлив.

Какво не бива да правите

Да избягвате изпълнението на преките си задължения, дори те да ви се струват скучни. По-добре помислете как да ги направите по-забавни и интересни.

Да се поддавате сляпо на своите прищевки.

Да се стараете да получите удоволствие за сметка на другите.

Да се опитвате да решавате сериозни психологически проблеми с шопингтерапия. Това за кратко ще приглуши неприятните емоции, но проблемът си остава.

Да се увличате прекомерно по гастрономически удоволствия. По-добре хапнете нещо малко, но изискано, отколкото да изядете цял пакет чипс и после да съжалявате за натрупаните килограми.

Да пиете алкохол и да вземате наркотици.

Предимствата

Способността да се наслаждаваш максимално на живота, като превръщаш всеки миг в блажена вечност - това е същността на хедонизма. И когато започнете съзнателно да получавате удоволствие от най-простите неща, вашият живот ще придобие друго качество.

Променя се вашето възприемане на действителността - светът вече няма да ви се струва враждебен, а хората в градския транспорт - мрачни.

Започвате по-често да се усмихвате, по-често да изпитвате приятни усещания в тялото си, което веднага се отразява и на вашия облик и самочувствие.

Спохожда ви успехът, околните стават по-дружелюбни, което е закономерно следствие от новата философия на живота. У повечето хора успехът се асоциира с увереността, доброто разположение на духа, щастливата усмивка и с излъчваното от тях усещане за благополучие.

Всичко това вие ще постигнете, като станете хедонист.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X