Напишете дума/думи за търсене

Какъв късмет имаме според деня ни на раждане?

Всеки носи късмета си от момента, в който се роди. Още от стари времена българите са гадаели каква ще е съдбата на човек и какъв ще е той като личност в зависимост от деня, в който се е родил.

Разберете защо е хубаво да се родиш в понеделник и защо не е добре да си роден във вторник!

Добри и лоши дни

Един от най-добрите дни в годината е първата събота на март. Истинско щастие е да се родиш в нея. Точно обратното носи 29 май, който е от най-тежките дни в народния календар. Добър ден винаги е Св. 40 мъченици.

Важни дни за метеорологични прогнози са 2-ри февруари, Макавеите (1–12 август), Симеоновден (1-ви септември). Има поверия, че ако детето се роди през пролетта, животът му ще е дълъг и щастлив. Ако се роди през есента, когато падат листата, на беднотия е и на нямане. На някои места вярват, че роденият през лятото ще е способен – всичко ще му се удава лесно. Хубав живот очаква и роденото на личен ден, на голям празник – Великден, Гергьовден, Голяма Богородица. Роденият през Мръсните дни ще вижда караконджули и дракуси, погледът му ще е лош и ще урочасва добитъка, а лошите му предсказания ще се сбъдват.

Добре е да се роди човек на празник или на добър ден. Но ако все пак съдбата избере друг ден и ако той не е от най-добрите, не губете надежда. Границата между доброто и злото е толкова тънка, неуловима и променлива, че понякога народът ни, имайки ясното съзнание за това смесване, определя един и същи ден за лош, но и за добър. За доброто винаги има надежда, така както за лошото пък винаги има по една отворена врата, която то ни чака да прекрачим.

Дните на седмицата

Късметът на човека за всяко нещо – раждане, вдигане на сватба, работа, празнуване, в различните дни от седмицата работи различно. В едни повече, в едни хич. В трети е по-добре въобще да не се подхващат. Добре е да се знаят, защото те са знак за цял живот, в скрития смисъл на който е заключена загадката на всичко онова, което ни се случва.

Понеделник

Понеделникът по принцип се възприема като „полазен” ден – както тръгне седмицата, така и ще продължи. Затова на него е добре не да се дава, а да се взема, да се започва, да не се ядосва човек, да е работен, да не се кара с никого. Ранното ставане е залог за успех. Времето в този ден е ценно, добре е да не се пилее.

Успехът на понеделника е в ранните часове. Денят е сравнително независим от влияния – на луната, на звездите и пр.

Добре е да се родиш в понеделник. Роденото в понеделник ще е обичливо, с хубави очи и лице. Ще е кротко, ще има много любов и добър живот.

Ако някой в понеделник влезе с празна стомна в дюкян, цялата седмица няма да върви.

Ако началото трябва да се отложи, срядата е по-добра от вторника за това.

В понеделник се влиза в нова къща.

Ако някой умре в понеделник, „много хора влачи след себе си”.

Не се вземат яйца от полога, защото кокошката ще снася на друго място.

Оран не се започва в понеделник.

Ако в понеделник времето е хубаво, на следващия ден ще се развали.

Вторник

Вторникът по принцип се смята за неблагоприятен ден, „кутсузлия”.

Тежки са „старите” вторници – преди смяната на месеца. Не са добри и „младият” вторник (в първата четвърт на новия месец), „смесеният” (когато смяната на месеците става във вторник), деветият вторник след Бъдни вечер и вторникът преди Гергьовден.

Особено неблагоприятен е вторникът след Сирница.

Първият вторник от седмицата на всяко новолуние се счита за „лют вторник”. Ако през този ден жените перат долни дрехи, „ще се развалят”, а ако се мият – ще си повредят косите.

Ако смяната на месеца е във вторник, очакват се неблагоприятни за здравето дни.

Смята се лош за раждане. Човекът ще стане сух на лице, с черна коса и малки очи. Може да е смирен, ала горделив, ще е кавгаджия. Такива хора обаче са силни и богати и живеят дълго. Всеки вторник има зъл час и никой не знае кой е той. Няма по-лошо бебето да се появи точно в този час. Зла орисия за цял живот. Най-лоши са часовете между обеда и вечерята. Най-лош от всички вторници, “главатарят” им, е този преди Великден. Такова е и името му „Черен вторник”. За тези, които са имали нещастието да се родят тогава, народът ни е изпял много тъжни песни с постоянен рефрен „Родила те майка ти у черен вторник...”

Дори и добичетата, родени в този ден, носят нещастие и затова ги колят. Такова добиче не се купува и за разплод, защото ще донесе нещастие и безплодие в стадото, където отиде.

Във вторник не се започва нова работа, не се сее, не се садят дръвчета.

В Странджа във вторник и петък жените не мият косите си, не предат и шият, че „ще им изгорят децата”. Мъжете не се бръснат.

Не е добър ден за годеж и сватба, предвещава лош брак, липса на сговор.

Който скрои и ушие дреха във вторник, ще овдовее.

Ако третини на починал се случат във вторник, не е на хубаво – в същата година ще умре и друг човек от къщата.

Ако темелът на нова къща се поставя във вторник, къщата ще е лоша за бъдещите си обитатели.

По-добре е да дадеш заем, отколкото да вземеш.

Сряда

Срядата прилича на понеделник, но и на събота. В сряда можеш да започнеш успешно работа (особено такава, която може да се свърши същия ден), но и да приключиш вече започната. Най-добрите часове са следобедните. Сполука за всяко начало носи „Младата” сряда – срядата от първата четвърт на новата луна. В такъв ден е добре да се сее, засажда.

Може би именно защото е среда, се приема, че нито е добре, нито е зле да се появиш на този свят или по-скоро, че все пак не е на зле. Единствено изключение е т.нар. „Луда сряда”, пак в Тодоровата неделя. Роденото в сряда ще е хубаво на лице, ще има стремеж към духовен чин. Ще бъде верен, чистосърдечен, честен човек, но не особено богат. Вярва се, че родените в сряда живеят малко, но ако преживеят, достигат до дълбока старост.

Ако жената забременее в сряда, ще роди сакато дете.

Денят е подходящ за домакинстване. Кисело зеле се слага в сряда.

Всяка сряда и петък, дните, които се свързват с предателството на Юда и кръстните мъки на Христос, крият опасност, затова се пости.

Ако жените предат в сряда, ще ги сполети нещастие.

Ако в сряда пече слънце, времето ще се развали. И обратно – ако в сряда времето е лошо, на следващия ще е хубаво.

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X