Напишете дума/думи за търсене

Прегръдката - добра за нервите, кръвното. За какво още?

Американски семеен терапевт Вирджиния Сатир твърди, че за оцеляване са ни необходими 4 прегръдки на ден, 8 прегръдки на ден за подкрепа и 12 прегръдки на ден за растеж. Прегръщането е универсален начин за показване на вълнение, любов, щастие и дори тъга. Оказва се, че трябва да благодарим на прегръдките не само за това, че ни носят това топло усещане, когато държим някого в прегръдките си, но и за куп ползи, свързани с физическото и психическото ни здраве.

Екипът на „МИЛА“ обича прегръдките, затова разгледахме медицински проучвания, за да разберем как телата ни се възползват от гушкането. Ето какво открихме.

1. Прегръдките допринасят за по-добра имунна система

Прегръдките са известни като добро средство за борба със стреса. Това обаче не е единствената физическа изгода, която ни носи. Проучване, проведено в университета „Карнеги Мелън“ съвместно с Медицинския университет в Питсбърг, показа, че подкрепата на други хора чрез прегръдка намалява шансовете им да се разболеят. Експериментът е проведен сред 404 възрастни, които били изложени на вирус, причиняващ обикновената настинка. Участниците били разделени на 2 групи: първата група получила по-голяма подкрепа и гушкане, докато участниците в другата не получили нито една прегръдка. Резултатът показва, че гушкането има смекчаващ ефект върху онези, които са получавали редовни прегръдки. Освен това тези, които все пак се разболели от настинка, показвали по-леки признаци на заболяването.

2. Прегръдките подобряват нервната система

Гушкането стимулира нервната система чрез намаляване на чувството за самота, борба с вътрешните страхове и спомага за повишаване на самоувереността. Освен това прегръщането на други хора им помага да почувстват вашата оценка и подкрепа, като по този начин влияете положително на цялостното здраве на тялото.

3. Прегръдките насърчават по-доброто кръвно налягане

Друго проучване, проведено от Университета на Северна Каролина, доказа, че прегръдките са полезни за здравето на сърцето. Около 200 души били разделени в 2 групи:

- Преди да бъде подложена на стресова ситуация, първата група гледала романтично видео в продължение на 10 минути и участниците в нея се държали за ръце и се прегръщали по 20 секунди след края на клипа

- При втората група не е имало никакво докосване, но е почивала 10 минути и 20 секунди, преди да бъде изложена на стрес.

Резултатите показват, че хората от първата група имат по-ниско кръвно налягане, както и по-стабилен сърдечен ритъм, което означава, че хората, които получават редовни прегръдки и подкрепа, са по-устойчиви на стрес, което е добре за сърдечносъдовото им здраве.

4. Прегръдките ви карат да се чувствате по-щастливи

Окситоцинът е хормонът, отговорен за това да се чувствате щастливи и свързани с другите. Често го наричат ??„хормон на прегръдките“, защото нивата му се увеличават, когато се гушкаме и докосваме с други хора. Този хормон има силно влияние върху жените - особено при тези, които редовно биват прегръщани.

5. Прегръдките намаляват болката

Проучване, проведено от университета в Ню Йорк, показва, че някои форми на допир може да помогнат за намаляване на болката. В експеримента, така нареченият „терапевтичен допир“ помогна на хората със Синдром на фибромиалгия да почувстват по-малко болка. Участниците в него твърдят, че качеството им на живот се е подобрило в рамките на 6 сесии с докосване.

6. Прегръдките облекчават чувството на умора

В проучване, наречено „Значения на прегръдката: от поздрав до допир“, Лена Форсел и Ян Естрем идентифицират няколко големи предимства, които ни дава кратката 10-секундна прегръдка. Те твърдят, че прегръдките помагат в борбата с усещането за умора, както и допринасят за психологическото благополучие.

7. Прегръдките намаляват социалната тревожност

Благодарение на окситоцина прегръдките помагат в борбата с чувството на социална тревожност. Опитайте да прегърнете познат човек, когато пристигнете на парти и ще забележите колко уверени, лесни и общителни ще станете. Това е така, защото окситоцинът ни вдъхновява да мислим позитивно и да имаме по-положителна нагласа към света.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X