Напишете дума/думи за търсене

6 зловещи психологически експеримента

Историята на психологията е изпълнена с увлекателни изследвания и класически психологически експерименти, които помагат да променим начина, по който мислим за себе си и за човешкото поведение. Понякога резултатите от тези експерименти са толкова изненадващи, че оспорват конвенционалната мъдрост за човешкия ум и действия. В други случаи тези експерименти са и доста противоречиви, а понякога - направо шокиращи.

Някои от най-известните примери включват експеримента за послушание на Милграм и затворническия експеримент на Зимбардо. Разгледайте шест класически психологически експеримента, за да научите повече за себе си и за историята на психологията.

Хари Харлоу е един от първите психолози, които научно изследват природата на човешката любов и привързаност. Чрез серия от противоречиви експерименти в края на 50-те и началото на 60-те години той демонстрира мощните ефекти на любовта върху нормалното развитие на индивидите и показва разрушителните ефекти на лишенията върху малките маймуни резус.

Когато малките маймунки се раждат, Харлоу им дава избор между две различни "майки". Едната е направена от плат – тя е мека и топла, но няма храна, а другата е от тел и към нея има прикрепена бебешка бутилка.

Няколко часа след раждането на маймунките Харлоу ги отнема от майките им и ги оставя да си изберат майка сред изкуствените. Експериментът показа, че бебетата се задържат много по-дълго време до топлата „майка“ от плат, отколкото до телената, макар че това ги оставя гладни. Проучването демонстрира, че връзките между децата и майката са много повече от просто осигуряване на храна и че комфортът и сигурността играят важна роля за формирането на привързаности.

Този и други негови експерименти често са неетични и шокиращо жестоки, но разкриват основни истини, които са повлияли силно на нашето разбиране за детското развитие.

Експеримент с кучето на Павлов

Концепцията за класическа обусловеност се изучава от всеки студент по психология на начално ниво, така че може да е изненадващо да се научи, че човекът, който пръв е отбелязал това явление, изобщо не е бил психолог. Павлов, който е физиолог, изучава храносмилателната система на кучетата, когато забеляза, че кучетата започват да слюноотделят всеки път, когато видят асистента му, който обикновено ги храни. Те слюноотделят дори когато чуват, че той идва.

Отначало Павлов смята, че тези реакции ще възпрепятстват експериментите му, но по-късно открива, че това е нова форма на обучение и насочва вниманието си към това да изследва този феномен.
Като следваща стъпка заключва кучетата в стая и няколко пъти бие камбана, преди да им даде храна. След това им пуска само камбанения звън, без да ги храни, и те отново слюноотделят. Което означава, че неутрални стимули предизвикват същата реакция като храненето.

Откритието му става едно от най-важните в психологията до наши дни. Класическото кондициониране се използва за лечение на алкохолизъм, зависимости, фобии и др.

Експериментите за съответствие на Аш

Изследователите отдавна се интересуват от степента, в която хората следват или се бунтуват срещу социалните норми. През 50-те години психологът Соломон Аш проведе поредица от експерименти, предназначени да демонстрират силата на съответствието в групи.
Проучването разкрива, че хората са изненадващо податливи на съгласие с групата, дори когато знаят, че групата греши. В проучванията на Аш на учениците е казано, че правят тест за зрение и са помолени да идентифицират кой от трите реда е същата дължина като целевата линия.

Попитани самостоятелно, учениците са много точни в оценките си. Попитани в група, където един умишлено дава грешен отговор, мнозинството се съгласяват с него. Този експеримент демонстрира как съответствието може да бъде едновременно мощно и фино влияние върху човешкото поведение.

Експерименти за оперантно кондициониране на Скинър

Бъръс Скинър създава метод, който е противоположен на метода с кучето на Павлов. В т.нар. Skinner Box той поставя животно, често гризач, на което се дава хранителна гранула или токов удар. Плъхът се научава какво да натисне, за да получи гранула и какво да натисне, за да спре електрическите удари. Тоест индивидът свободно въздейства на заобикалящата го среда без предизвикана реакция като със звука в експеримента на Павлов. Благодарение на тези експерименти са били обучавани гълъби да търсят корабокрушенци. Те можели да натиснат копче, когато забележат в морето следи от хора и били възнаграждавани за това.

Експерименти за подчинение на Милграм

В експеримента на Милграм участниците са помолени да подават електрически импулси и да предизвикват токови удари на „учащ се“, който даде грешен отговор. Целта на експеримента е да се определи докъде хората са готови да стигнат, за да се подчинят на командите на авторитет.

Милграм установява, че 65% от участниците са готови да причинят болка, дори когато виждат, че обучаващият се намира в опасност за живота си.

Експериментът на Милграм е един от най-противоречивите в историята на психологията. Много участници изпитват ужас от своето участие в него, оказва се впоследствие, когато им е обяснена целта му.

6. Експериментът в затвора в Станфорд

Известният експеримент на Филип Зимбардо предизвиква спорове и съмнения до днес. Зимбардо разделя свои студенти на затворници и надзиратели и срещу скромно заплащане те се съгласяват да бъдат затворени за две седмици в подземията на Станфордския университет. Целта е да проверят хипотезата, че наследствено обусловените личностни черти на затворниците и надзирателите са основна причина за документираните прояви на тормоз в затворите. Експериментът трябва да трае две седмици, но приключва на шестия ден, когато и едните, и другите показват недопустими нива на стрес и агресия.

Въпреки че са подбрани участници без никакви психически отклонения, в добро здраве и без криминално минало, само 36 часа след старта на експеримента надзирателите започват психически и физически тормоз над „затворниците“, които, от своя страна, показват явни признаци на психически проблеми – крещят, проклинат и са агресивни.

Изводите от този експеримент са, че когато на обикновени хора се предостави власт, е много вероятно те да злоупотребят с нея. А когато се поставят в позиция на безсилие, те стигат до такава степен на покорство, че полудяват.

Факти за духовността, които всеки трябва да знае

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X