Напишете дума/думи за търсене

Кои са жените, които променят света ни

8 момичета на възраст от 14 до 24 години съставиха въпросник за успеха, мъжете, семейството и други неща от живота. Той ще бъде изпратен на 99 адреса

Какво ще отговорите, ако чуете, че сте постигнали всичко в професията само защото сте красива жена?

Какво винаги сте искали да кажете за мъжете, но не сте се осмелявали?

Ако днес загубите постигнатото, утре с какво ще се захванете?

Какви три съвета бихте дали на своето 18-годишно “аз”, ако бяхте със сегашния си опит?

Това са само част от въпросите, които 8 момичета на възраст от 14 до 24 години ще задават на българки, които първо са променила ритъма, посоката и смисъла на своя живот, а после са направили същото с нашия. Ние може и да не сме го усетили... Но трябва да ви ги покажем. Независимо дали преподават, лекуват, пишат, готвят, правят открития или бизнес, дали поставят рекорди...

Това са жени, които стърчат над мъжките глави. Не по ръст, а заради силата и познанията, които притежават и надграждат, за да променят.

В стремежа да търсим добрите истории, които човешкият ум, талант и характер раждат във всички области на живота, стоим зад кампании с впечатляващ успех и популярност - “Достойните българи”, “Лекарите, на които вярваме”, “Отличниците на България”, “Вдъхновителки”.

Този път ще говорим за женската сила. Не просто власт, а сила - сила за промяна, сила за развитие, сила за успех.

Въпросникът на 8-те момичета ще бъде изпратен на 99 адреса.

Жените, които променят, ще бъдат представени през април, когато “24 часа” навършва 30 години, в първия нежен алманах на успеха “Жените, които променят”.

В новия проект съвместно с женския сайт mila.bg събираме имената и историите на едни от най-мотивиращите жени в България.

След април, когато България ще се опитва да подреди приоритетите след избори и пак в COVID ситуация, ще търсим тези жени, за да дадат своята позиция по важните теми на живота ни:

- Образование

- Бизнес

- Доходи

Жените, които ще ви покажем, се развиват в различни области – те са лекари, юристи, бизнесдами, хора на изкуството, журналисти, рекламисти, спортисти, архитекти, социално ангажирани в НПО сектора, банкери и други. Доказали се в своята сфера, те всекидневно променят средата с новаторски идеи и умения, смели проекти, с безкраен хъс в постигането и на малките, и на грандиозните цели. Те са нежните зъбци на голямото колело, което върти живота ни напред.

Ще ви разкажем за всяка в специално издание, което ще излезе през април, както и, разбира се, на нашите сайтове 24chasa.bg и mila.bg.

Посоката на разговорите за промяната ще дойде от 8 млади момичета и техните въпроси, които формулират житейските им мечти. Те се изявяват в различни сфери. С еднакво любопитство обаче приеха ролите си в нашия проект, за да направим заедно дисекция на успеха.

Кои ще питат:

Йоанна Минкова, 24 г., стажант лекар;

Криста Панчо Чернева, 21 г., студентка, модел и актриса;

Йоана Сашова, 18 г., музикантка и певица;

Деница Тошева, 16 г., ученичка и спортистка;

Йорданка Кацарова, 22 г., студентка;

Мина Каукова, 20 г., студентка;

Елина Хира, 14 г., ученичка;

Неда Стоилова, 19 г., студентка

Това са част от въпросите. Отговорите им ще помогнат и на други.

Какво ще отговорите, ако чуете, че сте постигнали всичко в професията, само защото сте красива жена?

Какво винаги сте искали да кажете за мъжете, но не сте се осмелявали?

 Много жени преосмислят живота си на определена възраст и правят остър завой. Какво би ви довело до подобен житейски “бърнаут”?

Ако днес загубите постигнатото, утре с какво ще се захванете?

Ако човек, когото много обичате, ви помоли да напуснете работа и да имате повече време за него и за себе си, бихте ли го направили?

 Какви три съвета бихте дали на своето 18-годишно “аз”, ако бяхте със сегашния си опит?

Отразява ли се полът на съзнанието/начина на мислене? Как?

Смесвате ли бизнеса с удоволствието?

Важно ли е една жена да има партньор до себе си, за да се чувства успяла?

Каква е формулата за здраво семейство?

От какво бихте се лишили в името на кариерата си?

Как се справяте в най-трудните моменти?

Какво забелязвате първо при запознанство с нов човек?

Как се справяте с хора, които несъзнателно пречат или активно вредят на успеха ви?

Как се убедихте, че това е правилният път?

Днес чуваме много често “Бъди себе си!”, “Гордей се от това, което си!”, но все пак има много дискриминация срещу LGTBQ+ общността. Как това да се промени?

Ако можехте да кажете нещо, което ще стигне до всеки един човек в света, какво би било то?

Какво е човечността?

В края на деня е важно да сте щастлива или успяла?

Казват, че най-труден е първият милион. Кой беше вашият “първи милион”?

Как българинът да спре да мрази успелите и богатите?

Йоана Сашова
Йоана Сашова
Йоана Сашова, 18 г. , музикантка: 

Успелият е щастлив, но невинаги богат

Познаваме Йоана Сашова от “Гласът на България”. 18-годишната певица от Кюстендил смая с ангелски глас и вълнуващи интерпретации на известни парчета.

Първата ѝ изява е в църковния хор, където баща ѝ е музикант. “Той винаги помага”, споделя Йоана, която е много близка със своето семейство. На Бъдни вечер тя дебютира с първа авторска песен “Останали”, чието видео е гледано над 180 000 пъти. Иначе учи бизнес администрация в Кюстендил.

Йоана се възхищава на жените, които могат да бъдат раними, а пред света да изглеждат силни и решителни. “Невероятни са онези, които дори разбити, изглеждат красиви и са способни да вдъхнат на другите кураж и да покажат, че са независими”, казва тя. Йоана е изключително позитивна и сърдечна и не се е сблъсквала с предразсъдъци към ромския си произход, но признава, че има приятели, които срещат такива.

Талантливата Йоана е уверена, че може да развие потенциала си в България, но не си поставя граници.

Когато я питат какво за нея е успехът, първата мисъл е, че щастието, това е успехът.

“Успелият е щастлив човек. Може да не е много богат, но ако е щастлив със семейството си, с работата си, с живота, който живее, той е постигнал всичко.”

Деница Тошева
Деница Тошева
Деница Тошева, 16 г., ученичка и спортистка:

Майката я мотивира дори когато пада

Деница е от София, учи в езикова гимназия – испански и френски. Занимава се с плуване от 7-годишна, печели състезания, но избира айкидото. Вече има кафяв колан и се готви за черен.

Преди 2 години се запалва по планинско колоездене - downhill, спускане по изградени трасета, включващи скокове и стръмни участъци с препятствия. Дени се състезава за отбор “Райдърс Юнайтед”, като втора година се класира втора в категория “Жени” за България.

16-годишната ученичка обожава планината, природата и чистия въздух. “Адреналинът е това, което ме зарежда с енергия”, споделя тя.

Деница има ясни цели в живота си. Тя мечтае, като завърши средно образование, да учи в чужбина и да практикува планинско колоездене на европейските и световните трасета. Иска да се състезава за международен отбор и да се развива по-професионално.

“Жената, от която се уча и която ме вдъхновява най-много, е моята майка. Тя ме подкрепя дори когато греша – казва Дени. - Майка е силна, решителна и смела, въпреки че трепери на финала на всяко състезание и ме е виждала как падам и си причинявам травми, включително фрактури. Никога не ми е казвала да се отказвам и постоянно ме мотивира да вървя само напред и нагоре.”

В спорта се надъхва от световните шампионки в дисциплината downhill.

“В България колоезденето не е развит спорт - разказва тя. - Желанието ми е, след като натрупам опит от международните състезатели и техните трасета, да се върна в България и да допринеса за развитието на този спорт.”

За 16-годишната Деница успехът е да си независим и свободен, здрав и щастлив.

Мина Каукова
Мина Каукова
Мина Каукова, 20 г., студентка:

Кариера и щастие в баланс

Мина е от Пловдив и учи в НАТФИЗ “Кръстьо Сарафов” “Актьорство за драматичен театър”. Смята, че едно от най-големите ѝ постижения до този момент е, че е последвала мечтата си и се занимава с това, което обича. Пътят към големите мечти предстои, но тях нарича “смели и смахнати”.

Един от най-силните мотиватори да е смела и да постига е нейната майка. “Защото всичко, което съм и искам да бъда, се дължи на нея – споделя Мина. – Тя ме научи да съм силна и че не всичко е чудесно, но трябва да намериш как да се усмихнеш, докато крачиш през трудностите.”

Бъдещата актриса вярва, че България е добра среда за младите, интелигентни и талантливи. За да имат те хубаво бъдеще тук, Мина се надява да се обърне повече внимание на културата.

“Бюджетът за култура трябва да се увеличи, за да се пренасочат повече средства към театрите и киното – казва студентката. - Така ще може да се снимат по-качествени филми и сериали и да се създават театрални продукти, които да задоволяват вкуса на интелигентния зрител. Ние всички го заслужаваме.”

За Мина успехът е многолик. Той е и в кариерата, и в начина на живота, и в личното щастие.

“Просто е нужен баланс във всичко”, дефинира своята представа за успех младото момиче.

Йорданка Кацарова
Йорданка Кацарова
Йорданка Кацарова, 22 г., студентка:

Мисията ѝ - да учи да сме добри с природата и себе си

Тя е от София и е последна година бакалавър по “Информационни системи” в Софийския университет.

Йорданка е стажант по UI/UX Design - дизайн на потребителския интерфейс (User Interface) и потребителското изживяване (User Experience) за софтуерни продукти, системи, приложения.

“С две думи UI/UX e какво вижда потребителият (как системата изглежда пред него) и какво преживява (емоции, мисли, желания и цели), докато използва приложението”, обяснява студентката. За свое най-голямо постижение отчита факта, че е разбрала какво иска да работи. “А също и че разпознавам токсични отношения и се уча как да се справям с тях – допълва Йорданка. - Моя мисия и цел е да уча себе си и близките си да бъдем добри - с околните, със себе си, с природата.”

Вдъхновение и мотивация е черпила основно от учителката си Диана Атанасова, както и от менторката си в Able Mentor сезон 5 Олга Минева. А също и от своята майка Росица Кацарова. “Те изградиха за мен образа на работещата жена, която е открила призванието си и се усъвършенства в избраната сфера”, казва Йорданка.

Уверена е, че ще се развива тук заради фирмите, които работят с чуждестранни партньори и дават страхотни възможности в IT сектора. Но е убедена, че на страната е нужна реформа в образованието, ако искаме средата тук да бъде привлекателна за младите и те да са по-можещи и уверени.

“Успехът за мен е да се чувствам щастлива от постигнатите цели, да съм заобиколена от положителни, активни и мотивирани хора. Е, няма да откажа и къща с красива градина, басейн и библиотека, но това е само допълнение. Не е същинският успех”, категорична е Йорданка.

Елина Хира
Елина Хира
Елина Хира, 14 г., ученичка:

Защо вменяват на мъжа, че не е редно да плаче?

Елина е от София, но има корени и от Индонезия – баща ѝ е оттам. Ученичка е във френския лицей “Виктор Юго”.

“Аз съм голяма късметлийка, защото идвам от семейство, което е много отворено за най-различни култури, и имам роднини в Индонезия и в България. Ние обичаме да пътуваме и това ме кара да научавам много за света и хората”, казва Елина, която е изумително зряла за своите 14 години. Покрай пътуванията си видяла как хора не живеят и наполовина толкова добре като нас – нямат покрив, здравеопазване, образование. Това я кара да се чувства още по-благодарна за своя живот и да оценява всичко, което иначе сме свикнали да възприемаме като даденост.

От малка е привлечена от темата за правата на човека. “Бях на около 10, когато започнах да научавам повече за хората и обществата и разбрах какво е расизъм. След това съм се интересувала много, правя проекти, изнасяла съм речи”, разказва Елина. Смята, че не само жените са дискриминирани в някои области от живота, например в заплащането, но и мъжете, на които се вменява от малки, че не бива да бъдат емоционални, че не е редно да плачат. Тя е решена да работи за разбиването на тези предразсъдъци, макар още да няма представа каква ще стане.

“Имам чувството, че когато порасна, ще имам няколко професии и ще ги сменям. Обичам промяната и нещо да се случва. Може да съм психолог, да рисувам, да се занимавам с астрофизика, защита на природата”, изброява мечтите си малката Елина.

Криста Панчо Чернева
Криста Панчо Чернева
Криста Панчо Чернева, 21 г., студентка, модел, актриса:

Чуй сърцето, опознай таланта си и ще докоснеш щастието

Криста Панчо Чернева е родена през 1999 г. във Франкфурт на Майн в семейството на българските актьори София Кузева и Панчо Чернев. Израснала е в Берлин, сега следва “Бизнеспсихология”.

От 14-годишна работи като като фото- и видеомодел в България, Германия, САЩ, Франция, Англия и Китай, а от 17-годишна се изявява и като актриса в продукции в Германия.

От ноември 2020 г. Криста е част от актьорския състав на сериала по “Нетфликс” “Китц”, който е продукция на Австрия и Германия.

21-годишната жена винаги е искала, каквото и да учи или работи, то да се случва с удоволствие, защото е убедена, че само тогава успехите са категорични и имат смисъл.

“В живота си имам много примери, но стремежът ми е да се изградя като личност със свои индивидуални качества - разказва тя. - Сигурна съм, че когато човек успее да “чуе” сърцето си и опознае прецизно таланта си, ще се докосне до истинското щастие в личния, и в професионалния си живот.” За Криста основно правило и желание е да е искрена - искрена със себе си, с любимите си хора, с колегите си.

Йоанна Минкова
Йоанна Минкова
Йоанна Минкова, 24 г., стажант лекар:

Трябва да стигаш до целта без корист и с чиста съвест

Йоанна е шести курс “Медицина” в Софийския университет “Св. Климент Охридски”. Предстои ѝ да се дипломира, а сега е медицинска сестра в “Софиямед”. Бъдещата д-р Минкова работи в 3 отделения – неврология, кардиология и гръдна хирургия. Два месеца е била в COVID отделение с 24-часови смени. Не е било леко, но според Йоанна в другите три отделения работата е по-специализирана и изисква повече.

Тя не дели хората на мъже и жени, нито качествата и талантите им на мъжки и женски. Вярва, че най-важното е да си съвестен, честен, да не си надменен, да си човечен, да се отнасяш с любов към хората.

Личната ѝ дефиниция за успех е в постигането на целите без корист, добронамерено. Да сбъдваш мечти, като останеш верен на себе си и чист пред съвестта си.

Йоанна скоро ще се дипломира и макар да не е решила още какво ще специализира, е наясно, че възможностите са много, но понякога чисто формално не можеш да се възползваш от тях. “В нашата професия е трудно да си намериш своето място – хем да е хубаво, хем да си стигнал дотам по официален ред. Не са много ясни критериите.”

Въпреки че разбира колегите си, които търсят реализация в чужбина, тя не е обмисляла такъв вариант. “В най-трудни моменти съм се чудела защо съм избрала тази тежка професия. Но тези колебания в процеса на работа бързо отминават”, споделя бъдещата лекарка.

Неда Стоилова
Неда Стоилова
Неда Стоилова, 19 г., студентка:

Да накарам хората да се влюбят в себе си така, както обичат телефоните си

Неда е завършила Американския колеж в София и първи курс “Журналистика” заедно с “Политика” и “Международни отношения” в Американския университет в Благоевград.

Обича да изразява себе си креативно, постоянно да се усъвършенства, да се запознава с нови хора и да преоткрива света всеки ден. Гледа на себе си като на “едно услужливо, любопитно нещо, бликащо от енергия. А постиженията ми... Очаквайте скоро в кината!”

Неда е на 19, но с ясна цел в живота - иска да остави човечеството по-добро, отколкото го е заварила.

“В по-дългосрочен план може би нещо, свързано със запознаването на хората с вредните ефекти от твърде много време в интернет. Целта ми е да накарам хората да се влюбят в себе си така, както обичат телефоните си. “Колкото до личната ѝ мечта, Неда иска да се чувства като дете. Или да стане актриса...

Вдъхновява се от бойни момичета, които нямат нужда от помощ или принц. “Също от мама, разбира се”, признава Неда.

Не харесва, че хората в България отхвърлят всичко различно, свежо и ново.

“Разделяме се на поколения, вместо да се сближаваме като общество. Разделяме се на мъже и жени, образовани и необразовани. Рокери, инфлуенсъри, чалгаджии, зубъри. България няма да предостави среда на много от нас да постигнем мечтите си именно заради тази сива потиснатост на чувствата, отхвърлянето на различното, новото, чуждото. Защото всички са заети. Трябва да правят нещо, отиват някъде, все нямат време, а следват пътя, който е така сив, но и така ясно предначертан.”

За Неда успехът има няколко лица и е пряко обвързан с баланса. Да си наясно със себе си, околната си среда и другите хора; да слушаш тялото и ума си и да ги държиш в хармония. Също толкова важно е според нея да умееш да се адаптираш, да инвестираш времето си умно, постоянно да си подаряваш нови преживявания, макар и малки.

“Да си успял, значи да знаеш цената си и да избираш сам”, смята тя.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X