Напишете дума/думи за търсене

Лечебната сила на медитацията

Петте ритъма е танцова медитационна практика, която отключва мъдростта на тялото и освобождава напрежения, трупани с години. Лечебната сила на танца и движението като ритуал и медитация са в основата на тази практика, създадена от Габриела Рот, известна международна учителка, творец и лечител. Даниела Пелтекова - нейна ученичка, ни кани на изкушаващо танцово изживяване – да обърнем поглед навътре към себе си, да потърсим пътечката към нашата автентичност.

Движение в своеобразна форма, без хореография или зададени стъпки... Пълна свобода, пълна наслада... само ти и ритъма... този подход не се описва, той се съпреживява. Навлизането в движенията носи свещена простота, но има и силата да се превърне в проводник на дълбоко изцеление и творческа изява.

Или по думите на Габриела Рот: „Раздвижете психиката си и тя сама ще се излекува.”

Дани, разкажи ни за себе си.

Аз съм пътешественик по душа. Започнах да се занимавам с танци през 2003 година след едно невероятно преживяване на йога ваканция и обиколка из Индия. Пътят ми към танца премина и през две магистърски степени (по английска филология от Софийския университет и по медии и комуникации от Амстердамския университет), работя като преводач в София и дълги години като бизнес консултант и ръководител на комуникационни проекти в Амстердам. Танците ми дадоха окрилението да търся дълбоко в себе си вдъхновението и радостта от живота

и постепенно напълно да трансформирам битието си. Сега живея и работя в Ню Йорк, а ежедневието ми по нищо не прилича на живота ми отпреди 4 години. В момента завършвам и обучението си по фокусинг - телесно ориентирана терапия, която допълва перфектно терапевтичния аспект на 5-те ритъма.

Как се сблъска с магията на 5-те Ритъма?

Винаги съм била търсеща и въпреки че имах интересен живот като ръководител на интернет проекти, наситен с пътувания и нови преживявания, усещах, че нещо ми липсва. По онова време живеех в Амстердам и започнах да посещавам йога. Отидохме в Индия на обучение с моите учители и както става често в живота, нещата се случиха много спонтанно и синхронистично. Там срещнах хора от Ню Йорк, които ми разказаха за 5-те Ритъма. Като се върнах в Холандия, посетих шамански курс за откриване на вътрешната визия, където една от асистентките ни демонстрира 5-те ритъма. Изтанцувахме една кратка Вълна в обедната почивка и аз се влюбих безвъзвратно в подхода. Веднага издирих къде е следващият курс и заминах. Разбрах, че искам да се занимавам с това. Така че 4-5 дни в седмицата гонех срокове и 3 дни танцувах, пътувайки навсякъде из Европа, за да посещавам уъркшопове.

Как промени живота ти тази практика?

Както споменах, откровението на танца и този метод безвъзвратно преобърнаха живота ми, минах през много трансформации. Когато навлезеш навътре в подобна практика, промените започват да текат на много нива, включително и в мисленето. Този тип вътрешно пътешествие е безкрайно и не винаги е лесно, много предизвикателства се изпречват на пътя. Егото се страхува и упорито брани териториите си. Но тази практика ми разкри, че ние, хората, имаме по-широки граници и много силен потенциал да следваме мечтите си. Още в първите сесии по 5-те ритъма усетих безкрайна свобода и дълбока връзка със себе си. Усили се любовта ми към музиката, поезията, изкуството. Също така се потопих в лечебните свойства на движението. Постепенно пренасях тези открития във всички аспекти на живота си. Реших, че искам да преподавам, да подарявам това усещане на колкото се може повече хора. Смених работата си, континентите, градовете. През 2008 година се преместих в Ню Йорк и завърших финалното обучение. Преподавам от 2009 година. Водя редовни седмични занимания в Манхатън, преподавам също във Вашингтон и Филаделфия, както и в института по личностно развитие”Омега”.

Как се става учител по духовни практики?

Когато попитах, много бързо и нетърпеливо, след първите няколко уъркшопа как се става учител ми обясниха, че това е дълъг процес и първо трябва много да практикувам. От позицията на настоящето отлично разбирам защо. Човек трябва да мине през собствения си процес, за да може да дава на другите. Отне ми 6 г. преди да започна да преподавам. Посещавах уъркшопове, дълги семинари, набирах си часовете и критериите, които са нужни. След това имаше прием с видео, с водене на уроци и писане на есе. Това е сериозен изпит, каквато е й отговорността да въплътиш и разпространиш това учение. Самото обучение трае една година. Имахме няколко модула в Ню Йорк, Германия, Калифорния, както и домашна работа.

Впечатленията ти от Габриела Рот какви са?

Габриела е магьосница, или както я наричат?- “градски шаман”. Тя носи в себе си удивителен артистизъм, размах и дълбочина на визията. В момента живее и работи в Ню Йорк. Написала е 3 книги за метода, които още не са преведени на български език. На младини е била професионален танцьор. В разцвета на кариерата си получава травма и в периода на лечение и преосмисляне на пътя си започва да преподава танци в меката на личностното развитие - институт Есален в Калифорния. Създава метода 5-те Ритъма след дълги години работа с танца и хората, наблюдавайки въздействието на свободното движение и ритъма върху хората. Основното, върху което работи, е как да открием най-уникалното у нас и как да го изразим най-добре. Затова сме дошли на света, - да бъдем и да дадем най-доброто от себе си и да реализираме пълния си потенциал.

снимка: личен архив, Facebook
снимка: личен архив, Facebook
Разкажи ни за метода - кои са 5-те ритъма и какво е характерно за тях?

5-те ритъма носят следните наименования: Плавен, Стакато, Хаос, Лиричен и Покой. Те се съчетават, за да създадат Вълната - преживяване, което ни въвежда в подвижна медитация. Вълната може да трае 2-3 часа или само 5 минутки, но помага да се оттърсиш от всичко излишно. Подходяща е за всички хора, независимо от възраст или тонус на тялото. Всеки ритъм ни води в различно енергийно поле, в което откриваме своето лично изразяване и хореография. Разгръщаме въображението си чрез езика на тялото и движението. Да откриеш своя танц е като да преоткриеш себе си в най-релаксирано и творческо състояние. Всеки ритъм е наш учител и с практикуването им можем да открием непознати аспекти от себе си.

Първият ритъм е плавен с меки, кръгови, безкрайно преливащи движения, символизира женското начало, връзката със земята. Покана за заземяване.

Вторият ритъм – стакато. отваря портала към мъжкото начало с по-линейни, отсечени движения. Тук е силата, връзката с огъня и слънцето. Отваряме сърцето и зоната на Аза – слънчевия сплит.

Третият ритъм – хаос. С пиковия ритъм на изчистване и освобождаване от всичко ненужно; символ на водата, която пречиства. Творческо смесване на мъжкото и женското начало в едно.

Четвърти ритъм – лиричен. Преминали през “бурята”, стигаме до “въздушния ритъм” на лекота, игривост и въображение. Изкуство, заиграване и летеж на душата.

Пети ритъм - покой. Ритъмът на тишината и дълбокия поглед навътре. На Нищото и Всичкото. От тази точка на простор и покой танцът извира с бавни и спокойни движения.

Какво въздействие имат 5-те ритъма върху организма на човек?

Имат силно терапевтично въздействие. Ритъмът е в нас и навсякъде около нас. Свързвайки се и опознавайки ритъма и пулсацията на собственото си тяло, постепенно постигаме хармония с ритмите и пулсациите на природата и света около нас. 5-те Ритъма е практика за хармонизиране и интегриране на тяло, ум, чувства и дух. В детството си рядко имаме идеалните условия за развитие. Много бързо натрупваме пластове, които затлачват истинската ни същност. Слагат ни в рамки, а и често сами се слагаме в рамки, за да оцелеем. Този метод на себеизследване и освобождаване отпушва каналите на комуникация със самите себе си, пречиства натрупаните посивели пластове и ни помага да изразим нашата уникалност. Колкото по-осъзнати сме за собственото си тяло и процесите в него, толкова по-лесно се отдаваме на интуицията и вдъхновението, на осезаемото присъствие тук и сега. След сесиите по 5-те Ритъма се вижда как хората са озарени и лицата им светят.

Това вид медитация в движение ли е?

Да, този вид свободен танц е всъщност медитация в движение, която предразполага ума и съзнанието към дълбок покой и непосредствено изживяване на настоящето.

Имаш ли послание към читателките на нашия сайт?

Да танцуваш означава да мечтаеш. Мечтайте смело и танцувайте мечтите си наяве в живота! Никой друг на планетата не може да осъществи точно вашите мечти.

Визитка:

Даниела Пелтекова е първата българска преподавателка по 5-те ритъма, обучавана лично от създателката на този метод Габриела Рот. Освен дълбокото откровение на танца като духовна практика, Даниела има дългогодишен опит с фокусинг - телесно ориентирана терапия и шамански тренинги, както и водене на бизнес обучения и проекти.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X