Напишете дума/думи за търсене

7 неща, които се случват, ако запалим дафинов лист

Благодарение на древните гърци и римляните това растение се счита за едно от най-важните в кулинарията, а някога и в медицината. В него се съдържа голяма амалгама от химикали, които са полезни за организма.

Някога дафиновият лист е бил този, който се е палил по време на ритуали, почитащи различни божества.

Какви са ползите за здравето, ако от време на време палите вместо тамян дафинов лист у дома? Още по-лесният вариант е да използвате етерично масло от дафинов лист.

1. Успокоява

Това растение векове наред се е използвало като антистрес средство. Когато запалите дафинов лист, химикалът линалол, който се съдържа в него, успокоява тялото и ума и в същото време зарежда с енергия. Достатъчно е само в продължение на 10 минути да вдишвате пушека от горящото листо или да използвате дифузер с етерично масло. Моментално ще свалите нивото на стрес и ще се почувствате по-щастливи.

2. Намалява възпалението

Особено полезно е за ставите благодарение на химикала си юджинол, който действа като противовъзпалително лекарство.

3. Засилва имунната система

Освен това юджинолът има антиоксидантни свойства, а дафиновият лист е пълен с още купчина витамини и минерали, които са необходими на тялото, за да функционира на пълни обороти. Затова горенето на това растение, както и дифузирането на етеричното масло, има способността да засили имунната система. Добавете малко от него като подправка следващия път в гозбите и ще видите как ще спре да ви е студено.

4. Опълчва се на диабета

Специалистите предлагат да се консумират между 1-3 г дафинов лист на ден, за да се видят резултатите. Приемът на това количество в продължение на 30 дни държи нивото на инсулина в нормални стойности. Това кара учените да вяравт, че антиоксидантните и антивъзпалителните свойства на това растение може да облекчи някои от симптомите на диабет тип 2.

5. Подобрява тонуса

Дафиновият лист и етеричното масло от него често се използва за борба с хроничната умора. Някои от химикалите му като пинен, цинеол и елемицин виждат сметката на недобрия тонус.

6. Грижи се за дихателната система

Дафиновият лист е натурално лекарство, което прочиства затлачени и блокирани въздушни пътища и белите дробове. Той разбива и отстранява слузта и храчките, които причиняват тези проблеми. Вместо да ги горите обаче, накиснете дафиновите листа във вода, или капнете няколко капки етерично масло от това растение в уреда за овлажняване на въздуха, ако имате такъв. Друг вариант за използване на тези етерични масла е да намажете областите, които са засегнати от респираторните проблеми, независимо дали се дължат на алергия или астма.

7. Увеличава концентрацията

Дафиновият лист е особено ефикасен по време на медитация и молитви в някои религии. Смята се, че той успокоява и душата.

Най-вероятно това твърдение е свързано с древногръцката легенда за Аполон и Дафне, която разказва, че нимфата, дала обет за целомъдрие и безбрачие, моли баща си – речния бог Пеней, да я превърне в лаврово дърво, за да избяга от похотливите набези на бог Аполон. Оттогава насетне гърците асоциират листата му с духовни свойства.

Ако имате интерес да научите още за вълшебните свойства на етеричните масла, може да потърсите съвет от опитен специалист в групата "Етерични масла - здраве, хармония, баланс".

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X