Напишете дума/думи за търсене

Може ли някой да те направи щастлив

По темата са изговорени и изписани безброй мъдрости и въпреки това ние продължаваме да си пожелаваме да се появи някой, който да дойде с чувала щастие и да промени битуването ни за добро. И продължаваме да очакваме, че щастието ще настъпи, когато дойде Някой.

А това е основна грешка. Базов бъг на щастието. Чакането. И очакването, че то идва отвън.

Ето 5 причини (макар че те са много повече) да не чакаме някой да доведе щастието:

1. Ако вътре в себе си не усещаш хармония и смирение, те не могат да дойдат отвън. Винаги ще има нещо, което да не достига, а това е така, защото само ти можеш да си го дадеш, само ти знаеш откъде да го получиш. Не го очаквай отвън.

2. Ако някой доведе щастието, това означава, че той може и да го отнеме, нали? Щастието, спокойствието и благодарността са лично дело и лично усещане. То не бива да бъде зависимо от друго човешко същество.

3. Често чакаме някой да ни каже, че сме красиви, добри, талантливи, уникални и изобщо, че съществуването ни има смисъл за този свят. Търсим се в очите на другите, но очите на другите няма да са винаги взрени в нас. Когато сами осъзнаем кои сме и за какво сме тук, само тогава може да почувстваме истински радостта от съществуването.

4. Само децата си мислят, че щастието е опаковано в станиол и носи панделка. Зрелият човек знае, че щастието е състояние, което е достъпно за осъзнатите и затова си го търси и изработва.

5. И накрая, представете си, че сте на най-пищния цирков спектакъл. Пред вас са строени и за вас ще излязат на сцената най-ловките акробати и най-впечатляващите дресьори. Те изнасят за вас представление, което са подготвяли през последните 2 години с неуморен труд и изключителни средства. Но вие днес сте тъжни. Не откривате за какво да се усмихнете. Липсва ви любов, или ви липсва признание. Липсва ви парченце от семейния пъзел или пък от кариерния. Нещо ви пречи в обувките. Дали ще се насладите на представлението? То е перфектно и е само за вас. Задължително ли е да сте щастливи обаче?

Казват, че щастието зависи само донякъде от обстоятелствата. И със сигурност не зависи от другите хора. Така че следващия път, когато се взрете с очакване в някого, по-добре потърсете нужното в себе си. Там ще го намерите и там то ще е трайно и смислено.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X