Напишете дума/думи за търсене

Когато научим това, всичко ще ни изглежда по-добре

Понякога най-семплите неща са най-мощните решения. Но също така са и най-сложните за изпълнение.

Чували сте десетки пъти "Благодари за това, което имаш, а не страдай за онова, което нямаш". В много от житейските ни ситуации това е напълно вярно и въпреки това с години ние не успяваме да се научим да благодарим.

Ето няколко трика, които може да приложите, за да започнете да приучавате себе си в благодарност. В началото няма да го усещате, няма да разбирате защо го правите. На езика ви ще бъде "благодаря", на сърцето ви - "но защо". Дайте си време. Да научите благодарността е като фитнес за сърцето. Нуждаете се от постоянство и тренировки. Просто не очаквайте, че ще развиете тези "мускули" бързо. Когато успеете обаче, то ще се е случило неусетно и ще се загнездило у вас заедно с едно ново усещане за хармония и надежда.

1. Записвайте в края на всеки ден в една тетрадка нещата, за които сте благодарни

Дори да си мислите, че няма такива, настоятелно го правете. Например "Благодаря, че днес времето беше толкова хубаво!" и "Благодаря, че успявам да чуя и да се развълнувам от музиката" и т.н. Благодарете за малки неща, но всеки ден. Големите ще дойдат неусетно.

2. За всяко нещо, за което се ядосвате, измислете поне една различна гледна точка

Търсенето на другата гледна точка е страхотно упражнение. За какво ли? Упражнение за щастие, разбира се.

Да речем, скъсали сте с гаджето си. Болезнено е, може би още го обичате. Няма нужда да се опитвате да чувствате радост, щом сърцето ви е натъжено. Но може да опитате с друга гледна точка. Например: "Сега ще имам време за себе си - за това да се развивам, за това да се грижа повече за тялото си, за това да се науча да се обичам повече..." Или сте загубили работата си. Сигурно не ви е лесно, но "Ще намеря по-добра... ще се науча да правя нови неща... ще си докажа, че съм борбена и ще успея".

3. Представете си живота на някой друг

Обикновено се сравняваме само с примерите, които харесваме. Някой има по-готин мъж или по-стегнато дупе. Някой има финансова възможност да пътува или да си купи собствено жилище. И тук може да обърнете гледната точка. "А колко хора живеят сами и без средства?... Колко хора днес са болни или се грижат за някой болен? Колко хора днес са загубили работата си или брака си, докато ние страдаме, че не може да си позволим Хаваи?"

Три малки крачки към това животът да започне да изглежда по-хубав. Започнете ги още днес. Благодаря!

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X