Напишете дума/думи за търсене

От любовта до омразата: наистина ли има само една крачка?

Често се изненадваме, двойка, в чиято любов сме се кълняли, изведнъж се раздели.
И не говорим за настъпил край на отношенията заради отчуждение, а за мъжете и жените, които след любяща връзка, стават най-върли врагове.

Вчера се обичаха, а днес се мразят. Точно в този момент няма как да не се зачудим дали наистина има само една крачка между любовта и омразата?

Няма такава форма на любов, която да не усеща понякога поне мъничко щипка омраза. Може да изпитаме това чувство мимолетно, в миговете, когато половинката ни не оцени усилията ни така, както сме се надявали.
Може да почувстваме и оттенък на омраза, когато другият човек не ни разбира или когато не е в състояние да каже думите, които така искаме да чуем.
Това са малки парченца омраза, които обикновено не се превръщат в нещо по-голямо. Те изчезват толкова бързо, колкото се появяват и едва оставят следа.

Има обаче и други ситуации, при които резултатът не е толкова положителен. Понякога един от тези малки епизоди на спор може да се превърне в зрънце на голяма гора от омраза.

Или може би това е просто сламката, която ще счупи гърба на камилата.

Любовта и омразата не са напълно противоположни светове. Обратното на любовта не е омразата - това е безразличието.

Парадоксът на любовта и омразата
Крачката от любов към омраза обикновено се случва по два начина.

Или човек се събужда след дълъг и спящ цикъл, в който търпи нещо, което не иска повече да понася. Или някой прави нещо толкова сериозно на другия, че трансформира чувствата си на любов в желание за неумолимо унищожение.

Втората ситуация е по-честа при хора, които имат ниска толерантност към фрустрация или повишен нарцисизъм. Ако нямат емоционални ресурси за поддържане на емоционален баланс при неблагоприятна ситуация, вероятно те ще обвинят другите за чувството на разочарование, което изпитват.

Следователно ние мразим другия човек, защото той е успял да разкрие нашите слабости, нашата несигурност и нашата зависимост.

Нарцистичните личности не могат да правят разлика между „престъпление” и акт на самоутвърждаване, идващ от другия човек. Ако другият поиска пространство, признание или автономия, те го виждат като знак за агресия.

Те приемат, че партньорът им трябва да живее според техните правила и всеки акт на свобода се възприема като лична заплаха.

Омразата създава много силни връзки с отсрещния. Това може да доведе до по-тесни връзки от тези, изградени от любов. Най-лошото е, че когато отстъпи място на низ от унижения, ситуацията се превръща в цикъл, който постоянно се подава обратно в полето на другия.

Този драматичен цикъл е изключително вреден. Това е една от онези ситуации, в които колкото и да спечелите, винаги губите.
Единствената алтернатива е да се отвърнете от този човек и да се откажете от омразата, която може да се превърне в непоносим затвор, от който ще излезете само с кървящи рани.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X