Напишете дума/думи за търсене

„Мамо, нямам нужда от теб“ - последиците от избягване на привързаността

Привързаността е интензивна емоционална връзка, която играе голяма роля в нашите взаимоотношения. Въпреки че има някои видове, които са вредни, самото привързване е здравословно и необходимо. Развива се в детството - един от най-важните, формиращи моменти в живота на човека. Тоест, ако през този период е имало някакъв вид небрежност или вредно поведение, може да възникне избягване на обвързване.

Ако средата, в която сме били отгледани, ни е накарала да развием този тип привързаност, ще имаме много проблеми при изграждането на здравословни взаимоотношения. Но ние няма да сме наясно с всички тези проблеми, докато не достигнем зряла възраст. Има дори възрастни с проблеми, произтичащи от техния стил на привързаност, които не знаят, че това е причината за тях.

Връщайки се към детството, нека помислим как децата се адаптират към средата, в която се раждат. Ако родителите са твърде натрапчиви или твърде дистанцирани, те ще разработят защитни стратегии, за да се справят с това. Една от тези стратегии е избягването на привързаността.

Експериментът на Ейнсуърт за избягване на привързаността

Американо-канадската психоложка Мери Ейнсуърт провежда няколко проучвания, които я карат да идентифицира 3 вида привързаност: избягваща, сигурна и амбивалентна. От тях само втората е здравословна. Останалите са нефункционални привързаности.
Що се отнася до изследването на първия тип привързаност, което е обект на този материал, Ейнсуърт провежда експеримент, наречен „странна ситуация“. В него тя изучава поведението на бебетата, когато са разделени от майките си.

Това, което Ейнсуърт открива с опита си, е много показателно. Децата много лесно се ядосвали, били много податливи на гняв. Въпреки това те правили нещо по-различно от обикновената им реакция - те не търсили майките си, когато те се нуждаели от тях.
Бебето със сигурна или здрава привързаност е много вероятно да започне да плаче, когато майка му напусне стаята или се отдалечи от него. Но след това, ако майката се върне, той спира да плаче и започва да се чувства сигурно, спокойно и щастливо.

Това не се е случило с бебета с избягваща привързаност. Те били безразлични. Не им пукало дали майката ще се върне. Защото тя не им е осигурила сигурността, която изисква всяко дете.
Ако детето изпитва отхвърляне, когато иска да се обърне към родителите си, и родителите не реагират на неговите емоционални нужди, най-вероятно ще развие избягваща привързаност.

Най-любопитното в експеримента на Ейнсуърт е, че децата с този тип привързаност буквално пренебрегват майките си. С непознати обаче били приятелски настроени, по-общителни. Псиложоката заключава, че тъй като бебетата не са се научили да съобщават своите емоционални нужди на майките си (или ако са го направили и не е работило), те са се научили да не се нуждаят от тях.


Избягване на привързаността и нейните последици в живота на възрастните

Избягването на привързване има сериозни последици за всеки пораснал индивид. Въпреки че към този момент има няколко проучвания, които са избрали да класифицират този тип привързаност по два начина: пренебрежително-избягващ и страховит-избягващ.

Хората с привързаност към избягване на пренебрежение обикновено са много независими. Освен това те се считат за самодостатъчни. Това ги кара да отхвърлят всеки, който има някакво намерение да зависи от тях. По същия начин те не желаят да задълбочават отношенията си поради отказа си да се „привържат“ към някого.

От друга страна, хората с привързаност, която се страхува от избягване, искат да бъдат дълбоко интимни с другите. Страхът им обаче винаги побеждава. Ето защо им е трудно да се доверят на други хора, тъй като в тях има силен страх, че ще бъдат наранени. Когато успеят да имат близост с други хора, те се чувстват много неудобно.

Хората с избягваща привързаност имат много проблеми с изразяването на чувствата си. Отказът им да се обвържат с хората не е нищо повече от стратегия за защита от евентуално отхвърляне. Те са се научили да се защитават, да напредват без защитата на родителите си. Ето защо те са станали самодостатъчни. Въпреки това, дори да не изглежда така, те страдат много.

Избягването на привързаността при децата е като сигнал, който ги предупреждава да се изолират от връстниците си. Понякога стават враждебни и агресивни. В юношеството те също демонстрират тази изолация, което може да ги направи непопулярни сред връстниците си.
Детството е много важен етап. Осигуряването на сигурна привързаност ще помогне на децата да станат възрастни, способни на здравословни взаимоотношения. Ако това не се случи, те ще продължат да действат според стратегиите, които са научили като деца, за да се защитят.

Когато самотен баща отглежда момиче

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X