Напишете дума/думи за търсене

Кога и как да говорим с децата за секс

Помня, че докато чаках моята майка да ми разкаже как съм се пръкнала на белия свят, без да ме баламосва с щъркели и лястовици, за малко щях да си остана непросветена. Добре, че бяха „каките” от махалата, та да разбера някои житейски истини, преди да ми се струпат на главата. Разбирам, че не е лесна работа да обясниш на поколението си как сексът и пубертетът вървят ръка за ръка, но се налага някой да го стори. По-добре родителят, отколкото някой хашлак, който чул, не дочул, бълва небивалици на квадрат.

Започнете отрано

Няма нужда да чакате до абитуриентския бал, за да разкажете притчата за птичките и пчеличките. Тийнейджърите почват да правят секс доста по-рано, отколкото когато вие сте били на техните години. По-добре да са наясно с последствията от непросветеността си плътска, нали?

Направете го без заобиколки

Няма нужда да захаросвате нещата. Не казвам, че трябва да обясните на детето си в предучилищна група какво е секс, но поне му обяснете разликата между мъжа и жената и произхождащите резултати от разликата във физиката на двата пола.

Отговорете на всеки въпрос

Опитайте се да бъдете отворени към всичко, което ви пита детето. Дайте отговор дори на най-неудобното питане. Ако те се чувстват комфортно да разговарят с вас за неща, свързани със съзряването, то когато стигнат до него, първо към вас ще се обръщат за сексуален съвет, когато имат нужда от такъв.

Това е работа и на двамата родители

Не оставяйте този разговор на гърба само на единия родител. Това дете е на двама ви. Дискусията на тема секс ще помогне на наследника ви да разбере гледната точка от мъжкия и от женския край. По-добре дъщеря ви да е наясно, че на всяка крачка ще я чакат хормонални младежи, които ще се опитват да я примамят в леглото, отколкото след това да ходите в несвяст при психолози и гинеколози.

Питайте ги какво знаят и не ги плашете

Преди да започнете със сексуалното обучение, разберете какво са научили в училище и от приятелите си. Така ще разберете доколко са дезинфомирани. Каквото и да правите обаче, не ги плашете. Не им разказвайте страхотии, свързани с венерически болести, само и само за да ги отдалечите още малко време от неизбежното.

Кажете им какво сте искали да ви кажат на вас

Вярно е, че всеки се учи от собствения си опит. Със сигурност обаче сте искали преди да припарите към кревата с някого за пръв път, да сте били наясно предварително някой и друг чалъм, който да ви предпази от болка, от разочарование, от споделяне с неправилните хора. Споделете какво ви е липсвало от комуникацията с вашите родители. Така, когато му дойде времето, вашите деца ще са по-подготвени.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X