Напишете дума/думи за търсене

Когато детето започне да прави секс

Да, сякаш беше вчера, когато му падна първото зъбче, а ето че детето вече порасна, има си приятел/ка и вие започвате да се чудите дали вече не прави секс. Много родители решават да си затварят очите и ушите пред тази тема, защото или смятат, че детето им няма да желае да разговаря с тях по нея, или дори не искат да мислят по въпроса. Разбира се, психолозите препоръчват да има разговор. Ако не може да го проведете вие, обърнете се за помощ към семеен приятел или дори към психолог.

Кажете му какви надежди и мечти имате, свързани с неговото бъдеще. Обяснете му за физиологичните и емоционалните последствия от това да бъдеш полово активен и най-вече, че появата на бременност би могла да обърка цялото му бъдеще.

Забравете за това, че може да забраните на детето си да прави секс. Ако се отнесете по подобен начин, просто ще бъдете игнорирани от всякакъв род информация и споделяне в бъдеще. Не мислете също така, че може да контролирате тийнейджърите. Те са изключително изобретателни. Затова

най-добрата тактика е да подходите като приятел

Не показвайте ужаса си, когато разберете, че се е стигнало до секс. Проявете разбиране и обяснете на тийнейджъра си, че го подкрепяте и може да разговаря с вас на тази тема и в бъдеще. Не любопитствайте прекалено, бъдете деликатни, споделете своя опит. Ако вашето дете усети, че сте по-открити от всеки друг път, ако започнете да му разказвате за своите първи опити в секса, колкото и трудна да ви се струва тази тема, има голям шанс да го предразположите да разговаря с вас. Не се правете обаче на знаещи всичко, защото вие не знаете всичко.

Обяснете му, че най-важното нещо е да не пострада от някакво заболяване и да не се стигне до бременност. Говорете спокойно и ведро, не с поучителен и нервен тон. Ако имате дъщеря, заведете я на гинеколог и нека докторът също й даде своите напътствия.

Кажете на тийнейджъра, че колкото и да обича гаджето си, никога не си струва риска за здравето и живота. Така че ако някой иска от нея/него нещо, което не е редно, например секс без презерватив, нека послуша гласа на разума и бъде по-отговорният в двойката.

Макар че тийновете не обичат особено думата „отговорен“. Звучи им скучно и „старчески“. Затова може да влезете в техния речник и да кажете, че този, който се грижи за своето здраве и за това на партньора, е по-готиният и заслужава доверие.

Важно

Не карайте детето ви да се страхува от вас. Обяснете му всичко важно, което трябва да знае, преди да започне да води полов живот, но му кажете ясно, че дори да сбърка някъде, вие ще го обичате винаги и ще го подкрепите във всяка ситуация. Просто бъдете добър приятел в този момент.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X