Напишете дума/думи за търсене

Научете дъщеря си да търси свой стил, а не да подражава

Личният стил не е константа. Много малко са жените, които винаги използват един и същи парфюм, а в гардероба им има само тъмни дрехи на малки, елегантни точки. Още по-малко са девойките, които се придържат към един стил и се отличават с него. Особено в пубертета момичетата обичат да експериментират – днес ще я видиш като гръндж мацка с разкъсани дънки и тъмно лилаво червило, утре ще облече впита рокличка и ще се качи на златни токчета. Оставете дъщеря си да експериментира, но я научете на това да търси своя стил, а не да подражава на нечий чужд.

Когато излезете на шопинг, минете през всички онези магазини, които тя си е набелязала. Най-вероятно ще влезете във веригите, от които се обличат нейните съученички и които най-често се мотаят из телевизионните реклами. След като направите тази парадна обиколка, я заведете в магазинчета, в които досега не е била – малки галерии, секънд хенди с качествена стока, аутлети, пазари. Заровете се в тамошните предложения и се позабавлявайте заедно. Пробвайте дрехи, които никога друг път няма да облечете. Вижте как ще ви стоят такива, каквито не се намират в гардероба ви и са всичко друго, но не и нещото, което търсите. Понякога именно сред тях са неочакваните находки. Покажете на тийнейджърката, че има много живот и в дрехите извън гигантските витрини и многотиражни каталози. Оставете я да се забавлява и да се види в различни стилове. Дори нищо да не избере първия път, нейният „моден“ светоглед ще бъде вече по-широк.

Избягвайте да давате на дъщеря си за пример други момичета. Вмятания от типа на „Виж това девойче колко по-добре носи дънковата си риза от теб“ или пък „Ау, че хубаво е подстригана Катето! Защо не поискаш телефона на нейната фризьорка?!“ са нежелателни. Точно обратното – създайте самочувствие на тийнейджърката, че има вкус и може да избира. Искайте съветите й за своя външен вид и начин на обличане и елегантно обсъждайте с нея вижданията си за стил. Не бъдете назидателни, защото ще спре да ви слуша. Ако например искате да й кажете, че пълната фигура изисква да се отбягват твърде широки дрехи, го направете под формата на дискусия, а не на наставление.

В Pinterest и Instagram ще откриете множество илюстрации на стилове на обличане и комбинации от дрехи. Разгледайте ги заедно с вашата дъщеря и разберете какви са като цяло нейните модни настроения – дали харесва по-момичешки неща като роклички и токчета, или си пада по по-небрежни дрехи като смъкнати джинси и кецове. Отделете в една папка онези аутфити, които най-силно й допадат и би искала да постигне като стил за себе си. Обикновено това включва не само дрехите, но също и аксесоарите, прическата, дори начина на ходене. Оставете я да визуализира стила, който харесва, като натрупа най-добрите примери за него. С тази папка ще ви е много по-лесно да минете през магазините следващия път. Така няма да се лутате из щандовете, харесвайки това или онова, а ще сте концентрирани да търсите нещата, от които тя наистина има нужда. Да й помогнете да се научи да пазарува за себе си също е част от изграждането на личния стил.

Истини, които всяка дъщеря трябва да чуе от своята майка

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X