Напишете дума/думи за търсене

Марк Бустос – фризьорът на аристократите и на бездомните

Марк Бустос е фризьор на знаменитости, който е изключително успешен. Освен с уменията си, се слави и с изтънчена клиентела. За да придаде повече смисъл на това, което прави, той си поставил за задача да предоставя услугите си на бездомни всяка седмица.

Мотото на Марк Бустос е фраза, която обобщава неговото житейско верую: „Бъди страхотен с някого“. Точно това предлага той от 8 години, използвайки инструмента, който познава най-добре - своята фризьорска ножица.

Марк Бустос е фризьор на знаменитости от Ню Йорк, който работи в изключителния район Западен Челси в Манхатън. Той предоставя услугите си в Three Squares Studio - изискан салон за красота, който е посещаван от най-богатите и най-известните хора в Голямата ябълка.

Прическа, направена от Марк Бустос струва няколкостотин долара, освен в неделя. Това е денят, в който той обикаля улиците, търсейки бездомници, които искат да променят външния си вид. Стилистът подстригва косите им безплатно, седмица след седмица.

"За щедрите души всяка задача е благородна."
-Еврипид-

Семейството на Марк Бъстос идва в Съединените щати от Филипините преди много години. Той е роден в Ню Йорк и от много ранна възраст се интересува от фризьорството. Марк започна да прави собствената си прическа в импровизиран салон в гаража на родителите си. Днес той казва, че никога не е печелил нито стотинка, която да не идва от подстригване.

С течение на времето Бустос започва да печели слава като невероятен стилист. Така става фризьор и на знаменитости, и на аристократи. Имало обаче нещо, което го измъчвало. Усещал, че в света има твърде много негативизъм и искал да направи нещо вдъхновяващо, което да дава надежда.

Животът му се променя по време на ваканция през 2012 г. Той посещава Филипините с приятелката си ЛаЛа Хавиер, която също е от филипински произход и също е стилист. Двамата правят салон в бръснарницата на покойния й баща. Там предлагали безплатно подстригване на бедни деца и младежи.

Вдъхновяваща мисия
Опитът на Марк с децата във Филипините оставя голям отпечатък върху него. Той винаги е твърдял, че външният вид не е всичко, но играе огромна роля. Фризьорът е убеден, че човек с добра прическа е склонен да вдъхва повече уважение сред другите. Най-важното обаче е, че получателят на прическа повишава самочувствието си.

По време на пътуването си до Филипините той бил поразен от големия емоционален ефект, който прическите му имали върху децата.

След като се връща в Ню Йорк, той решава да продължи с този вид работа. Речено-сторено. Започва да посвещава неделните дни на подстригване на най-нуждаещите се. Оттогава Марк продължава да изпълнява тази своя мисия.

Той излиза рано от дома си, за да търси бездомни хора, които искат да променят външния си вид. Запазената фраза на Бустос към тях е: „Днес искам да направя нещо хубаво за вас.“
По думите му около 80 процента от хората, живеещи на улицата, приемат помощта му.

Преди да ги подстриже, той им дава малко храна, а също и комплект, съдържащ продукти за грижа за косата. Ако се съгласят да ползват услугите му, веднага започва да ги подстригва, насред улицата. Ако не искат да променят външния си вид, те просто запазват храната и комплекта за грижа.

Марк винаги е придружаван от Девин Масга - негов приятел фотограф. От самото начало Бустос искал да има запис на работата си с цел да вдъхнови и други. Освен това, докато прави прически на бездомни хора, той също се възползва от възможността да научи техните истории. След това публикува снимките в социалните си мрежи.

Без съмнение преживяването, което го белязва най-много, е това на първия бездомник, чиято коса е подстригал. Той се казвал Джамар, който говорил малко и изглеждал напълно безразличен към случващото се около него.

Когато обаче Марк свършил с подстригването и Джамар се видял в огледалото, настроението му веднага се променило.
Дори попитал Бустос дали знае за някое място, където наемат служители. Това накарало фризьора да види, че промяната във външния вид надхвърля физическата визия. Когато тези хора видят по-добра версия на себе си в огледалото, това им дава искрица надежда.

Марк Бустос е доказателство, че правенето на другите щастливи, дори и с най-малкия принос, е начин да се почувстваме по-добре за себе си и да придадем по-голям смисъл на времето, което имаме на този свят.

Снимката е илюстративна.
Снимката е илюстративна.
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X