Напишете дума/думи за търсене

Коко Шанел – жената, която знаеше кога ще умре

Животът на Коко Шанел е пълен с успехи, трагедии и творчество. Тя не само се превърна в символ на модата, но и в лицето, което промени завинаги начина на обличане на жените.
Коко Шанел е легенда, икона в света на модата, и символ на елегантност. Мнозина я смятат за най-важния моден дизайнер на ХХ век. Тя завинаги промени женската мода, главно защото тя беше първата, която представи идеята, че жените могат да носят и мъжки дрехи.

Коко Шанел също завинаги прогони модата, базирана на ефектни натруфености. Вместо това тя се фокусира върху елегантността. Тя изпира семплото и комфорта - цели, които компанията й е запазила и до днес.
Въпреки че не е нейната истинска цел, тя остава една от фигурите, допринесли най-много за феминизма.


Животът на Коко Шанел е изключително противоречив. Както често се случва с успешните хора, тя има няколко болезнени преживявания, започвайки от собственото й детство.
Въпреки това тя се превръща в голям творец, бизнес дама, и моден лидер.

Ранните години на Коко Шанел
Коко Шанел е родена в Сомюр, Франция, на 19 август 1883 г. Истинското й име е Габриел, дадено й от местните монахини. Тя е дъщеря на уличен търговец и перачка, които били доста бедни. Тя има пет братя и сестри: Джулия, Алфонс, Антоанета, Люсиен и Августин.

Всички те растат в мизерни условия. Майка й страда от астма и почива от бронхит, когато Коко е на 11 години. След това Коко и сестра й отиват в сиропиталище, управлявано от монахини. Там те са подложени на изключителна дисциплина. Научават се да бродират, шият и гладят.
Когато Коко е на 18, тя отива в друг интернат в Мулин. Там тя се запознава с леля си Адриан, която е само две години по-голяма от нея. Двете са неразделни до смъртта си. За Коко тъжното и окаяно минало е постоянен източник на срам. Тя често измисля истории, за да се опита да го скрие.

От чирак до учител
Заедно с леля си Адриан, Коко започва да работи като асистент на шивач в Мулен. Там те усъвършенстват уменията си за шиене и се научават да правят шапки. Коко също обича да пее. Всъщност тя има договор за пеене и често изпълнява песента „Кой е виждал Коко в Трокадеро?“. Именно оттук
тя получава своя псевдоним, с който по-късно ще стане известна.

Тя започва да проектира, крои, шие и по-късно продава шапки със забележителен успех. По това време тя се среща с Етиен Балсан и става негова любовница. Неговото богатство й позволява да открие лукса и екстравагантността. Той започва да я кани на конни надбягвания и тогава тя решава да поръча панталони на шивач, за да се чувства комфортно.
Коко и Етиен отиват заедно в Париж. Там тя се среща с Артър Капел. С негова помощ и с тази на Етиен тя създава първия си официален бизнес с шапки. През 1910 г. благодарение на Капел тя основава първата къща на Шанел в Париж. Накрая тя отива да живее при Капел, в когото отдавна е влюбена.

Безспорен успех
Оттогава Коко Шанел е изключително успешна. Славата й започва да расте и тя постепенно затвърждава своя собствен стил.
Простотата, комфортът и елегантността на Коко Шанел са нейните отличителни белези. В един момент тя очаква бебе, но за съжаление го губи, а с това и възможността да бъде майка.

След осем години Артър Капел я оставя и се ожени за благородница. Въпреки това след известно време той напуска жена си и се връща при Коко. По-късно тя дизайнира сватбена рокля за сестра си, която бива нещастна в брака си и се самоубива. Оттогава модната къща на Шанел никога повече не шие сватбени рокли.

През 1919 г. Капел, нейната голяма любов, загива при автомобилна катастрофа. Това са тъмни дни за Коко Шанел, но тя намира спасение в работата си.
Тя въвежда заешката козина в облеклото, което има огромен успех. Малко по-късно тя се запознава с Игор Стравински и двамата се влюбват лудо.

Неочакван край
Въпреки че връзката й с Игор Стравински продължава дълго, той е женен. След това Коко се среща с херцог Дмитрий - благородник, изгонен от Русия. Той е един от убийците на прословутия Распутин. Двамата започват връзка и той й дава част от перлите на династията Романови, които успя да спаси. С този подарък Коко започва тенденцията на носене на пери.
По-късно тя въвежда модата на поли с дължина до коляното. Дотогава жените носят само дълги поли. През 1921 г. тя лансира известния си парфюм Chanel No. 5. Той съдържа 80 отделни съставки и се превръща в класика. Тя също слага началото на тренда „малка черна рокля“. Преди това черно се е носело само в случаи на траур.

По-късно е назначена за официален дизайнер на филмовото студио MGM в Холивуд. През 1934 г. тя се сгодява за Пол Ирибе, но той почива след сърдечен удар малко след това.
След него има връзка с немски дипломат. Тя продължава да постига успехи в света на модата до 80-те си години.

Един ден тя извиква прислужницата си и казва: „Виждаш ли, ето така се умира.” След това издъхва.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X