Напишете дума/думи за търсене

Историята на вълчицата от Йелоустоун - матриарха на гората

Знаете ли, че водачите на повечето глутници вълци не са мъжки, а женски? Макар да съществуват алфа вълчици, те са пренебрегнати, въпреки че имат уникални характеристики, които благоприятстват оцеляването на групата.
В света на природата, както и на територията на хората, ние често страдаме от предубедени идеи. Ние сме продукти на нашата култура и на това, което ни е предадено през поколенията.

За съжаление, с тази ограничена визия често пропускаме невероятното величие на света, който обитаваме.

Например какво ще стане, ако ви кажем, че трябва напълно да преосмислим концепцията за алфа вълка?

Натуралистът, писател и фотограф Рик Макинтайър в последната
си книга The Alpha Female Wolf: The Fierce Legacy of Yellowstone's 06 заявява, че женските са истинските лидери на глутниците вълци. Тези алфа вълчици обикалят буйните гори, ловувайки, ръководейки, грижейки се за малките си и избирайки на кои територии да живеят.

Те имат уникални характеристики, които ги правят отлични водачи за техните групи. Родени лидери по характер, инстинкт и отношение. Освен това алфа вълчиците действат като модели за учене за младите мъжки вълци. С две думи, несъмнено сме пренебрегвали ролята на женските вълци в дивата природа, където те управляват.

0-6 - алфа вълчицата на Йелоустоун
Преди да разкрием великолепната, но и трагична история на алфа вълчицата от Йелоустоун, трябва да поговорим за фигурата, която я е познавала повече от всеки друг. Рик Макинтайър е натуралист и фотограф. Джейн Гудол – известната английска приматоложка и антроположка, го нарича гуруто на поведението на вълците.

Макинтайър работи повече от четиридесет години като природен рейнджър и изследовател на вълци за Службата за национални паркове на САЩ. Книгите му печелят награди по целия свят. Последната му книга разказва за живота на 0-6 - вълк, роден в Йелоустоун и член на глутницата вълци Agate Creek.
Историята на живота на това животно е само малък пример за реалност, която според Макинтайър е по-честа, отколкото си мислим.

След четири десетилетия на изучаване на дивите вълци в Аляска и Йелоустоун, той твърди недвусмислено, че глутниците са водени от женски индивиди.

Често приемаме, че в глутниците вълци най-големият и най-забележим мъжкар поема ролята на лидер. Реалността обаче е друга. Макинтайър обяснява, че алфа мъжките всъщност работят за алфа женските вълци, истинските доминиращи животни в глутницата. Те командват и действат изпълнително.

O-6 - алфа вълкът на Йелоустоун, е такъв пример. Родена през 2006 г., на тази вълчица не й отнема много време да се превърне в доминираща женска за разплод. Едва на три години тя напусна родния си дом, за да поиска друга територия и да стане лидер на глутницата Lamar Canyon. Там има река, изобилен дивеч и това е идеалното място за малките й да растат в безопасност.


0-6 има сива козина и отличителни черни овали около очите. Но най-поразителното в нея били нейната сила, ловкост и интелигентност. Тя можела сама да убие голяма плячка като лос и винаги внимава вълчетата й да не се отделят от групата.

През всичките години, през които Рик Макинтайър я следва, той не спирал да се удивлява от нейните способности. През краткия си живот тя отгледала три котила малки, от които всички оцеляват. Тя не загубва нито един от децата си, въпреки че трябвало да се изправи срещу повече от една мечка гризли, която искала да ги погълне.

• Основното задължение на алфа вълка е да се бори за защитата на своята група, особено на малките.
• Водещата женска ще има жестоки битки с други алфа женски от близките глутници за ловна територия.
• Рик Макинтайър открива, че алфа вълчиците имат по-добри способности за планиране от мъжките. Те вземат най-важните решения - тези, които групата по-късно приема.
• Мъжките вълци ги следват и им се подчиняват, защото са отгледани от женски. Това влияние е определило те с уважение да поемат ръководството на матриарсите.

O-6 - матриархът на Йелоустоун Парк, който се превърна в легенда
Тази вълчица се е смятала за звездата на парка. Това било така, защото позволявала да бъде снимана сама и с нейните вълчета. Туристите често идваха само за да я видят. Животното обаче се превръща в легенда сред любителите на вълците заради трагичния си край.

През 2012 г. O-6 прави грешка, която може дори да не е осъзнавала. Паркът Йелоустоун е защитена територия, но тя иска да изследва друга област и отива в Крандъл, Уайоминг, по време на ловния сезон на вълци през 2012 г. Там тя намира своята кончина.

Новината веднага стига до New York Times, което предизвика дискусия относно закона, който позволява убиването на тези животни.
Матриархът на Йелоустоунските гори стана обект на документален филм на National Geographic. След това и на гореспомената книга на Рик Макинтайър, която е посветена на нея с предговор от самата Джейн Гудол.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X