Напишете дума/думи за търсене

Съветите на Сизър Милан - говорещият с кучета

Той е мексиканец, прочут експерт по поведение на кучетата и един от най-търсените специалисти в областта на кучешката рехабилитация. От рано родителите му забелязват особеното му отношение към кучетата, а когато е на 13 г., се заклева, че един ден ще стане най-добрият треньор на кучета в света.

Когато е на 21 г., Милан пресича нелегално границата със САЩ и не знае нито дума английски. Започва работа във фризьорски салон за кучета, като поема най-агресивните. 12 години след пристигането му в САЩ, през 2002 г., той основава център за кучешка психология в южен Лос Анджелис. Сред първите прочути клиенти, превърнали се в негови близки приятели, е красивата актриса и певица, съпругата на Уил Смит - Пинкет Смит. Тя наема на Милан домашен учител по английски, което е от голяма полза за кариерата му и той започва да прави риалити формата - сериала “Говорещият с кучета”.

Американският питбул Деди е негов партньор


По време на подготовката за предаването Милан води със себе си едно или повече от кучетата си. Тяхното присъствие е важно, тъй като според него това е “прехвърляне на балансирана енергия от едно куче към друго”. Особено място в сърцето на Милан заема неговият американски питбул Деди. Между двамата има специфична връзка, огромно уважение и разбиране. Деди също е част от системата за обучение на кучета. Той е истинска звезда в шоуто, а появата му гарантира, че предстои сложен казус. Кучето притежава нетипичен за породата си спокоен темперамент, толератност към по-малките и силно развито чувство за съчувствие. За него Милан казва “той никога не направи грешка, никога не показа агресивност или негативно поведение”. След време “говорещият” с кучета избира заместник на Деди - отново американски питбул. Джуниър се превръща в стажант на Деди и се подготвя да поеме ролята му при обучението на кучета след 2010 г., когато Деди умира на 16 години. За своя верен партньор Милан казва: “той олицетворяваше това, на което ме учеше дядо ми - никога не работи срещу Майката природа”.

Собствениците трябва да излъчват спокойствие
Милан често повтаря: “Целта, която си поставяме Господ и аз, е да преобразим целия свят чрез кучето”. Той работи с агресивни, уплашени, мързеливи, вманиачени и ревниви животни и със семейства, които не подозират, че поведението им допринася за поведението на любимците им. Всеки епизод на предаването по National Geographic проследява Сизър в домовете на собствениците на кучета. След неговите напътствия промяната е забележителна. Методите му са свързани със способността му да разбира поведението на кучетата самостоятелно и в група. Неговата собствена глутница е от около 50 кучета - ротвайлери, питбули и немски овчарки, които съжителстват в хармония. Треньорът има строги правила и не жали кучетата. Той прилага принципа на спокойната и уверена енергия, която трябва да се предаде от собствениците на животните.

Основни принципи на говорещия с кучета
Винаги показва на кучето, че не се страхува от него и така го подготвя за втора стъпка.

Показва му, че е по-силен и така заема позицията на водещия.

Изисква от кучето да го следва, а не да го води.

Наблюдава кучето и търси къде се корени проблемът, а не неговото пряко проявление.

След като установи причинителя на поведението на кучето, изисква от него да промени отношението си.

Неговите съвети
1. Хората не са кучета. Това, което прави кучетата щастливи, невинаги ощастливява теб. Те искат простички неща: редовни упражнения, стабилен водач и честно извоювана любов.

2. Разхождай кучето си най-малко 45 минути всеки ден. Редовната разходка е важна, особено за кучетата с проблемно поведение. Тя е най-силното “лепило” във връзката ти с кучето.

3. Бъди постоянен. Увери се, че всички членове на семейството поставят едни и същи правила и ограничения.

4. Проява на нежност в неподходящия момент може да породи неспокойствие и превъзбуда. Показвай привързаност към кучето си, но след като се натича, нахрани, изпълни команда, не прави бели или стане спокойно и послушно.

5. Кучетата опознават света чрез носа си, очите и едва тогава - ушите. При първа среща с куче спечели доверието му, като му позволиш да те подуши, преди да те види или чуе.

6. При избора на куче важно е не толкова каква порода ще си вземеш, а дали енергията и начинът му на живот съвпадат с твоите.

7. Кучето има нужда от водач. Покажи му, че ти си шефът - научи го на правилна походка и спазвай принципа - тренирай, дисциплинирай, обичай.

8. Остави го да излиза навън и самљ да проверява дали е твърде топло, влажно и студено за дълга разходка. Кучето инстинктивно ще разбере, че трябва да съкрати разходката си и да се прибере вътре, на сигурно.

9. Никога не го оставяй в паркирана кола. Дори когато е на сянка. Кучето може да се превъзбуди от минаващи пешеходци или да се паникьоса от клаустрофобия, което може да доведе до дехидратация.

10. През лятото винаги носи бутилка вода по време на разходките и наблюдавай кучето си за признаци на дехидратация. През зимата го обувай в специални зимни ботушки и облекло, подходящо за студено време.

11. Кучетата се отегчават точно като хората. Осигурявай му предизвикателства - хвърляй му предмети, които да ти връща, упражнявай го за сръчност или пък играйте игри с награди, в които то да изпълнява команди.

12. Излъчвай спокойствие и положителна енергия. Кучетата силно се влияят от енергията ни. Ако си изтощен и кучето ти ще се чувства така. Винаги бъди спокоен, уверен и непоколебим.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X