Напишете дума/думи за търсене

Простата фраза, която трябва да използваме, когато сме наистина ядосани на партньора си

Гневът може да бъде всепоглъщаща емоция. Начинът, по който човек проявява гнева, може да приеме различни форми. Някои крещят, други мълчат, а трети откачат. Може дори да имаме усещането, че е невъзможно да го контролираме.

Когато станем толкова ядосани, че вече не може да обработваме емоциите, как може да ги управлявате? И какво казваме, когато сме твърде ядосани, за да говорим конструктивно?
Всичко се свежда до разбиране, управление и обяснение на нашите чувства.

Хората често са непознати за собствените си чувства, не могат да обработят или дори да разпознаят емоциите си и нещата, които ги предизвикват. Запитайте се кои са събитията или мислите, които се случват, както около вас, така и във вас, които може да ви карат да се чувствате по-ядосани от обичайно?

Разбирането на механизмите зад вашия гняв ви позволява да имате по-добър контрол върху него по-късно.
Когато почувствате, че гневът ви обзема до степен, че не може да говорите, психолозите предлагат да се облегнете на идеята за преграждане.

Да изградите каменна стена, така че другите да не могат да ви видят по този начин и не е нужно да им казвате нищо. Безопасно е, защото ви предпазва от прегряване. Това също е техника за оцеляване и начин да кажете: „Това е всичко, което имам засега, така че уважавайте начина, по който се справям с чувствата си.“

Тази каменна стена трябва да се разглежда като средство да си спечелите малко време, за да обработите емоциите и да се съберете, за разлика от постоянно решение за управление на гнева. Не да я превръщате в перманентно препятствие за комуникацията помежду ви.

Постоянното заличаване е изключително вредно, тъй като ви кара да игнорирате любимите си хора, вместо да намерите правилни начини да се справите с емоциите. Това е един от "Четиримата конници на
Апокалипсиса" на Джон Готман.

Какво да кажете, когато сте твърде ядосани, за да говорите?
Гневът е усилена версия на по-меките емоции. Чувства като тъга и безпокойство се маскират от него и остават необработени. В резултат на това те често остават неразрешени.

Гневът е бодигардът на тъгата. Така че, когато сте твърде ядосани, за да говорите, най-добре е да се обясните с възможно най-ясни думи.

Ако не сте готови да говорите за основните емоции, просто кажете, че имате нужда от време, за да подредите мислите си. Един разбиращ партньор ще оцени тази нужда.

• Трябва ми малко време, за да обработя това, което се случва.
• Не съм готов да говоря в момента. Трябва да се разходя и да си подредя мислите.
• Твърде ядосан съм, за да говоря.
• Дай ми 10 минути да декомпресирам и тогава може да възобновим тази дискусия.

Този тип подход не само предоставя на слушателя по-дълбоки емоции, с които той може да се свърже, но и деескалира ситуацията като цяло, тъй като гневът остава встрани.

Също така е важно да не обвинявате или обвинявате другия човек, когато сте раздразнени. Гневът не е маска, която да носите, когато искате да разрешите проблем.

Простата фраза, която трябва да използвате: „В момента не съм в правилната нагласа и имам нужда от време, за да се успокоя, преди да мога да изразя истинските си чувства.“


Какво да НЕ казвате, когато сте твърде ядосани, за да говорите?
Когато сте гневни, е важно да избягвате да отговаряте на въпроса на партньора „Какво има?“ като отговори с:
• "Добре съм."
• "Нищо."
• „Не е голяма работа.“

Нито една от тези фрази не е полезна, тъй като те служат само за прикриване на истинските ви емоции и само ще изострят безпокойството и стреса. Целта е да се изразявате ясно, без гняв, а не да твърдите, че всичко е наред, когато не е.
Това е издайническа измама. И ако това се превърне във вашето решение за разногласия или моменти на повишен гняв, в крайна сметка това ще създаде по-големи, дългосрочни проблеми, които ще станат много по-трудни за разрешаване.

Гневът е важна емоция. Целта не е да избягвате някога да се чувствате ядосани, а да знаете как да се справите с него в момента, така че да не доведе до изблици, крясъци или други подобни поведения.

Някои бързи начини за обезвреждане на гнева

1. Отвлечете вниманието си от конфликта
Разсейването е краткотрайна, но необходима тактика за овладяване на гнева. Преди да се нахвърлите върху другия, помолете партньора си за пауза и опитайте да играете разсейваща игра на телефона си за около 20 минути. Изследователите разработват компютърни игри точно за тази цел. След 20 минути разсейване ще може да приложите уравновесен подход към настоящата ситуация.

2. Дишайте
Когато физическата реакция на гняв кара сърдечния ритъм на човек да се ускори, полагането на съзнателно усилие за дълбоко вдишване е един от най-ефективните начини да го върнете обратно към нормален ритъм. Дълбоките вдишвания увеличават притока на кислород към ядосаните мозъци и стимулират парасимпатиковата нервна система – обратното на „битка или бягство“, често наричана „почини и помисли“ – което води до състояние на спокойствие.

3. Запишете чувствата си
Независимо дали става въпрос за водене на дневник или писане на язвителен имейл, който никога няма да изпратите, записването на думи на хартия или върху екрана е важна стъпка за справяне с гнева. Това също има вторичен ефект, като ви позволява да разберете защо сте били толкова ядосани.

Какъвто и да е случаят, намерете тактика, която работи за вас. Отбройте обратно от 10. Отидете да викате в колата. Важното е след такива моменти да отделяте време, за да обработите гнева си и да намерите начини да предотвратите повторното му избухване.
Всички имаме моменти на гняв. Ако имате затруднения със справянето с емоциите и губите хладнокръвие със семейството си, това трябва да се реши.

Изслушването на татко да обяснява грешките на децата си директно след инцидент може да доведе до важен момент за възпитанието и да помогне на хлапетата да не се чувстват виновни. Все още може да си вземете почивка за десет минути или час, за да се успокоите, но трябва да повдигнете темата и да обясните какво се е случило с вашия съпруг или деца по-рано, отколкото по-късно.

Оставянето на твърде много време между избухването и обяснението може да влоши много нещата.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X