Напишете дума/думи за търсене

3 признака на липса на обич при децата

„Всички сме продукти на нашето детство.“
Майкъл Джексън

Адекватното психологическо развитие на децата изисква обич. Тоест цялата любов, която се дава на едно дете в детството му, ще се отрази в неговото развитие. По този начин то ще изгради ясна идентичност и самочувствие през годините.

Едно дете ще развие силна личност, когато му се дава достатъчно обич. Неговите преживявания, подплатени с родителска любов, ще му помогнат да се интегрира в обществото.

От друга страна, обичта ще го накара да научи какво да очаква от външния свят. Ето защо ние казваме, че това е отправната точка за децата при взаимодействие и връзка с околните.

"Най-добрият начин да направиш децата добри, е като ги направиш щастливи."
Оскар Уайлд

Признаците на липса на обич при децата са склонни да показват проблем в отношенията между децата и техните родители. Проблемът обикновено се състои в нещо по-дълбоко: като цяло може да е резултат от невежеството на родителите за нуждите на детето им.

Това може да причини всякакви проблеми по време на развитието на малчуганите. Тези деца могат да развият конфликтно или агресивно поведение или могат да изпитат силно чувство на несигурност или недоверие. Ето защо е толкова важно да познаваме следните признаци на недостиг на обич при децата.

Липса на емоционален контрол
Това е важен признак, който е много често срещан при деца с емоционални наранявания. Те ще се научат малко по малко как да контролират емоциите си чрез любовта и междуличностните отношения с близките си хора.

Следователно, ако едно дете принадлежи към среда с недобри грижи, може да му е трудно да разпознае не само емоциите, но и социалните норми. По този начин то няма да може да знае как да се държи с другите по съответния начин.
Освен това то може да не е в състояние да идентифицира чувствата на хората и как те се отнасят, независимо дали са отрицателни или положителни настроени. Поради тази причина хлапето може да покаже голяма липса на емпатия, което може да причини всякакви конфликти и гняв.

Така че тези деца са много по-уязвими, дори ако пазят чувствата си. Момчетата обикновено изпитват този проблем повече от момичетата. Те са склонни да демонстрират сила и да потискат чувствата си. Ето защо, ако смятаме, че детето ни може да страда от този проблем, трябва да се съсредоточим върху подобряването на отношенията си с него.

Изолация и конфликт
Други признаци на липса на обич при децата са отношенията, които установяват с другите. Ако те са склонни да бъдат доминирани от конфликт или ако той изобщо не съществува, очевидно има проблем.

Много обичайно е дете с емоционална нестабилност да показва лоши социални умения. Това може да доведе до изолация и конфликт, поради липсата на знания за формирането на добри социални умения.

От друга страна, децата с тези проблеми показват малко уважение към чувствата на другите. Това допринася за тяхното разочарование, липса на разбиране на другите и гняв към света.

Сигурност

Децата, изпитващи липса на обич, често показват силно чувство на несигурност. Това е така, защото те не са достигнали оптималното развитие, където да изградят адекватна „Аз” концепция.

Тази несигурност се демонстрира от много специфично поведение. Те са склонни да се защитават, да избягват трудни ситуации, да се оттеглят и изолират или директно да се опитат да контролират обстоятелствата или да създадат конфликт.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X