Напишете дума/думи за търсене

Да бъдеш добър човек - диалектическият капан

Представете си, че сте поканени на рожден ден, където не познавате никого. Въпреки това рожденичката настоява да отидете. В определен момент от разговора тя ви казва: „Няма значение, че не познаваш никого, ще те запозная с моя приятел Жоро, той е наистина добър човек. Определено ще се разберете.”
Всъщност в подобна ситуация няма нищо странно. Защото често, когато срещаш някого за пръв път, другите ти казват предварително какъв е като личност. Тази информация ви помага да контекстуализирате момента, в който се запознаете, и да намалите чувството на несигурност, които може да изпитвате.

Какво означава да си добър човек?

Това е доста труден въпрос за отговор. Да бъдеш „добър човек“, включва цял набор от поведения, познания, нагласи и мотивации. Те са толкова обширни, че е невъзможно да се стесни до едно изречение какво всъщност е добър човек.

Не само е трудно да се дефинира концепцията сама по себе си, но също така е изключително трудно да се направи дефиниция, която надхвърля всички култури, общества или групи. Много е вероятно концепцията за „добър човек“ в една култура да е напълно различна в друга.
Дори в рамките на една и съща култура, контекстът е този, който определя значението на това понятие. Мислите ли, че идеята за „добър човек“ би била същата в диктатура и в демокрация? Би ли било същото в контекст на недостиг и нужда, както в контекст на изобилие? Вероятно не.

Ключовият елемент за „добрия“ човек е добротата. Това без съмнение е напълно субективно качество и може да бъде оценено от всеки. Освен това оценката дали някой е добър или лош се влияе от много променливи. Например житейската история на индивида, извършващ оценката, както и неговата личност, социален и семеен контекст и т.н.

Не е необичайно хората, които цял живот са извършвали престъпления, да съчувстват на антагонистите от филми, сериали или романи. Те оправдават престъпното им поведение и им приписват благородни намерения.


Необосновано самоизискване
Нашите родители и учители често твърдят, че желанието им, когато сме били малки, е било да станем добри хора. Следователно, това желание, което се проявява по много начини чрез специфичен възпитателен и образователен стил, присъства от най-ранните години на вашето детство.

То расте като семе и се интегрира в нашата концепция за етика. Понятието да си „добър човек“, въпреки че постоянно присъства в начина ни на живот, е лошо дефинирано.

Какво е нужно, за да си добър човек? Обикновено става дума за извършване на действия, които не причиняват никаква вреда, и правене на неща, които предполагат пряка или косвена полза за другите. Проблемът възниква, когато тази склонност се превърне в нещо близко до мания.

Доста нереалистично е да си представим, че за да си добър човек, не трябва да нараняваш никого и трябва да имаш пълен контрол върху поведението си по всяко време. В крайна сметка в живота понякога наранявате другите, независимо дали съзнателно или несъзнателно. Освен това понякога губите контрол и правите или казвате неща, за които по-късно съжалявате.

Вашето състояние като човешко същество ви предразполага да правите грешки, които могат да засегнат другите и да им навредят.
Има ли добри и лоши хора?

Начинът, по който получавате информация за даден човек дали е „добър“ или „лош“, в по-голямата си част е нефункционален. Затова задаваме въпроса как може да се създаде надеждна представа за добротата на един човек? Може би оценката на поведението на човека е по-показателна от самия човек.
Няма добри и лоши хора. Има поведения, които могат да бъдат разгледани и сведени до „добри“ или „лоши“. Това е така, защото определено поведение може да се счита за социално вредно, но когато се постави в контекст, образът му може да се промени.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X