Напишете дума/думи за търсене

6 форми на полова дискриминация

Полът е социална конструкция. Поради тази причина сексистките нагласи насърчават стереотипи, основани на вярвания, твърдения и догми относно ролите на половете. Най-важното е, че те се развиват социално и традиционно с течение на времето.

Помислете за стереотипния мъж като „глава на семейството“. Той осигурява доходите, а жената се очаква да остане вкъщи и да се грижи за децата. Това отношение, освен че е старомодно, може сериозно да навреди на психическото здраве на жертвата на половата дискриминация.

Въпреки че първата идентифицирана форма на сексизъм е срещу жените, тази дума не трябва да се използва като синоним на шовинизъм. Сексизмът не е характерен само за женския пол, а е форма на дискриминация, която се отнася и за двата пола.

Тя е напълно интегрирана в нашите социални институции. Има безброй изследвания, които заключават, че сексизмът се нормализира и остава незабелязан.

Обикновено не сме наясно, че косвено подкрепяме сексистките предразсъдъци, защото дори не ги разпознаваме, когато са точно пред нас.

Кои са най-разпространените форми на полова дискриминация?

Език и нюанси
Много пъти сексизмът се проявява в толкова банални неща като езика, който използваме към другите. Докато една жена може да е "момиче", малкото момче вече е "малък мъж". Разбирате накъде бия, нали?

Доброжелателен сексизъм
Ако отидете на среща с мъж и той настоява да ви отвори вратата, помнете, че трябва да се пазите от излишно кавалерство.

Да речем, че мъжът твърди, че правилото е „първо дамите“. Жената обаче се опитва да го пусне пръв да влезе в заведението, но той категорично отказва. Това е проблем, известен като доброжелателен сексизъм.

Но това поведение на даване на път на жените може също да има обратен ефект за мъжете. Често то е етикетирано като мачистко или като патерналистично (покровителствено отношение). И в някои случаи наистина е такова. Но ако намерението е господата да бъдат учтиви, това не означава, че те гледат отвисоко на жените.

Подвикване

Трябва ли някой да бъде поласкан от „вниманието” на непознат, който оценява публично характеристиките на тялото му? Трябва ли да ви харесва да чувате нечие мнение за себе си на улицата и то на висок глас?

Жените страдат най-много от тази форма на полова дискриминация. Обичайно е те да чуват комплименти или обидни коментари от почти всеки мъж, който е притежател на ниска култура. Въпреки че може да изглежда ласкателно да получават похвала, много жени се страхуват да ходят по определени улици или да останат сами на тях, защото се чувстват насилствено.


Полова дискриминация на работното място
В Испания разликата в заплатите доскоро е толкова голяма, че между 8 ноември и 31 декември жените „работеха безплатно“.

Дамите печелят средно почти 6000 евро по-малко от мъжете всяка година. Следователно, те работят почти 50 дни безплатно за страната или компанията си. Факт, който доста отваря очите.

Говорейки за полова дискриминация, няма как да не споменем Харви Уайнстийн - един от най-големите предприемачи в САЩ. Безброй жени обвиниха продуцента на холивудски хитове, че са били тормозени сексуално.

Анализаторите говорят за това като за полова дискриминация на работното място, която даде началото на истинска културна промяна.

Липсващи учени
Броят на жените в науката все още е много по-нисък от този на мъжете. Мислите ли, че е генетично или културно обусловено? Трябва ли момичетата да си играят с кукли, а момчетата с лего? Розово или синьо? Дълбоко вкоренените вярвания, за които говорихме по-рано, са причините за тази полярност.

Нека поговорим за един много ярък пример, известен като ефекта на Матилда. Това е липсата на признание на научния труд на жените. От 1901 г. мъжете са получили 97% от Нобеловите награди. И причината не е точно в липсата на кандидатки за престижния приз.

Минимизиране в спорта
В спортната емисия на новините жените заемат едва една трета от общото ефирно време. Някои го обясняват с липсата на бюджет, но дискриминацията по полов признак не свършва и не започва с това.
Например жените действат като "декорации" в мотоциклетни състезания.

В допълнение към тази обективизация мнозина се съмняват в способността им да ръководят мъже, просто защото са жени. Пример за това е Гала Леон - капитан на мъжкия тенис отбор на Испания.

В повечето случаи се коментира тяхното тяло, възраст или семейно положение, отколкото техните заслуги.
Без съмнение, равенството все още не е извоювано.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X