Напишете дума/думи за търсене

Видове предразсъдъци, които ограничават нашето благополучие

Има различни видове предразсъдъци, които ограничават нашето благополучие. Те са предопределени и несъзнателни вярвания, които всички имаме за хората, света и всяка реалност, която ни заобикаля.

Предразсъдъците са несъзнателни и непоследователни и често ни карат да вземаме грешни решения. Разпознаването им и деактивирането им ни позволява да оформим и населяваме един по-щастлив вътрешен свят.

Тези умствени оценки възникват в много случаи като пристрастия, които ограничават човешкия ни потенциал и дори нашата социална хармония. Те пречат на взаимоотношенията ни с другите, опростяват визията ни за нещата и ни карат да действаме със страх и скептицизъм, вместо да улесняват откритостта и когнитивната гъвкавост.

Много от нашите отговори и действия са опосредствани от несъзнателни предразсъдъци, които невинаги ни водят до най-успешната или желана дестинация.

„Няма нищо, което да ни мами повече от нашата собствена преценка.”
-Леонардо да Винчи-

Необходимостта от организиране на света в ментални категории
Расизъм, сексизъм, хомофобия, ксенофобия, възрастова дискриминация... Предразсъдъците, които ограничават нашето благополучие, всъщност надхвърлят категоричните измерения, които всички ние признаваме. Те са несъзнателни и стереотипни ментални архитектури, които засилват негативните нагласи към много области от нашата собствена реалност. Особено към групи от хора.

Психологът Гордън Олпорт обяснява в труда си „Природата на предразсъдъците“ (1954), че предразсъдъците и стереотипите възникват поради нормалното човешко мислене. Тъй като нашият свят е сложен и непредсказуем, трябва да го организираме в ментални „категории“.

Ограничаване на предразсъдъците
Разпознаването и деактивирането на предразсъдъците, които ограничават нашето благополучие, винаги ще започне със способността ни да осъзнаем, че ги използваме.

Препоръчително е да прегледаме негативните пристрастия, които имаме склонност да пускаме в нас.

1. Това, което не знаем, е лошо (предубеденост към страха)
Това пристрастие полага основата за повечето предразсъдъци. Идеята е, че различното е опасно, а това, което не знаеш, е лошо и е нещо, от което трябва да се защитаваш. Предразсъдъците от страх не само оформят расизма, но и поведението за самозащита.

Предразсъдъците от страх от различното формират почвата на нетолерантността и корена, който блокира всяка възможност за промяна и човешки напредък.

2. Ако изглеждаш като мен, ще те харесвам повече (пристрастност към афинитета)
Друг предразсъдък, който ограничава нашето благополучие, е разбирането на света според собствения ни опит и гледни точки. Това означава, че смятаме, че тези, които имат противоположни възгледи или които не са преминали през същото като нас, не са достойни за нашето доверие или приятелство.

Афинитетното пристрастие предполага, че има много хора, които винаги ще демонстрират несъзнателни предпочитания към тези, които имат качества и опит, подобни на техните.


3. Твоят имидж ми казва всичко (предубеденост към външния вид)
Предубедеността на външния вид е класика. В крайна сметка всеки е проявявал подобно поведение в даден момент от живота си, нали?

Повечето от нас са склонни да са предубедени към хората въз основа на техния имидж и начина, по който се обличат. Знаем, че външният вид винаги има значение, но трябва да внимаваме.
Понякога може да попаднем в капана на сериозните грешки в преценката, които подострят оръжията на дискриминация.

4. Мъжете и жените никога няма да бъдат еднакви (предубеденост към пола)
Сред предразсъдъците, които ограничават нашето благополучие, несъмнено са пристрастията към пола. Не е достатъчно само общество да продължава да засилва определени сексистки схеми. Всъщност често продължаваме да поддържаме определени предразсъдъци, които напълно ограничават собствения ни потенциал.

Например някои жени решават да не избират ръководни или по-високи позиции, защото смятат, че те са предназначени само за мъже.

5. Предубеденост към красотата
Предразсъдъците за силата и красотата са изключително актуални днес. Например много млади хора вярват, че само тези индивиди с определени физически качества постигат успех. Въпреки това, ако има едно наистина изтощително и отрицателно пристрастие, това е да се приеме, че слабото телосложение или красотата отварят врати във всяка ситуация.

Предразсъдъците за силата и красотата се поддържат от ниско самочувствие. Това е емоционално пристрастие, което ограничава нашия потенциал. Това е, защото смятаме, че всички успехи или постигане на целите идват само от физически аспект.

6. Една грешка определя всичко (ефект на рога)
Хората понякога са наистина жестоки, както към себе си, така и към околните. Често някой, който прави грешка, може да бъде смятан за ненадежден или безполезен.

Ефектът на рога (име, получено от рогата на дявола) твърди, че някой трябва да прояви само едно лошо качество (дори това да е само временно), за да се счита, че е по-добре да стои далеч от него. Освен това може да приложите този тип убеждение към себе си. Ако често правите грешки или грешите само в един аспект от живота си, може да си помислите, че сте пълна катастрофа.

7. Когато нещо се обърка, всичко ще тръгне с главата надолу (отклонение по права линия)
Последният предразсъдък, който ограничава нашето благополучие, е да приемем, че когато нещо се обърка, тенденцията ще продължи до безкрайност. Този вид пристрастие се появява в нашите ежедневни преживявания и ситуации.

Това е филтър за негативност, който те кара да се отчайваш, защото предрешаваш, че това, което е започнало лошо, не може да бъде поправено.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X