Напишете дума/думи за търсене

Има ли полови разлики в интелигентността?

„Жените трябва да печелят по-малко от мъжете, защото са по-слаби, по-крехки и по-малко интелигентни“. Полският евродепутат Януш Корвин-Мике направи тези изявления само преди четири години. За съжаление, всички сме чували някои неадекватни, сексистки, документирани коментари, които сравняват интелигентността на мъжете с жените.

Най-разпространеното убеждение е, че жените са по-добри, що се отнася до езиците, но мъжете са по-добри с математиката. Но каква научна основа има това сравнение?

Кой е по-интелигентен?
Някои изследователи критикуват факта, че хората изучават половите различия, защото вярват, че могат да популяризират фалшиви стереотипи и предразсъдъци. В този смисъл смятаме, че предразсъдъците съществуват и при липса на данни, така че понякога изследванията са единственият начин да се отделят митовете от фактите. Това казва Даян Халперн - американски психолог, когато е попитана по тази тема.

Истината е, че повечето проучвания провеждат изследвания във връзка с различията в интелигентността. Въз основа на резултатите от тези проучвания изследователите са забелязали, че практически няма разлики в интелигентността между мъжете и жените. В някои проучвания малките разлики благоприятстват мъжете, докато при други предпочитат жените.


Изследователите са използвали различни инструменти за изследване на разликите в интелигентността между двата пола. Някои от най-известните са Говеждият фактор или Прогресивният матричен тест. Но никой от тях не е открил съществена и систематична разлика в интелигентността между мъжете и жените. Подобни резултати от теста обаче могат да бъдат свързани с различни модели на мозъчна дейност.
Докато жените използват повече области на мозъка, отговарящи за скоростта на обработка, мъжете прибягват повече до областите си за вземане на решения.

Интелигентни разлики в специфичните склонности
Няма разлики в общата интелигентност между мъжете и жените. Но какво ще кажете за конкретни предмети или области?

Да, има значителни разлики. Изследователите са забелязали, че жените са по-добри в словесните тестове, световното знание, разбирането на параграфите и скоростта на обработка. Докато мъжете са по-добри в пространствените тестове, науките, аритметиката и механичното разбиране.

Освен това има още един важен факт: установените разлики не се поддържат с течение на времето. Ако анализираме тенденцията, може да видим, че тези разлики намаляват. Средните резултати при мъжете и жените са равни.
Би било логично да се запитаме дали разликите в конкретните склонности наистина се дължат на липса на способности или просто на стереотипи. Получават ли жените по-ниски математически резултати, защото са били обезкуражени или немотивирани да изучават тези предмети? Същото нещо се случва и на мъжете?


Различия в интелигентността: ефектът на Флин
Ефектът на Флин дава име на този любопитен феномен. Истината е, че ако сравним резултатите от тестовете за интелигентност от преди две десетилетия с резултатите от днешните тестове за интелигентност, може да видим, че коефициентът на интелигентност на планетата се е увеличил.
Нещата, които обясняват това увеличение, са глобалните подобрения в храните, образованието и тенденцията за създаване на по-малки семейства.

Нека използваме математиката като справка. Както мъжете, така и жените се подобриха значително по математика през последните десетилетия. Това увеличение означава, че разликите между математическия интелект на мъжете и жените са намалели. Ето защо, що се отнася до математиката, през последните години жените са се подобрили повече по математика, отколкото мъжете.

Тези променящи се резултати сочат към идеята, че тези различия може да се дължат на културен, а не на генетичен произход. Ако случаят беше такъв, нашата отговорност и отговорността на преподавателите е да спрем да популяризираме стереотипите и да започнем да мотивираме еднакво мъжете и жените. Това би улеснило хората, които сами могат да решат какво искат да учат.

Половите различия в интелигентността са много малки, ако не и несъществуващи. Вярно е, че разликите продължават да се проявяват в специфични умения, като вербални, пространствени или цифрови. Но не по-малко вярно е, че тези разлики стават все по-малки, което изключва генетичното им обяснение. Ако е така, ние играем много важна роля за съществуването на тези различия като общество. Ние имаме силата да ги накараме да изчезнат.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X