Напишете дума/думи за търсене

Прави ли ни щастливи егоистичното мислене?

На повечето от нас още от малки са ни казвали, че е лошо да мислиш само за себе си. Родителите го от гледна точка на морала, религията и семейните обичаи. Както при всяко правило обаче, има съобщение, скрито между редовете. За всеки човек е характерно да бъде егоист, но тази препоръка на възрастните предполага, че трябва да се бори срещу егоистичната си природа, за да бъде по-добродетелен.

С развитието на неврологията се доказа, че въпросът, свързан с мисленето за себе си, е по-различен, отколкото сме предполагали. Той няма толкова общо с добродетелта, колкото с необходимите свойства за оцеляването на човека. Способността да виждаме отвъд себе си също е черта на еволюиралата интелигентност.
Освен това е доказано, че повишава серотонина и заедно с това усещането за щастие.

Всичко това беше потвърдено и от Матийо Рикар - френски молекулярен биолог, станал будистки монах. Този човек е син на Жан-Франсоа Ревел, известния европейски философ. Рикар е известен учен, който участва в престижно разследване на мозъка, което се провежда в Съединените щати. След това отива в Непал, възприе местния начин на живот и остава там.

Матийо Рикар е убеден, че егоизмът преди всичко е източник на нещастие. Това, че сте фокусирани завинаги върху „аз“, ви принуждава да заемете параноична позиция в живота. Без дори да забележите, трябва да мислите през цялото време за това как да запазите това „аз“ или за това как да го накарате да царува над всичко и всички останали.

Резултатът от това да мислиш само за себе си е, че започваш да се изпълваш със страх. Да обичаш, означава да го прекъснеш с това „аз“ , позволявайки му да изчезне в отсрещния. Вместо това егоизмът ви води до създаването на бариери. Това ви кара да преминете в защита. Чувствате се застрашени по някакъв начин и се чувствате сами.
Ако винаги мислите за идеи, които се въртят само около вас, вие също значително ограничавате възприятието си за света. Този навик ви затруднява да видите реалността от различна гледна точка. Затваря ви за изненади. Това прави ежедневното ви емоционално преживяване много ограничено и лесно ви ограничава чувствителността.

Егоизмът води до нещастие
За Матийо Рикар всеки човек е двулик вълк. Единият е лицето на жесток вълк, който мисли само за себе си. Другото е лицето на вълк, който работи за своята глутница. Кой от двамата взема превес? Този, който иска да се нахрани повече.

За този будистки монах мисленето единствено за себе си води до бездействие. Освен това той смята, че е доста лесно да се премине от леност към жестокост. В това състояние може да намерите само мисли за безразличие или омраза. Започвате с мразенето на другите, като стратегия за издигане на себе си. Всички останали са лоши, а ти не си, ти си добър. Всички останали са мрачни и груби, само ти виждаш светлината.

Когато някой попадне в капана на тази динамика, усмивките му скоро избледняват. Гневът се превръща в нормалното му постоянно настроение. Околните не са източник на щастие, а по-скоро на нещастие. Всички са досадни, разстройват ви, защото не изпълняват функцията да угодят на егото ви. При тези условия сте само на крачка от горчивината.


Алтруизмът е по-високото ниво на битие
Матийо Рикар успя да докаже, че службата в полза на другите прави хората много щастливи. Наличието на повече солидарност е метод, който се прилага за повдигане на настроението на индивиди, страдащи от депресия.

Солидарността е противоположност на егоизма, следователно важи и обратното. Колкото повече подкрепяте останалите, толкова повече осъзнавате света. Умът и сърцето ви се отварят, за да разберете реалността на другите хора и това ви прави по-възприемчиви и интелигентни. Освен това ви позволява да видите света от различни гледни точки и това обогатява вашия емоционален свят. Може също така да създавате връзки с по-високо качество.

За Матийо Рикар най-високото ниво на солидарност се нарича състрадание. Светът напредва към различни форми на състрадание, които са все по-сложни. Правата на човека, правата на жените и напоследък правата на животните са доказателство за това развитие.

За Рикар по света вече е започнала велика революция – тази на състраданието. Той казва, че в краткосрочен план това ще генерира необходимите условия за икономическо подобрение. В средносрочен план това ще доведе до по-добро качество на живот. В дългосрочен план ще се постигне опазване на околната среда. Той уверява, че бавно ще осъзнаем, че човечеството има само един начин да продължи да съществува - чрез сътрудничество.

7 случая, в които жените трябва да са егоисти

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X