Напишете дума/думи за търсене

5 мита за сексуалността на по-възрастните хора

Мнозина смятат сексуалността за възрастни за тема табу. Обществото не говори за това от срам, страх или просто невежество. Ние, екипът на „МИЛА”, обаче възхваляваме вечната младост, свързваме сексуалността с нея и смятаме, че тя е изключително за млади хора, но не по възраст.

Остаряването не означава внезапна загуба на интерес към секса. Обикновено, ако хората са в добро здраве, те остават сексуално активни през целия си живот. Още веднъж доброто здраве е ключът към пълноценното наслаждение на сексуалността.

Има много стереотипи, предразсъдъци и маргинализация относно сексуалността на по-възрастните хора. Това ги кара да спрат да говорят за това и дори в крайна сметка да спрат да правят секс изобщо.
За да се наслаждавате здравословно на сексуалността в напреднала възраст, е важно да знаете как тялото се променя с течение на времето.
Разбирането на тези промени означава създаване на перспектива, при която загубата на физически способности не ограничава благосъстоянието.

Осъзнаването на физическите промени, свързани с възрастта, и истинското съзнание за тях е от съществено значение за справяне с митовете около темата за „по-голямото“ удоволствие. Тези митове водят до отхвърляне на сексуалността.

Специалистите са единодушни, че най-важният орган в сексуалността е мозъкът. Всеки страх или несигурност може да се превърне в най-голямата пречка за поддържане на интимни отношения. Основният страх при мъжете обикновено е импотентността, липсата на ерекция или нейното поддържане. Междувременно страховете на жените са свързани с физическия им вид - не се чувстват достатъчно секси или чувствени. Вярно е, че възрастта причинява безкомпромисни промени, но точно затова трябва да ги приемем.

Последните проучвания по геронтология сигнализират за важността на промяната на нашите фалшиви убеждения относно сексуалността.

Кои са петте от най-разпространените митове за сексуалността на възрастните хора?


Мъжете имат по-големи сексуални нужди от жените
Един от най-разпространените митове за сексуалността сред възрастните е свързан с убеждението, че мъжете имат по-големи сексуални потребности от жените. Както мъжете, така и жените имат сексуални нужди, независимо от тяхната възраст.
Стареенето и сексът, освен в екстремни патологични случаи, са добри спътници. Не става дума за опити да имате същия сексуален живот като през младостта. Вместо това става въпрос за полагане на усилия, подобряване на привързаните отношения на двойката и възможност за наслада.

Сексуалността е за млади хора
Не е вярно, че хората постепенно губят интерес към секса. Сексуалната активност обикновено остава стабилна и задоволителна. Фактори като физическото и психическото здраве могат да повлияят на сексуалния капацитет с течение на времето, но почти никога не го определят.



Сексуалната активност при възрастните е вредна
Реалността е, че сексуалността на възрастните е съвсем различна: сексуалната активност помага на двамата партньори да се чувстват по-добре. Това е чудесно за психическо и физическо тяхното здраве. Усещането за собствена стойност и щастие повишава тяхното самочувствие, както и емоционалната им връзка помежду си.

Има ползи, свързани с удоволствието, като чувство за щастие, премахване на болката и регулиране на безсънието и депресията. Възрастните хора също могат да се радват на по-активна имунна система, както и на подобрени междуличностни отношения.

Възрастните хора не се нуждаят от партньори
Любовта няма възраст, но е нормално тя да се променя с годините. В младостта може да бъде по-страстна, докато с времето може да стане по-зряла и спокойна. Възрастните хора могат да дадат приоритет на други неща като добра компания. Двойката създава емоционална връзка, като споделя това „съучастие”, което води до чувство на доверие и желание.

Сексуалните импулси изчезват с възрастта
Стареенето не води до смърт на желанието или прекратяване на сексуалната активност. Вярно е, че тялото се променя и сексуалните реакции обикновено се забавят. Удоволствието обаче е същото, ако се произведе правилният стимул.

Сексът е страхотен на всяка възраст и добрият сексуален живот осигурява самочувствие и удоволствие. Имайки това предвид, в повечето случаи няма причина да се отказвате от такъв страхотен източник на благополучие. За съжаление, това все още е тема табу в нашето общество.

4 неща, които жените трябва да знаят за еректилната дисфункция

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X