Напишете дума/думи за търсене

Секссомния, или да правиш любов, докато спиш

Секссомнията е известна още като секс по време на сън.

Това е нарушение на съня, което включва извършване на сексуални действия несъзнателно, докато спите.

Секссомнията е свързана с фазата NREM.
Човек с това разстройство обикновено не си спомня нищо за него на следващата сутрин. Данните показват, че мъжете са по-засегнати.
Секссомнията е рядко заболяване. Много от потърпевшите не посещават лекар или психолог от страх да не бъдат осъдени или просто от срам.

Изследванията заключават, че 10% от възрастните с парасомния имат това разнообразие. Все още няма много данни по въпроса, тъй като проучванията започват едва през 1996 г. Първите описани реални случаи са от 2000 г., а терминът секссомния се използва от 2003 г.

Секссомнията се среща главно във фазата NREM на съня, както и ходенето на сън. Поради тази причина секссомнията е известна още като сексуален сомнамбулизъм. По време на фазата NREM хората не сънуват.

Друг интересен факт е, че секссомнията може да се появи едновременно с други парасомнии, като ходене на сън или синдром на неспокойните крака. Последното представлява неврологично разстройство, състоящо се от неприятни усещания в краката и неконтролируемо желание за движение и ходене по време на сън.

Какво преживява човек със секссомния?
Човек със секссомния извършва несъзнателни сексуални действия, докато спи. Това поведение включва галене, триене, стенене, мастурбиране и пълноценен полов акт. Освен това човекът често не си спомня да е извършвал тези сексуални действия, когато се събуди.
Има документирани случаи на секссомния на хора, извършващи полов акт с непознати, докато ходят на сън. Други случаи съобщават за изнасилване. Последиците от секссомнията могат да бъдат много неприятни не само за тези, които страдат от нея, но и за тези, които спят с тях.

Фактори, които могат да предизвикат секссомния
Има няколко фактора, които могат да ускорят това разстройство. 
• Стрес
• Безсъние
• Сънна апнея
• Употреба на наркотици
• Алкохолизъм
• Някои лекарства (невролептици или хапчета за сън)
• Прекомерна умора
• Мигрена
• Епилепсия

Секссомнията обикновено има спусък - нещо, което кара човека да се събужда, докато спи, и да практикува някакъв вид сексуално поведение. Този спусък може да бъде шум, докосване на човек, който споделя леглото му, сънна апнея или дори епилепсия, свързана със съня.

Последици от секссомнията
Човек със секссомния страда, както и тези, които споделят легло с него, и тези, които са обект на сексуално поведение. Освен лични проблеми, това може да има и правни последици.
Правните последици обикновено включват непълнолетни хора или вагинално или анално проникване. То често се оценява погрешно като изнасилване, макар че има случаи на сексуално насилие, които са в полза на агресорите, тъй като те твърдят, че имат секссомния. Все още има юридическо празнина в това отношение.

Секссомнията може да дойде заедно с объркване, отричане, вина и срам, наред с други емоции. Секссоманиаците също могат да изпитват гняв, страх и разочарование. Това състояние често причинява проблеми в отношенията.
Дългосрочните последици все още не са много ясни. Разстройството обикновено не продължава толкова дълго, колкото другите парасомнии.

Лечение на секссомния
Няма специфично лечение за секссомния. В медицинския свят някои лекари предписват успокоителни и антидепресанти, но нито един не дава информация за ефективни резултати. Най-доброто лечение включва насочване към рисковите фактори. Това може да включва избягване на алкохол и наркотици, създаване на идеална среда за сън и проверка за сънна апнея. Стресорите също трябва да се избягват.

Секссомнията е сериозно разстройство, което може да има правни последици и наистина да усложни отношенията на човека с околните.

Причини за Синдром на неспокойните крака

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X