Напишете дума/думи за търсене

Нарушеният сън е по-опасен от липсата на такъв

Нарушеният сън може да бъде по-вреден от липсата на достатъчно сън.

Нарушенията на съня са по-чести и по-сериозни, отколкото вероятно си мислите. Нощните събуждания са като малки разкъсвания в тъканта на нормалния ви цикъл на сън.
Тези фази на сън следват много конкретни модели и времена. Прекъсването им нарушава мозъчния баланс и други метаболитни процеси, които тялото осъществява през нощта.

Да спиш добре, означава да живееш добре. Следователно е важно да направите каквото можете, за да сте сигурни, че си почивате достатъчно. В крайна сметка, сънят е биологична необходимост, от която зависят вашето физическо здраве и психологическо благосъстояние.

Какви са ефектите от нарушения сън?
Има няколко негативни странични ефекта от нарушен сън. Когато говорим за качествен нощен сън, броят на часовете, в които спите, е също толкова важен, колкото и избягването на прекъсвания.
Честите събуждания са вид безсъние, което е вид нарушение на съня. Може да легнете в 23 часа и да заспите веднага. Ако се събудите 20 пъти през следващите осем часа обаче, няма да получите здрав или възстановителен сън. За съжаление, това е реалност за хиляди хора.

Кои са последиците от този проблем?

По-малко сън означава по-висок риск от депресия
Нарушеният сън три поредни дни е достатъчен, за да се почувствате по-малко оптимистични, показва проучване, проведено в университета Джон Хопкинс в Балтимор.
Патрик Финанс, професор по психиатрия и директор на научните изследвания, обяснява следното:

• Нарушеният сън е по-лош за вашето настроение, отколкото липсата на сън.
• Когато сънят ви е нарушен през нощта, това променя вашите цикли на сън.
• Прекъсванията правят невъзможно преминаването от NREM фаза в REM фаза, която е от решаващо значение за вашето тяло и мозък
• Тези промени намаляват броя на бавните вълни в мозъка
• Намаляването на бавновълновия сън корелира с по-голям риск от разстройства като депресия

Събуждането през кратки интервали през нощта стресира мозъка и прави невъзможно осъществяването на всички основни процеси на всяка фаза на съня. Това има сериозно влияние върху настроението.

Проблеми с паметта и дългосрочни когнитивни проблеми
Ефектите от нарушения сън могат да бъдат опасни, особено ако се появят за дълги периоди от време. Проучвания като това от групата „Сън и познание“ в Холандския институт по неврология разкриват, че един от най-честите странични ефекти на прекъснатия сън са пропуските в паметта.


• Структурата на съня и циклите на съня са от съществено значение за правилното консолидиране на наученото, докато сте будни. Това важи за всичко, което виждате, чувствате, преживявате и т.н.
• По време на бавновълнов сън и по-късно, във фаза REM, мозъкът ви интегрира събитията във вашата дългосрочна памет и ги консолидира правилно.
• Други странични ефекти от нарушения сън са проблеми с концентрацията и нерешителност. Липсата на качествен сън забавя вашите реакции и затруднява реакцията на житейските проблеми.

Има и друг важен аспект от прекъсването на съня в дългосрочен план. Това състояние всъщност може да причини когнитивни дефицити. Мозъкът ви става по-крехък и по-малко пъргав. Това ще направи по-малко невронни връзки и ще направи по-вероятно да страдате от невродегенеративни разстройства, като болестта на Алцхаймер.

Ефекти от нарушения сън: мигрена
Нарушения на съня, които през последните седмици или месеци са склонни да причиняват главоболие. Вероятно сте преживели това в даден момент от живота си. Това е класическото мъгливо усещане сутрин, което бавно се превръща в мигрена.
Изследванията показват, че когато мозъкът не достигне REM фаза, един от най-честите странични ефекти е появата на тези досадни състояния. Изследвания като това от катедрата по неврология в Калифорнийския университет свързват проблема с нарушения сън с появата на мигрена. Причината може да е генетична мутация.

Лечения за нарушения на съня
Нарушеният сън може да бъде причинен от задействащ фактор, който е важен за идентифициране. Ето защо трябва да отидете на лекар, ако смятате, че не спите спокойно. Ако се събудите по-уморени, отколкото когато сте заспали, или ако имате пропуски в паметта и главоболие, уговорете среща със специалист.

Синдромът на неспокойните крака и сънната апнея често са свързани с нощни събуждания. Друг често срещан фактор е стресът. Лесно е хората да използват хапчета за сън без рецепта, вместо да разрешат основната причина за проблема.

Включването на здравословни навици в живота ви и ограничаването на използването на технологии два часа преди да заспите може да помогне за намаляване на нощното събуждане. Какъвто и да е вашият подход, обърнете се към тези проблеми със съня възможно най-скоро, преди те да се превърнат в хроничен проблем.

6 здравословни проблема, които причинява прекаленото спане

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X